Kinderopvangtoeslag voor zzp’er in de zorg

kinderopvangtoeslag

Laatste update 5 juli 2021 om 15:34

Om aanspraak te kunnen maken op kinderopvangtoeslag moet je ‘geld verdienen met je werk en hierover belasting betalen’. Dit kan in loondienstverband of in ondernemerschap. Als zzp’er kun je dus ook aanspraak maken op kinderopvangtoeslag.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor de opvang van je kind(eren). De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van bijvoorbeeld jouw inkomen, of er wel of geen toeslagpartner is, het aantal kinderen en natuurlijk het aantal uren dat kinderen naar de opvang gaan.

Inkomen

Het toetsingsinkomen is het uitgangspunt. Het toetsingsinkomen is niet jouw winst maar het verzamelinkomen vóór belasting. Het is jouw brutowinst waarop de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-vrijstelling in mindering zijn gebracht. Wanneer je een toeslagpartner hebt, worden beide verzamelinkomens bij elkaar opgeteld.

Jouw inkomen kan wisselen. Omdat de toeslag hier wel op wordt gebaseerd, is het belangrijk een realistische schatting van het inkomen door te geven. De Belastingdienst heeft hier deze informatie over gepubliceerd. Voor zzp’ers is het beter het inkomen hoog in te schatten. Hiermee voorkom je een eventuele terugbetaling van te veel ontvangen toeslag.

Werkuren

De hoogte van de kinderopvangtoeslag is ook afhankelijk van jouw werkuren. Alle uren die je besteedt aan jouw onderneming reken je als werkuren. Houd van deze uren een agenda bij zodat je een duidelijk overzicht hebt. Bij een controle kan de Belastingdienst hiernaar vragen.

Stopt jouw onderneming of werk je tijdelijk niet dan behoudt je nog drie maanden het recht op kinderopvangtoeslag. Het (tijdelijk) stoppen moet wel worden doorgegeven de Belastingdienst.  

Opvanguren

Het aantal opvanguren berekenen waarvoor je kinderopvangtoeslag kunt ontvangen, kan via deze link. Ook bij wisselende opvanguren kan er een toeslag worden uitgekeerd (doorgeven via website).

Wanneer je tijdelijk geen gebruikmaakt van de kinderopvang, zet je het aantal opvanguren op nul uur. Stopzetten en later weer opnieuw aanvragen, is niet nodig.

Verlof

Tijdens jouw verlof (bijvoorbeeld bij zwangerschap) heb je recht op kinderopvangtoeslag voor het aantal uren dat je voor je verlof werkte.

Aanvragen kinderopvangtoeslag

Aanvragen van de kinderopvangtoeslag verloopt via de website van de Belastingdienst.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket