Laatste update 12 november 2021 om 10:22

Wat heb jij geregeld indien je ziek wordt? Wie bel je dan? Als het goed is heb jij één of meerdere zzp’ers in je netwerk zitten welke je bellen kan om een dienst over te nemen. Jij bent ook maar een mens dus ziek zijn of omstandigheden kunnen zich zomaar voordoen. Je bent verplicht om te controleren of jouw vervanger geschikt is om zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht. 

Deze plicht houdt in dat jij onderzoek doet naar het arbeidsverleden van jouw vervanger. De vergewisplicht geldt eigenlijk altijd als je een met een nieuwe zorgverlener/zorgaanbieder te maken hebt. De vergewisplicht geldt niet als het om vrijwilligers of mantelzorgers gaat. (Ook al kun je hiervoor natuurlijk ook een onderzoek doen). Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen naar het arbeidsverleden van de persoon in kwestie. Eén van de manieren is bijvoorbeeld door navraag te doen bij eerdere werkgevers. Verschillende registers kan je erop naslaan, zoals het BIG-register, het waarschuwingsregister zorg en welzijn. Daarnaast kan je navraag doen bij de inspectie gezondheidszorg en jeugd. Het is gebruikelijk om een VOG te vragen.

Let op: Een onderzoek doen is niet voldoende, je dient aan te kunnen tonen dat je dit onderzoek verricht hebt. In deze notitie dient te staan hoe je onderzoek hebt gedaan en met welke reden je je tot je conclusie bent gekomen. 

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 27000 leden

Basispakket

€ 75
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

€ 160
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket