Interview: Kelly Smit – eigenaresse van Profectus Coaching

Laatste update 18 maart 2022 om 13:16

Als lifecoach richt ik me op mensen die om wat voor reden dan ook vastzitten in hun leven. Mensen die graag verder willen, het anders willen maar niet weten hoe. Deze mensen help ik in hun persoonlijke groei en sta ik bij in een coachtraject.

Met welke mensen kom ik in aanraking?

Voornamelijk vrouwen tussen de 25-60 jaar oud.

Wat ik het allermooiste aan mijn vak vind?

Coachen is het mooiste wat er is. Veelal komen mensen in mijn praktijk (of via Skype) binnen die het echt niet meer weten. Na het eerste gesprek ontstaat er al opluchting en hoop voor verandering en heel belangrijk: ze vinden al een klein beetje het geloof in zichzelf terug. Dat gevoel wat ik daarvan krijg is onbeschrijfelijk, want eigenlijk ben ik dan heel blij voor mijn klant. Ik gun het iedereen om zich goed te voelen. Het is helemaal niet nodig om je rot te blijven voelen, aan jezelf werken is zoveel minder moeilijk dan dat mensen vaak denken.

Ik heb zelf ook een coachtraject doorlopen omdat ik vast zat, dus ik begrijp heel goed hoe mensen zich voelen. Ik vind het mooi dat ik iemand de helpende hand kan bieden en hun vaardigheden kan leren waardoor ze weer in zichzelf geloven en weer mogelijkheden gaan zien. Om iemand te mogen zien groeien is echt heel fascinerend, want wanneer mensen weer kansen zien maken ze hele grote stappen.

Ondernemen.

Het ondernemen zie ik echt als een groot avontuur. Want het is alles tegelijk. Spannend, eng, zingevend, leuk, verschrikkelijk kwetsbaar, inspirerend, soms vermoeiend maar meestal heel erg gaaf!

Ondernemen is ook durven onderuit te gaan en jezelf kwetsbaar opstellen. Ik heb dingen geleerd waarvan ik het bestaan niet af wist. Daarin ben ik zeker een paar keer onderuit gegaan. Ik liep tegen allerlei zaken aan. Je kunt hierbij denken aan online marketing, samenwerken met anderen, netwerken en zo’n beetje alles wat met software heeft te maken…

Maar dat heb ik los gelaten want zonder fouten kan ik niet vooruit komen. Dat beangstigde me in het begin maar ik heb er nu een motto van gemaakt, met volle angst vooruit!

Wat is er veranderd in mijn werkzaamheden?

Een heleboel. Als ondernemer doe ik alles zelf. Ik beslis alles zelf en kan vrijwel alles doen waarvan ik denk dat het goed is voor mijn onderneming. De grootste verandering is toch echt wel de vrijheid die dit met zich mee brengt. Heerlijk vind ik dat, want ik kan eindelijk al mijn creativiteit en kwaliteiten kwijt.

Kwaliteit

Ik waarborg mijn kwaliteit door regelmatig te sparren met andere coaches. Ik waarborg de kwaliteit door mijn kennis up-to-date te houden. Ik ben altijd wel bezig met een cursus of vakliteratuur. Dat is voor mij geen moeite want ik vind alles omtrent coaching en persoonlijke ontwikkeling erg interessant. Ik wil in maart de opleiding NLP Practicioner geheel gaan volgen en aansluitend de NLP Coach opleiding. Ik heb de afgelopen 11 jaar eigenlijk continue gestudeerd. Leren en doorontwikkelen is voor mij een persoonlijke waarde. Dus na de NLP zal ik ongetwijfeld weer wat anders op gaan pakken.

Ik vind ook dat ik kwaliteit bied door te beoordelen of ik de juiste klant voor me heb. Sommige mensen willen niet aan zichzelf werken of kampen met problematiek die niet voor een coach is bestemd. Laatst had ik een cliënt met suïcidale gedachtes, deze stuur ik door en ik neem contact op met de huisarts. Als coach heb je natuurlijk ook een maatschappelijke verantwoording. Geld verdienen is leuk maar iemand moet wel bij jou op de juiste plek zitten en hierdoor de juiste begeleiding krijgen.

Motivatie

Mijn passie voor het coachen zorgt ervoor dat ik heel veel plezier heb in wat ik doe. Ik krijg er zoveel energie van en ik krijg er heel veel voor terug. Het is zo mooi om te zien wat iemand na een paar sessies al kan bereiken. De cliënt die weer kan lachen, kan stralen en zelfs weer durft te dromen, dat is voor mij heel wat waard. Mijn motivatie krijg ik dus zo, ik hoef er niks voor te doen eigenlijk.

Daarnaast is het werk uitdagend ieder mens is anders en heeft een ander rugzakje. Ik zie mezelf ook echt als een instrument: iedere keer speel ik een ander liedje, dat houdt het afwisselend.

Mijn grootste uitdaging is de hoeveelheid uren die ik in mijn onderneming steek. Ik werk ruim 60 uur per week. Begrijp me niet verkeerd, want ik heb nog nooit én zoveel gewerkt én zoveel energie gehad. Maar ik wil niks missen van de dierbaren om me heen. Daar moet ik wel voor oppassen.

Goede zorg

Goede zorg betekent voor mij zorg op maat. Luisteren naar je klanten en hun zo goed mogelijk helpen. Hun behoefte voorop stellen. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk dat mijn klanten mij tussen de sessies door ook kunnen consulteren. Coaching vraagt veelal ook nieuw gedrag. Dat is in het begin heel uitdagend: klanten moeten dan kunnen sparren of ondersteuning krijgen tijdens een lastig moment.

Afdekken risico’s

Pensioen, daar spaar ik zelf voor. In de toekomst wil ik vanuit mijn bedrijf gaan investeren in onroerend goed. Qua verzekering heb ik een aansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket