Wat betekent calamiteiten melden (artikel 11) eerste lid Wkkgz?

Laatste update 4 mei 2021 om 10:17

Artikel 11, lid 1, bevat de volgende wettekst:

‘’De zorgaanbieder doet bij het Staatstoezicht op de volksgezondheid onverwijld melding van: c. de opzegging, ontbinding of niet-voortzetting van een overeenkomst als bedoeld in artikel 4, eerste lid, onderdeel b, met een zorgverlener op grond van zijn oordeel dat de zorgverlener ernstig is tekortgeschoten in zijn functioneren.’’

Simpelweg houd dit in dat de zorgverlener verplicht is om incidenten te melden. Voor zorginstellingen is het verplicht om voor medewerkers geregeld te hebben dat zij op een veilige manier incidenten en onzorgvuldigheden kunnen melden. Niet alleen zorginstellingen hebben te maken met het verlenen van zorg direct aan cliënten, maar ook zzp’ers. Zij zijn volgens de Wkkgz verplicht om incidenten en onzorgvuldigheden te melden. Deze melding dien je als zzp’er schriftelijk te doen aan je bedrijf en je dient de cliënt hiervan op de hoogte te brengen.

Hoe je dit als zorgverlener organiseert staat vrij. Belang hierin is dat op een makkelijke manier met collega’s ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Het hogere doel hierbij is dat de kwaliteit van de zorg verbeterd doordat er op continue basis kennis uitgewisseld wordt. Wil je hierin ondersteund worden, kijk dan eens naar ons kwaliteitspakket.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket