Wanneer is een dienst ‘vrijgesteld van btw’?

BTW-vrijgestelde diensten

Bericht update 16 april 2024 om 09:04

Btw (belasting over de toegevoegde waarde) is belasting die een ondernemer betaalt over zijn omzet. Meestal wordt die belasting doorberekend aan de klant of opdrachtgever en dus opgeteld bij de verkoopprijs of het uurtarief. Periodiek doe je dan aangifte van de btw en draag je deze af aan de Belastingdienst. Btw die aan jou, als ondernemer, in rekening wordt gebracht mag je aftrekken in je aangifte.

SoloPartners krijgt regelmatig vragen over btw. Wanneer mag of moet je dat in rekening brengen? En wat zijn ‘van btw-vrijgestelde diensten’? In dit artikel leggen we het uit.

Btw-vrijgestelde diensten

Sommige ‘prestaties’ zijn, onder bepaalde voorwaarden, vrijgesteld van btw. Binnen de gezondheidszorg geldt dit voor ‘medische handelingen die gericht zijn op de persoonlijke gezondheidskundige verzorging van de mens’. Voldoe jij als zzp’er aan de voorwaarden? Dan bereken je geen btw over je uurtarief. Dit betekent dan automatisch ook dat je de aan jou in rekening gebrachte btw ook niet mag aftrekken.

De btw-vrijstelling in de gezondheidszorg geldt voor:

Verricht je als zzp’er werkzaamheden op een of meer van de bovenstaande gebieden? Dan hoef je over je werkzaamheden geen btw te berekenen. Let op: de vrijstelling niet geldt voor ‘niet op indicatie verrichte zorg‘ die de patiënt of cliënt zelf betaalt en waarvoor geen recht op vergoeding bestaat.

Als je als zorgverlener alleen maar van btw-vrijgestelde diensten verricht, is het niet zinvol om btw-aangifte te doen. Het is dan mogelijk om vrijstelling te krijgen van de aangifteverplichting. Daarvoor moet je een schriftelijk verzoek richten aan de Belastingdienst. Je geeft aan dat je wil worden vrijgesteld van de btw-aangifteverplichting en waarom je dat wilt.

Werken via een bemiddelaar

Werk je via een bemiddelingsbureau? Ook in dat geval is het mogelijk om je zorgdiensten vrijgesteld van btw te verlenen. Daarvoor moet je jouw werkzaamheden wel rechtstreeks factureren aan de opdrachtgever (en dus niet aan het bemiddelingsbureau).

Verreweg de meeste bemiddelingsbureaus hebben geregeld dat zorgverleners rechtstreeks aan de opdrachtgever factureren. Over die werkzaamheden hoeft immers geen btw te worden berekend. Houd er rekening mee dat de bemiddelingsfee wel met btw is belast; deze factureert het bemiddelingsbureau daarom afzonderlijk.

Samenwerkingsverbanden

Betrek je als zzp’er andere zzp’ers bij het uitvoeren van een opdracht? Dan moet je mogelijk ook btw berekenen. Dat is bijvoorbeeld aan de orde wanneer je een opdracht hebt aangenomen die je volledig door een andere zzp’er laat uitvoeren. Als je zelf niet betrokken bent bij de uitvoering van een opdracht, ben je voor die opdracht ‘bemiddelaar’; je moet dan btw berekenen. Ook de zzp’er die in jouw opdracht werkt, moet in zijn factuur aan jou de btw in rekening brengen. Dit hoeft uiteraard niet als je de zzp’er rechtstreeks laat factureren aan de cliënt. Over de eventuele vergoeding voor jouw tussenkomst bereken je dan wel weer btw.

Twijfel je?

Mocht je in de praktijk tegen situaties aanlopen waarin je niet zeker weet of je nu wel of niet btw moet berekenen? Vraag dan advies aan een boekhoud- of administratiekantoor met ervaring met btw-vrijstelling in de gezondheidszorg. Of stuur een schriftelijk verzoek tot vooroverleg naar jouw belastingkantoor met de vraag of je de wet op de juiste manier toepast.

Heb je nog vragen? Bekijk dan onderstaande video waarin ook de btw-vrijstelling aan bod komt. Of neem contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket