Priscilla: ‘Mijn kind zorgt voor de balans’

Priscilla

Laatste update 14 april 2023 om 11:48

Na elf jaar in loondienst startte Priscilla uit de Bulten (31 jaar) haar zelfstandig ondernemerschap in de zorg. Toen zij het afgelopen jaar een zoon kreeg, zorgde dit voor weer een nieuw perspectief op haar ondernemerschapsvisie.

In loondienst groeide Priscilla als zorgprofessional binnen haar functie als begeleider. Ze volgde verschillende opleidingen en werkte met allerlei doelgroepen. ‘Mensen nóg verder helpen door net iets meer te doen’ past haar zo goed. Dat punt was in loondienst wel bereikt. Maar bij Priscilla bleven de kriebels om verder te groeien… Om deze reden maakte zij destijds de keuze om te starten als zzp’er in de zorg.

Bevlogen zorgprofessional

Priscilla had in loondienst al moeite om thuis haar gedachten van het werk los te laten. Op het werk kwam zij vaak niet toe aan de mailtjes of het schrijven van plannen voor de cliënt. Dus dat deed ze thuis, in haar vrije tijd. Op een gegeven moment had zij het gevoel dat ze zich niet meer kon ontwikkelen binnen haar werk. Ze verdiepte zich in het ondernemerschap en voerde een goed gesprek met haar man. “Hij zag de bui al hangen” vertelt Priscilla. “Hij was bang dat ik nooit meer even ‘uit’ zou staan van het werk.”  Uiteindelijk zijn ze daar gezamenlijk uitgekomen. Lachend besluit ze dit onderwerp: “Maar hoe kom je eigenlijk toe aan ‘écht even rust’? Weet jij het? Vertel het me! In het eerste jaar van mijn ondernemerschap is me dat niet gelukt.”

Blijven ontwikkelen

“Ik ben pas drie jaar als zzp’er in de zorg aan de slag en merk dat ik zoveel meer gezien word. Ik heb meer zeggenschap en ik groei weer”, vertelt ze enthousiast. De vele jaren in loondienst leverde haar een rugzak aan zorgskills op. Nu wordt haar rugzak aangevuld met het ondernemerschap. Daarbij is het soms vallen en opstaan. In het begin heeft ze zich ‘opgesloten’ en alle informatie verzameld over het ondernemerschap als zelfstandig zorgprofessional. Ze maakte een stappenplan, werkte dit af en kon volgens de wet- en regelgeving starten. Makkelijk vond ze het niet, maar het is haar wel gelukt. Ze is ervan overtuigd dat haar rugzak aan zorgervaring en haar ondernemende eigenschappen maken dat ze een échte zzp’er is. Zij maakt juist het verschil door haar ervaring. Soms wordt ze teruggevraagd om het team te adviseren in de aanpak bij cliënten. “Een beter compliment kan ik me niet voorstellen”, vertelt Priscilla trots.

Priscilla maakte de keuze om door te werken

Priscilla koos er vorig jaar voor om nog met 35 weken zwangerschap op een groep jongeren te staan; iets wat in loondienst niet kan vanwege de CAO. Ze heeft hier bewust voor gekozen om de jongeren iets mee te geven wat ze nog niet kenden. Natuurlijk deed ze dit enkel omdat ze het fysiek en mentaal aankon. De speciale band die zij in die tijd met de groep heeft opgebouwd, zal haar altijd bijblijven. Zo zag zij de jongeren groeien in hun ontwikkeling doordat zij zo betrokken waren bij een zwangere begeleider.

De keuze voor een gezin

Inmiddels is Priscilla moeder geworden van een prachtige zoon. Voor haar zwangerschap heeft ze natuurlijk nagedacht over hoe zij haar leven wil indelen met haar gezin. Eén ding is en was zeker; haar gezin heeft prioriteit. Waar ze eerder niet goed was in het bewaken van de balans tussen zakelijk en privé, was dat nu een stuk eenvoudiger. “Ik ben soms bewust niet inzetbaar of bezig met mijn werk. Mijn kleine man gaat voor en hierdoor baken ik mijn tijd beter af. Natuurlijk, soms kom ik tijd te kort voor het uitwerken van plannen of ideeën. Maar dat is dan maar even zo. Ik werk niet meer om te werken maar ik werk om te leven. En tegelijkertijd haal ik voldoening uit mijn werk als zzp’er in de zorg. Beter kan niet toch?!” vertelt Priscilla.

Grenzen openen ook deuren

De investering die zij in het eerste jaar heeft gedaan, het meer tijd stoppen in haar opdrachtgevers, betaalt zich nu uit. “Ik heb hen in het begin van mijn zzp’erschap overtuigd van mijn expertise. Ondanks dat ik nu de weekenden niet werk en niet bereikbaar ben, willen opdrachtgevers toch graag dat ik kom. De weekenden werk ik dus niet; dat is mijn grens. Anderzijds draai ik doordeweeks wel een nachtdienst mee zodat ik de cliënt ook in hun ochtend-, middag- en avondritme kan ervaren. Voor nu heb ik de perfecte balans gevonden. Ik heb mijn uitdagingen in het ondernemerschap én ik geniet optimaal van mijn gezin!” beëindigt Priscilla het gesprek.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket