Ondernemen is niet voor iedereen ideaal

ondernemen

Laatste update 14 april 2023 om 12:15

Ineke (62 jaar) is al 16 jaar actief als zelfstandig ondernemer in de zorg. Als helpende plus heeft ze al vele afdelingen ondersteund met haar kunde. De wildgroei aan zzp’ers en haar leeftijd zorgt ervoor dat ze nadenkt over terug gaan in loondienst. Maar zo simpel is dat niet.

Vanuit financieel oogpunt had Ineke zo’n 16 jaar geleden geen andere keuze dan zzp’er worden. Niet omdat ze te weinig verdiende maar omdat de Belastingdienst anders beslag kon leggen op haar loon vanwege haar toenmalige partner. Al jaren is ze actief in de zorgsector en de afgelopen 5 jaar ziet ze een toename van het aantal zzp’er op de werkvloer. Deze wildgroei is niet ideaal, ‘echte zzp’ers’ wil zij ze niet noemen. 

Waar staat de zzp’er in de zorg voor?

‘De zzp’er in de zorg’ is volgens Ineke betrouwbaar en kundig. Echter merkt zij hierin een verschuiving, in de onkunde en onberekenbaarheid..  ‘Dit moet echt stoppen’, geeft Ineke aan. Ze maakt zich zorgen om de zorgsector omdat de werkdruk door deze verschuiving nog hoger wordt voor de andere zorgprofessionals. Als je niet op komt dagen voor een dienst zorgt dat ervoor dat degene wiens dienst erop zit, de afdeling niet kan verlaten. Je laat niet perse de opdrachtgever zitten, maar juist je collega en de zorgbehoevende. En de regels zoals korte nagels, geen nagellak of haren vast lijken niet meer van belang. Iets wat we allemaal leren tijdens de opleiding en wat vaak hoort bij de regels binnen een instelling, worden gewoon niet nageleefd vertelt Ineke zorgelijk.  

 ‘Als ik met een minder betrouwbare of minder kundige zzp’er werk op een afdeling en deze hier niet terug mag komen, kan ik ze goed weer tegenkomen bij een andere zorginstelling’, vertelt Ineke. Het baart haar dan ook zorgen dat er niet een soort van ‘zwarte lijst’ is voor de planningsafdeling. ‘De mensen die overal en nergens werken maar niet ‘werken’ of kundig zijn lopen vanzelf tegen de lamp, hoopt ze. De naam van de zzp’er komt nu in het gedrang en de hoge werkdruk die ook ik als zzp’er ervaar, is niet fijn.’ 

Beter verdienen en vrijheid hebben

Ineke heeft een aantal zorgorganisaties waar zij met enige regelmaat werkt en ziet overal hetzelfde gebeuren. De gedachte heerst ook dat de overstap van loondienst naar ondernemer te makkelijk is. Ergens is dat zo, maar ergens ook niet, gezien je verantwoordelijkheid moet kunnen dragen om binnen de kaders te kleuren. Je moet de kaders wel kennen en hier invulling aan kunnen geven. Ergens moet dit gecontroleerd kunnen worden. Maar dat mist nog in het systeem. Zij vraagt de ‘nieuwkomers’ dan ook waarom ze voor het zelfstandig ondernemen kiezen. Voornamelijk hoort ze terug ‘dit verdient beter en de vrijheid’.  Ineke snapt dit, want ook zij zit financieel vast. 

Terug in loondienst

‘Graag zou ik weer in loondienst gaan, niet perse als helpende plus maar als woonzorg assistent. Dit kan alleen nog niet omdat de verdiensten te weinig zijn om mezelf te kunnen onderhouden.’  Ineke woont alleen en draagt dus ook alle kosten alleen. Als zzp’er redt ze het financieel, maar is het alsnog geen vetpot. ‘Zonder alle verzekeringen en bijkomende kosten van het ondernemerschap zou ik veel overhouden. Maar ik kies er bewust voor om verschillende risico’s af te dekken met een verzekering.’ 

Het is goed dat iedereen zelf de keuze kan maken voor het zelfstandig ondernemerschap of juist niet. Toch wringt het bij Ineke dat kwaliteit en betrouwbaarheid niet altijd geborgd kunnen worden. Het systeem ondervangt dit niet.. Zelf staat ze vanwege haar financiële situatie met haar rug tegen de muur. Ze is blij dat zij haar vrijheid heeft in het zorg verlenen en eigen baas zijn. Maar dat eigen baas zijn, is geen must. Ze ziet zichzelf ook graag in een vast team. 

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket