Pensioen, bezig met later of de waan van de dag?

Laatste update 19 augustus 2019 om 16:02

Je bent straks 67 jaar. Jarenlang heb je gedaan wat je leuk vindt en keihard gewerkt. Een prachtige tijd. En dan? Dan komen de heerlijke avondjes met vrienden en familie. Of wordt de camper klaargemaakt voor een trip van vier maanden door Zuid-Europa. Dan heb je eindelijk voor een lang weekend met de kleinkinderen. Als er geld voor is. Straks ben je 67 jaar en moet je het rooien met een AOW-uitkering zonder pensioen. Zo ver laat je het niet komen, toch?

 

Geen pensioen

Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers in Nederland hun pensioen niet goed geregeld hebben. In 2014 zelfs bijna de helft niet. Sparen voor de oude dag heeft voor velen geen prioriteit. Uit onbezorgdheid of vanwege een gebrek aan tijd? Wat het ook is: regeren is vooruitzien.

Ding dong, ding dong
Des te eerder je begint met het opbouwen van jouw pensioenpotje, des te lager de maandelijkse bijdrage én hoe meer je kunt genieten van het leven na het ondernemen. Iedereen weet het, maar te weinig zzp’ers hebben dit op orde. Daarom trekken vast lichtjes aan het touw van de noodklok. Het is nog niet te laat. Of ben je al 64?

Hoe doe ik het?

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw AOW aan te vullen:

 1. Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen

Er zijn recent een aantal initiatieven genomen speciaal voor zzp’ers. Meer info over de mogelijkheden vind je hier.

 1. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Je kunt een deel van de winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR). Hierover hoef je pas later rente te betalen. Kom ik in aanmerking?

 1. Lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling

Dit is een verzekeringsproduct of een bankspaarproduct waarbij je periodiek of éénmalig geld inlegt om later een periodieke uitkering te krijgen. Interessant!

 1. Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Ben je ook een ex-werknemer? Dan kun je de pensioenregeling van uw voormalige werkgever vrijwillig voortzetten. Check wel even of jouw regeling deze optie biedt.

 1. Zelf sparen

Open een spaarrekening, simpel.

Wat je ook doet, wacht niet langer!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket