Mooi podium voor thuiszorgcoöperatie, maar is het ook een mooie constructie?

Bericht update 14 maart 2018 om 16:48

We kennen allemaal de voorbeelden van Meavita, TSN Thuiszorg en Diafaan: thuiszorgorganisaties die failliet zijn gegaan. Vérian zorgde voor een nieuwe klap in de branche. Zij maakten in januari van dit jaar bekend dat zij 537 thuishulpen noodgedwongen moesten ontslaan. Twaalf medewerkers die de bons kregen, besloten om samen verder te gaan. Als de eerste thuiszorgcoöperatie van Nederland. “Zonder dure bedrijfspanden, leaseauto’s en hoge salarissen voor het management”, zo vertelden zij onlangs in de studio van Jeroen Pauw op NPO 1.Thuiszorgcoöperatie Solopartners

Het is schitterend dat deze dames een podium hebben gekregen op nationale televisie. Een slordige 700.000 kijkers hingen immers aan hun lippen. Ook de dadendrang om als zzp’er betere zorg te leveren is te prijzen, maar er schuilt een gevaar in de keuze om als coöperatie te gaan werken.

Bij een thuiszorgcoöperatie afhankelijk van anderen

Wanneer we kijken naar verplichte vervanging, dan zitten deze dames gebakken. Bij ziekte plaatsen zij één berichtje in de groepsapp en het is geregeld. Maar heb je daar een coöperatie voor nodig? Wij denken van niet. Zij kunnen gebruik maken van elkaars kennis en kunde, maar heb je daar een coöperatie voor nodig? Wij denken van niet. De voordelen die voortkomen uit het samenwerkingsverband zijn ook op andere manieren in te vullen. Bovendien wegen de nadelen zwaarder. Je wordt namelijk afhankelijk van anderen. En dat is het laatste wat je moet willen als zelfstandig ondernemer.

Heikele punten

Deze werkvorm belet je om een pure zzp’er te zijn. In een coöperatie maak je bijvoorbeeld geen beslissingen op eigen houtje, maar staat je een traag democratisch besturingsproces te wachten. Ook kunnen individuele belangen in conflict komen met het gemeenschappelijk belang en is het vermogen van alle leden gezamenlijk. Dat kan daardoor niet optimaal efficiënt beheerd worden. Als laatste: wie zit er te wachten op het schrijven van statuten en jaarstukken?

Het zijn heikele punten die weloverwogen moeten worden. Heb jij als lid vragen over bedrijfsvormen. Neem dan contact met ons op, wij kunnen je adviseren.

Aflevering van Pauw gemist?

Je kunt hier het item op je gemak terugkijken.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket