WTZi erkenning voor zzp’ers is niet toegestaan

Bericht update 6 november 2018 om 08:56

Voor zorgaanbieders is de WTZi een belangrijke erkenning. Zodra jij als zorgaanbieder gecontracteerde zorg wil leveren ben je verplicht om toe te treden tot de WTZi. De afgelopen jaren hebben steeds meer zzp’ers interesse in een eigen WTZi toelating, echter ken ik maar een paar voorbeelden waarbij een zzp’er ook daadwerkelijk een toelating heeft ontvangen. Het CIBG, degene die de toelatingen uitgeeft, geeft aan dat het zzp’ers in de zorg niet gegund is een toelating te krijgen. Dit blijft ook zo.

Niet een enkel persoon maar een georganiseerd verband zou recht hebben op de toelating van de WTZi geeft het CIBG aan. Verzekeraars hebben de toelating tot de WTZi onder de aandacht gebracht bij de zzp’ers in de zorg vandaar de groei in interesse tot deze toelating. Verzekeraars ontvangen steeds meer vragen over hoe niet gecontracteerde zorgaanbieders een contract kunnen bemachtigen. Dit komt door het verschil van tarief dat bij niet gecontracteerde zorg lager ligt dan bij gecontracteerde zorg.

De zorgverzekeraar geeft aan dat het verwerven van een WTZi erkenning noodzakelijk is met als gevolg dat zzp’ers in de zorg massaal een aanvraag doen bij het CIBG. In principe kunnen deze aanvragen niet worden goedgekeurd tenzij er sprake is van een georganiseerd verband. Binnen de ondernemingsvormen die genoemd zijn in de WTZi komt de eenmanszaak wel voor. Echter wordt hier niet de zzp’er bedoeld, maar een kleine onderneming die zorg biedt aan een cliënt in een organisatorisch verband. Als zzp’er kan je dit bereiken door met andere zzp’ers in de zorg een collectief te starten. Op deze manier kom je wil in aanmerking voor een WTZi toelating mits je ook aan de andere eisen voldoet.

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat jij als zzp’er zonder een collectief een eigen WTZi erkenning kan bemachtigen. De mogelijkheden tot individuele contractering blijven hiermee beperkt.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket