Hoe worden persoonsgegevens beschermd indien er zich een klacht voordoet?

Bericht update 14 februari 2019 om 09:15

Met de ingang van de Wkkgz is er een duidelijke klachtenprocedure ontstaan in de zorg. De persoonlijke gegevens van zowel de zorgverlener als de cliënt dienen beschermd te zijn.

Zo geldt er een geheimhoudingsplicht voor alle personen die betrokken zijn bij de klachtenprocedure. Dit kan gaan om een voorval, een ongewenste gebeurtenis of een meningsverschil.
Gegevens mogen enkel aan anderen worden gegeven als de cliënt hiermee instemt.

Klachtenprocedure

Indien jij als zelfstandig zorgverlener opmerkt dat een cliënt ontevreden is raden wij aan om het gesprek met je cliënt aan te gaan. Kom je er met je cliënt niet uit dan kan de cliënt terecht bij de onafhankelijke klachtenfunctionaris of geschilleninstantie. De Wkkgz stelt verplicht dat je cliënt gratis gebruik kan maken van een onafhankelijke klachtenfunctionaris. De klachtenfunctionaris zal de persoonlijke gegevens niet openbaar maken en heeft geheimhoudingsplicht. Stel de klachtenfunctionaris is niet tot een oplossing gekomen dan kan de cliënt ervoor kiezen om naar de geschilleninstantie te stappen. Een geschilleninstantie geeft altijd een bindend advies en mag de uitspraak ook openbaar maken. Er mag dan niet te herleiden zijn over wie het gaat, dit geldt zowel voor jou als voor de cliënt.

Incidenten melden

Dan heb je nog te maken met het melden van incidenten. Voor zorginstellingen geldt: Het is belangrijk dat medewerkers onzorgvuldigheden of ongewenste gebeurtenissen in de zorg kunnen melden. Hiervoor moet je een VIM protocol inrichten. VIM staat voor Veilig Incidenten Melden. Als zorgverlener is het van groot belang dat medewerkers op een veilige manier een incident kan melden binnen de eigen organisatie. Alleen aangewezen medewerkers mogen deze gegevens vervolgens bekijken en analyseren. Op die manier kun je de veiligheid van de zorg verbeteren. Verder heeft niemand anders toegang tot deze gegevens.
Als zelfstandige zorgprofessional dien je de incidenten ook te melden. Echter ben enkel jij gemachtigd om deze in te zien en te reflecteren op deze situatie. Dit wordt zelfs vereist van je door de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg.

Het OM (Openbaar Ministerie) heeft wel toegang tot de gegevens van incidenten, maar mag deze alleen raadplegen bij zware verdenkingen. Dit kunnen ernstig strafbare feiten zijn zoals moord of doodslag. Hiervoor moeten zij toestemming vragen aan de rechter-commissaris.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket