Wat betekent de vergewisplicht in de Wkkgz?

Laatste update 4 oktober 2022 om 12:51

Wat heb jij geregeld indien je ziek wordt? Wie bel je dan? Als het goed is heb jij één of meerdere zzp’ers in je netwerk zitten welke je bellen kan om een dienst over te nemen. Jij bent ook maar een mens dus ziek zijn of omstandigheden kunnen zich zomaar voordoen. Je bent verplicht om te controleren of jouw vervanger geschikt is om zorg te verlenen. Dit heet de vergewisplicht. 

De vergewisplicht is een onderdeel van jouw kwaliteitssysteem. Ons advies zou dan ook zijn om in je kwaliteitssysteem op te nemen wat jouw uitgangspunten zijn als je jezelf laat vervangen. Er zijn verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar of iemand geschikt is om je te vervangen. Dit doe je ook omdat jij verantwoordelijk bent voor de zorg die zij leveren voor jou.
De vergewisplicht geldt niet als het om vrijwilligers of mantelzorgers gaat.

Hoe kun je onderzoek doen?

Ga het arbeidsverleden naar door eerdere opdrachtgevers te bellen en te vragen naar hun ervaringen. Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een optie om te vragen. En diploma’s of certificaten die er nodig zijn om de zorg over te nemen kunnen relevant zijn.
Zoals je merkt kun je verschillend onderzoek doen, betreft het een verpleegkundige zou je eventueel het Kwaliteitsregister V&V kunnen raadplegen. En is de wet BIG van toepassing, kun je het BIG-register checken.

Het is aan jou om te onderzoeken wat jij nodig acht om een goede conclusie te kunnen trekken.

Leg het vast

Zorg dat jij je onderzoek vastlegt en bewaart in je administratie. Het is wettelijk verplicht in de Wkkgz dat jij aan kunt tonen dat jij onderzoek hebt gedaan en op die bevindingen hebt besloten om je te laten vervangen door deze persoon.

Benieuwd naar meer tips omtrent de overeenkomst die je dient op te stellen met een andere zzp’er? Lees hier meer>>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 34.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket