Wat is jouw manier van ondernemen?

Bericht update 10 januari 2022 om 13:13

Een bedrijf opzetten, opdrachten vinden, zorg verlenen.. het zijn verschillende keuzes die je maakt om jouw bedrijfsvoering vorm te geven. Heb je deze keuzes al eens gemaakt? Of ben je benieuwd of deze inzichten en gewoontes nog bij je passen?

Wij zijn er van overtuigd dat jij als zzp’er in de zorg de regie moet nemen, dat kan als je inzicht hebt in wat je werkveld is en wat jouw unieke eigenschappen zijn.  In dit artikel lichten we toe hoe je door middel van het Business Model Canvas een goed beeld kunt verkrijgen van allerlei aspecten rondom ondernemen. Door dit inzicht zie je waar mogelijk kansen liggen en waar mogelijk actie ondernomen kan worden. 

Wat is het Business Model Canvas?

Het Business Model Canvas (BMC) is een gemakkelijke methode om je bedrijfsmodel in kaart te brengen. Zie het als een blauwdruk van de aspecten die jouw onderneming vormen. 

Aan de hand van 9 bouwstenen denk je na over jouw basis en krijg je meer inzicht in hoe jij waarde creëert, levert en behoudt. Het model leent zich om een bestaand businessmodel te analyseren en verduidelijken, of om een nieuw businessmodel te ontwerpen. Het model is dus bruikbaar als je een startende zzp’er bent, maar ook als je al een ervaren zzp’er bent. 

Hoe vul je het model in?

Hieronder zie je wat de bouwstenen van het Business Model Canvas inhouden. Het is de bedoeling dat je het canvas ook in deze volgorde invult. 

 1. Klantsegmenten
  In de bouwsteen klantsegmenten vul je de groepen mensen of organisaties in die je wil bereiken en bedienen. 
 2. Waardeproposities
  In de bouwsteen waardepropositie beschrijf je de bundel van diensten die waarde creëert voor jouw klantsegmenten. 
 3. Kanalen
  In de bouwsteen kanalen beschrijf je hoe je met je klantsegmenten communiceert en ze bereikt om een waardepropositie te leveren.
 4. Klantrelaties
  In de bouwsteen klantrelaties beschrijf je de soorten relaties die je aangaat met je klantsegmenten. 
 5. Inkomstenbronnen
  In de bouwsteen inkomstenstromen zet je de inkomsten die je genereert uit je klantsegmenten.
 6. Kernmiddelen
  In de bouwsteen kernmiddelen beschrijf je welke middelen je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je businessmodel werkt.
 7. Kernactiviteiten
  In de bouwsteen kernactiviteiten beschrijf je de belangrijkste activiteiten die je doet om ervoor te zorgen dat businessmodel werkt. 
 8. Belangrijkste partners
  In de bouwsteen belangrijkste partners beschrijf je het netwerk van leveranciers en partners die ervoor zorgen dat je businessmodel werkt. 
 9. Kostenstructuur
  In de bouwsteen kostenstructuur beschrijf je alle kosten die je maakt om een businessmodel te laten werken. Voorbeeld canvas 

Het invullen van het Business Model Canvas kan in eerste instantie een hele klus lijken, maar in de praktijk zal dit reuze meevallen. Om het wellicht wat gemakkelijker voor je te maken hebben we hieronder een canvas voor je ingevuld vanuit een VIG niveau 3.  

Als je meer wilt weten over hoe je het Business Model Canvas kunt invullen voor jouw onderneming, neem dan een kijkje op de website van de KVK. Hier wordt elke bouwsteen uitgebreid toegelicht en vind je een video met uitleg.

Als je zelf aan de slag wilt met het Business Model Canvas hebben wij een downloadbaar template voor je beschikbaar gesteld. Wij wensen je veel succes met het in kaart brengen van jouw businessmodel. 

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket