Tips om een goede boekhouder te vinden

bedrijfskosten aftrekken

Laatste update 26 juni 2023 om 09:24

Je kunt als zzp’er in de zorg niet overal in uitblinken. Waarschijnlijk blink je uit als zorgaanbieder, maar administratie… dat is een vak apart. Wil jij je administratie uitbesteden? Zorg er dan voor dat je op de volgende dingen let, voordat je een boekhouder in zee gaat.

Zorg dat je ‘de regeltjes’ kent

Het is belangrijk dat je als ondernemer op de hoogte bent van wat er van je wordt verwacht. Als je weet waar je op administratief gebied aan moet voldoen, is het eenvoudiger om een goede boekhouder te vinden. De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan jouw boekhouding. Bekijk deze eisen, zo weet je wat je zelf kunt doen, maar vooral ook wat je niet zelf kunt doen.

Wat kun je zelf doen?

De een blinkt uit in administratieve taken en de ander heeft geen idee waar te beginnen. Als jij er voor open staat om elke week een aantal uurtjes te besteden aan je administratie, overleg dit dan met je boekhouder. Zo kun je eenvoudig kosten besparen én ben je zelf goed op de hoogte van je financiële zaken. Een win-win situatie dus.

Btw, een pijndossier

Als zzp’er in de zorg is de kans groot dat je diensten verleent die zijn vrijgesteld van BTW. De kans is ook groot dat niet alle diensten zijn vrijgesteld van BTW. Ga dus na of de boekhouder ervaring heeft met zzp’ers in de zorg. Vraag ook of hij een BTW vrijstelling voor je kan aanvragen.

Up-to-date?

Vraag naar de expertises en informeer naar of en hoe hij het kennisniveau op peil houdt. Volgt hij bijscholing? Is hij aangesloten bij een beroepsvereniging? Naast het op de hoogte blijven van regels en voordelen, is het ook ‘handig’ dat jouw boekhouder met de tijd mee gaat als het gaat om software. Het is natuurlijk erg makkelijk als je al je facturen en bankafschriften kunt uploaden in je boekhoudsoftware. Maar het is dan ook wel handig als jouw boekhouder hier ook mee werkt. Controleer dit en bekijk of jullie op dezelfde manier te werk gaan.

Vergelijk

Ga niet direct voor de eerste beste boekhouder die op je pad komt. Vraag eens rond binnen je netwerk; welke boekhouder hebben zij in de arm genomen, en waarom? Ga minimaal met twee boekhouders in gesprek en bespreek jouw wensen. Het is belangrijk dat jullie elkaar begrijpen en dezelfde taal spreken. Je hebt namelijk niets aan een boekhouder die alleen maar vakjargon spreekt en jou niet of nauwelijks betrekt bij de boekhouding van jouw bedrijf.

Pakket of uurtje factuurtje?

Voor niets gaat de zon op, dit geldt uiteraard ook voor je boekhouding. Vaak is goedkoop duurkoop. Een boekhouder die op de hoogte is van alle voordelen en regels binnen belastingland kan soms wat geld kosten, maar het kan je aan de andere kant veel opleveren. Bespreek wat het kost als je de boekhouder belt met vragen; neemt hij ook een adviserende rol aan? Zorg ervoor dat jullie prijsafspraken sluitend zijn. Zorg dus dat je op voorhand weet waarvoor je betaalt.

Onderneem

Vallen de kosten van een boekhouder je tegen? Overleg dan wat je zelf kunt doen om kosten te drukken. Bedenk wat je wensen zijn, wat het aanbod is en wat past. Kortom: wees ondernemend!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket