Kan ik deelnemen aan een klachtencommissie?

Bericht update 1 februari 2019 om 10:35

Om deel te nemen aan een klachtencommissie, dien jij in het bezit te zijn van een diploma. Er zijn verschillende opleidingen om klachtenfunctionaris te worden, de opleiding is een post HBO/Bachelor opleiding.

Als klachtenfunctionaris geef je informatie en advies, je biedt bijstand en bemiddelt tussen klager en aangeklaagde. Je begeleid beide partijen door het hele proces en bewaakt de voortgang. Als klachtenfunctionaris heb je minimaal hbo denk- en werkniveau en ken je de normatieve kaders voor het optreden als klachtenfunctionaris.

Het is belangrijk dat je in staat bent om de principes en methoden van communicatie toe te passen. Ook kennis van relevante wet- en regelgeving is belangrijk zodat je alle rechten en plichten van je cliënten kent. Een stukje psychologisch inzicht, en kennis van bijzondere vormen van gedrag is niet geheel onbelangrijk. Een klacht kan namelijk nogal wat effect hebben op de zorgaanbieder.

Als klachtenfunctionaris heb je dus goede sociale en contactuele, communicatieve vaardigheden nodig, maar ook analytische, reflecterende adviesvaardigheden. Je moet goed kunnen bemiddelen tussen beide partijen, het is dus belangrijk dat je een open en respectvolle houding hebt naar zowel de klager als de aangeklaagde, en gericht bent op samenwerking.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket