Na je pensioen blijven werken als zzp’er. Dat kan!

pgb pensioen

Bericht update 23 januari 2024 om 09:20

Op de vraag ‘kun je na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd als zzp’er blijven werken?’ is het antwoord ‘ja, graag zelfs’! De tekorten aan medewerkers in de zorg zijn vandaag de dag immers enorm groot. Helaas hebben we niet de indruk dat pensioengerechtigde zorgverleners al duidelijk in beeld zijn bij werkgevers in de zorg.

Maatschappelijk geaccepteerd

Voor zzp’ers zijn er voldoende mogelijkheden om aan het werk te blijven zodra zij de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. In PGB-zorg en particuliere (thuis)zorg is het goed mogelijk om te blijven werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Heb je geen of onvoldoende pensioen opgebouwd in de periode voor je pensioen? Dan is het misschien wel heel welkom, of zelfs bittere noodzaak, om te blijven werken. Gelukkig is het maatschappelijk steeds meer geaccepteerd om op latere leeftijd te blijven werken.

Financiële voor- en nadelen

De financiële voor- en nadelen zijn vooral fiscaal van aard. In de basis verandert er dus niets. Je maakt omzet en daarover betaal je inkomstenbelasting. Het bedrag waarover je belasting betaalt, verandert wel. En ook de hoogte van de belasting en de premies verandert.

Zelfstandigenaftrek/startersaftrek

Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, is er sprake van verminderd ondernemersrisico omdat je AOW ontvangt. Er wordt ook geen toegevoegde waarde gezien in het stimuleren van ondernemerschap voor personen die de pensioenleeftijd hebben bereikt. Om deze redenen worden de zelfstandigen- en startersaftrek gehalveerd. De zelfstandigenaftrek wordt in 2027 sowieso afgebouwd naar € 900,-. De gevolgen van die halvering worden dus steeds minder ingrijpend.

Belasting/Premies

Zodra je AOW ontvangt, betaal je geen AOW-premie meer over de eerste twee belastingschijven. Daarnaast betaal je nog steeds geen WIA- en WW-premie. Daardoor daalt het belastingtarief in box 1 aanzienlijk. Je houdt dus netto meer over.

Daar staat wel tegenover dat je je niet langer kunt verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Als je stopt en je geen aanvullend pensioen hebt opgebouwd, val je terug op je AOW-uitkering.

Nog meer flexibiliteit

Als zzp’er ben je natuurlijk al gewend aan het zelf bepalen van wanneer én hoeveel je werkt. Die flexibiliteit blijf je uiteraard houden. En omdat je AOW ontvangt, neemt je flexibiliteit nog wat toe. Je kunt er daardoor ook voor kiezen om minder te gaan werken zonder er financieel direct op achteruit te gaan.

Win-win situatie

Ook al ga je misschien minder werken, dan nog is het voor de zorg een goede zaak dat je blijft werken. Elk uur dat een zorgverlener werkt, helpt om voldoende handen aan het bed te houden. Naast de financiële voordelen voor jezelf, heb je daarnaast de kans om bezig te blijven. En kun je je jarenlang opgebouwde kennis en ervaring blijven inzetten op een nuttige manier.

Kortom, ga je richting je pensioen en heb je (nog) geen zin om achter de geraniums te gaan zitten? Dan is dit wellicht een interessante oplossing voor je.

Wil je nog meer weten over dit onderwerp? Of heb je andere vragen? Neem dat contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket