Van operational manager tot zzp’er in de zorg

Gijs Salentijn

Laatste update 15 november 2022 om 13:06

Gijs van Gijs Ontzorgt heeft een carrière switch gemaakt zo’n 2 jaar geleden. Van operational manager in de bedrijfscatering voor een mega bedrijf, naar zzp’er in de zorg. De reden dat Gijs zijn verhaal deelt is om anderen te inspireren en te enthousiasmeren om de zorg in te gaan.

Met passie voor de horeca werkte hij 8 jaar lang bij een bedrijf waar hij leiding gaf aan 65 mensen. Toen corona uitbrak stopte dat avontuur. En wat dan..? De timing was niet fijn toen hij net de sleutels van zijn nieuwe huis in handen had. Maar hij ging niet met de pakken neer zitten.

Hij had tijd om te klussen en dacht na over ‘wat nu’. Terwijl hij bezig was om van de nieuwe woning een thuis te maken voor zijn gezin, kwam hij tot rust. Hij dacht na over wat hem gelukkig zou maken. Werkgeluk is belangrijk voor Gijs, dat had hij wel meegenomen vanuit zijn andere baan.

‘Ik wist wel waar mijn hart lag, namelijk in de zorg. De horeca maakt me blij omdat ik kan zorgen. De gehandicaptenzorg leek me mooi’. Gijs besloot om een filmpje op te nemen waarin hij vertelde wie hij was, wat zijn verhaal was en dat hij hulp nodig had. Hulp om de juiste mensen te vinden die hem konden helpen aan een baan in de zorg. Dit is gelukt. ‘Het voelde als een warme jas’, zegt Gijs en zo is hij nu 2 jaar in loondienst in de zorg.

De gouden kans

Hij werkt momenteel 32 uur in loondienst en is loyaal, mede omdat hij ook de mogelijkheid heeft gekregen om snel zijn mbo niveau 4 persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg te behalen. Gijs werkt sinds 2 maanden als zzp’er in de thuiszorg en ouderenzorg. De reden dat hij dit naast zijn huidige baan is gaan doen? De hoge kosten voor de energie.

‘Gelukkig zijn de kosten te betalen door het omzetplafond. Maar vanuit dit punt ben ik gaan nadenken hoe ik dit ging rechtzetten voor mijn gezin.’ Gijs verdiende in de bedrijfscatering veel meer, maar dat vindt hij niet erg. Nu heeft hij geen werkweken meer van 60 uur, en niet de verantwoordelijkheid over 65 man. Hij bepaalt nu zijn eigen werktijden, dit maakt hem een gelukkig man. ‘Snel geld verdienen is het niet, als je alle kosten eraf haalt hou ik hetzelfde over als in loondienst.’

De reden dat hij zzp’er blijft

Ik heb geproefd van wat de afwisseling van het zzp-schap mij brengt aan ervaring en blijdschap. In loondienst werk ik 2 slaapdiensten en de dagen erop heb ik geen reden om thuis te zijn. Mijn vrouw is werken en de kinderen zijn naar school en de opvang. Nu verken ik de thuiszorg en de ouderenzorg. ‘Ik heb kennis en kunde om de zintuigen van ouderen met dementie te prikkelen. Laatst nog kon ik het team ondersteunen door een maaltijd te maken. Dus ik trok de koelkast open en ging aan de slag. Ik betrek de cliënten en vraag of ze me willen helpen, met een ouderwetse aardappelschiller. Je raadt het al, dat is geen probleem. Mijn muziekbox neem ik ook altijd mee als ik werk op een afdeling met dementerende ouderen. Dan zet ik oude muziek op en zie je anderen ‘aangaan’. Het moment dat ze dan de gehaktballen ruiken en je ziet dat ook die zintuigen werken en herinneringen oproepen, ontstaan er fijne gesprekken. Persoonlijke aandacht dat is mijn kracht.’

Thuiszorg en tijd

‘Het mooie aan de thuiszorg is dat dit altijd ruim wordt gepland.’ Hier kan Gijs altijd nog een praatje maken en leert hij meer over het verleden van zijn cliënten. De ouderen beginnen te stralen van de persoonlijke aandacht en dat geven ze mij ook terug. Dat is het verschil vaak ook met medewerkers in loondienst, die hebben verschillende extra klussen en hebben daardoor minder tijd voor wat ik juist zo fijn vindt en wat mij onderscheidt.

Geen nare ervaring omdat ik zzp’er ben

‘Daar kom ik aan, ruim 2 meter hoog, tattoo’s, baardje.. een man die niet te missen is. Je ziet het team al verrast kijken als ze mij zien binnenlopen, om mij kun je niet heen’, lacht Gijs. ‘Ik ben een echte aanpakker, dat zijn ze vaak niet gewend. Ik doe alles en overal kan ik plezier in vinden, als het maar ten goede komt van de cliënt.’

Gijs is een gelukkig man

Zondagavond de slaapdienst in bij zijn loondienstverband, maandag een dagdienst als zzp’er. Hetzelfde probeert Gijs te plannen op de donderdagnacht en vrijdag. Deze combinatie zorgt ervoor dat Gijs zijn passie in het verzorgen en ontzorgen van mensen kan vervullen en waarbij hij alle tijd en ruimte heeft om te genieten van zijn vrouw en twee kinderen.

Naam: Gijs Salentijn (41)
Bedrijfsnaam: Gijs Ontzorgt
Werkzaam sector: Gehandicaptenzorg, ouderenzorg, thuiszorg
Beroep: Begeleider
Werkzaam in regio: Gemeente Amsterdam Amstel en de Ronde Venen
Zzp’er sinds: 3 maanden  

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket