(On)zuivere bemiddeling, is dat wel zuivere koffie?

veilig werken

Laatste update 17 april 2023 om 09:36

Veel zzp’ers maken gebruiken van een bemiddelaar of tussenpersoon om aan opdrachten te komen. Vaak is dat een vrijwillige keuze. Het komt ook vaak voor dat een zorgorganisatie alleen met zzp’ers werkt via een bemiddelingsbureau, waarbij je als zzp’er dus geen andere keus hebt dan bemiddeling te accepteren. In dit artikel behandelen we de twee vormen van bemiddeling. Zo weet jij wat de verschillen en de voor- en nadelen zijn van beide vormen.

Zuivere bemiddeling

Deze vorm komt in de zorg het meeste voor. Hierbij bemiddelt de bemiddelaar bij de totstandkoming van de rechtstreekse overeenkomst tussen de zzp’er en de zorgorganisatie. Als zzp’er werk je dus rechtstreeks voor de zorginstelling en maak je ook zelf de afspraken over je werkzaamheden. Het bemiddelingsbureau is geen partij bij die overeenkomst. Je factureert ook rechtstreeks aan de zorgorganisatie en krijgt ook rechtstreeks vanuit de zorgorganisatie betaald. 

De zorgorganisatie geldt als afzonderlijke opdrachtgever. Dus als je door hetzelfde bemiddelingsbureau bij meerdere zorgorganisaties wordt bemiddeld, voldoe je daarmee al snel aan het vereiste van meerdere opdrachtgevers. Daarnaast is van belang dat je bij zuivere bemiddeling zonder btw mag factureren aan de zorgorganisatie.

Je hebt naast de overeenkomst met de zorgorganisatie een afzonderlijke overeenkomst met het bemiddelingsbureau. Die overeenkomst kan beperkt blijven tot de bemiddeling zelf. Maar vaak bieden bemiddelaars ook andere diensten aan, zoals contractbeheer en facturatie, waarvoor je een vergoeding betaalt.

Voordeel van deze vorm van bemiddeling is dat je niet steeds zelf op zoek moet naar een nieuwe opdracht, dat regelt het bemiddelingsbureau voor je. Je hebt meerdere opdrachtgevers zodat je makkelijker kunt aantonen dat je zelfstandig ondernemer bent. Je factureert zonder btw zodat je voor opdrachtgevers ook financieel aantrekkelijk blijft.

Onzuivere bemiddeling

Bij onzuivere bemiddeling sluit je als zzp’er een overeenkomst met het bemiddelingsbureau. Het bemiddelingsbureau sluit een overeenkomst met de zorgorganisatie over jouw inzet en bepaalt dus in grote mate hoe de opdracht en jouw werkzaamheden eruitzien. In die constructie factureer je rechtstreeks aan de bemiddelaar en de bemiddelaar factureert aan de zorgorganisatie. Je krijgt dus betaald door de bemiddelaar waarbij vaak geldt dat als de zorgorganisatie niet betaalt, de bemiddelaar jou niet betaalt. 

Omdat je een overeenkomst hebt met de bemiddelaar, en de bemiddelaar zelf geen zorgorganisatie is, gelden jouw werkzaamheden niet als zorgverlening maar als dienstverlening aan de bemiddelaar. Dat heeft tot gevolg dat je btw moet berekenen bovenop je uurtarief en dat je btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Je moet dus ook ieder kwartaal aangifte btw doen.

Bovendien ben je in deze situatie duurder voor de zorgorganisatie. Het bemiddelingsbureau brengt namelijk btw in rekening aan de zorgorganisatie over jouw tarief en de bemiddelingsfee. In deze constructie geldt de bemiddelaar als opdrachtgever ongeacht het aantal zorgorganisaties waar je wordt ingezet. Als in een jaar alleen maar opdrachten krijgt via de bemiddelaar voldoe je dus niet aan het vereiste van meerdere opdrachtgevers. Om dit op te lossen, zul je dus ook op een andere manier opdrachten moeten krijgen. Dat kan door je bij meerdere bemiddelaars in te schrijven. Of door rechtstreeks overeenkomsten te sluiten met zorgorganisaties. 

Ons advies

Onzuivere bemiddeling heeft ten opzichte van zuivere bemiddeling dus een aantal duidelijke minpunten. De btw-verplichting maakt je duurder en het kost je meer administratiewerkzaamheden. Je zult daarnaast nog andere opdrachtgevers moeten zoeken om te kunnen voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, terwijl je minder zeggenschap hebt over de opdrachten die je krijgt aangeboden.

Als je er dan ook voor kiest om via een bemiddelaar aan het werk te gaan, adviseren wij je om dat te doen op basis van zuivere bemiddeling. Doe daarnaast zoveel mogelijk werkzaamheden met betrekking tot je eigen onderneming zelf en besteed niet te veel uit aan de intermediair. Je bent immers niet voor niets zelfstandig ondernemer. Bewaak dan ook je zelfstandigheid en je onafhankelijkheid.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket