Zwangerschapsuitkering als zzp’er

veilig werken

Bericht update 6 oktober 2023 om 12:36

Ook als ondernemer kun je in aanmerking komen voor een uitkering bij zwangerschap: de uitkering Zelfstandig en Zwanger (ZEZ-uitkering). Deze uitkering valt onder de Wet arbeid en zorg (Wazo). In dit artikel vertellen we je meer over deze zwangerschapsuitkering.

ZEZ-uitkering

Een ZEZ-uitkering is een uitkering die je als zelfstandig ondernemer kunt aanvragen wanneer je zwanger bent. Het aantal gewerkte uren tijdens het jaar voor de zwangerschap bepaalt de hoogte van de uitkering. De hoogte is gemaximeerd tot het wettelijk bruto minimumloon. Een ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken (bij een meerling minimaal 20 weken). Mocht je binnen deze periode weer aan de slag gaan dan heeft dat geen invloed op de uitkering.

Het aanvragen van een zwangerschapsuitkering kan ook bij een parttime ondernemerschap of als je recent bent gestart. De periode en het aantal gewerkte uren bepaalt mede de hoogte van de uitkering.

Hoe vraag ik de zwangerschapsuitkering aan?

Je kunt de ZEZ-uitkering vanaf 24 weken zwangerschap, en uiterlijk tot twee weken voor het zwangerschapsverlof, aanvragen. De aanvraag dien je zelf in bij het UWV via ‘mijn UWV’ (log in met DigiD). De beslissing van het UWV over de aanvraag ontvang je via een brief in ‘mijn UWV’. In deze brief vind je de hoogte, duur en eerste betaaldatum van de uitkering.

Betaling

Het bedrag van de zwangerschapsuitkering is inclusief 8% vakantiegeld. Je ontvangt dus in mei geen aparte betaling voor het vakantiegeld. De betaling vindt een keer per week plaats.

Let op: bij de belastingaangifte geef je de ZEZ-uitkering aan als loon.

Rechten en plichten tijdens de ZEZ-uitkering

In de periode dat je de ZEZ-uitkering ontvangt, heb je ook rechten en plichten. Op de website van het UWV vind je meer informatie over de rechten en plichten.

Einde zwangerschapsuitkering

Na de bevalling heb je nog minimaal tien weken recht op de ZEZ-uitkering.

Ziek door zwangerschap of bevalling

De ZEZ-uitkering is geen verzekering tegen het mislopen van inkomsten bij ziekte door zwangerschap of bevalling. Je ontvangt de ZEZ-uitkering alleen tijdens je verlof. Via een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je jouw inkomen ook tijdens ziekte verzekeren. Er zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die zwangerschaps- en bevallingsverlof uitbetalen. Deze uitbetaling heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Deze hoef je dus niet op te geven bij de Belastingaangifte.

Werkomstandigheden

Als zzp’er heb je, als het van toepasing is, recht op dezelfde arboregels als medewerkers in loondienst. Deze regels beschermen jouw en andermans veiligheid. Meer informatie vind je op het arboportaal zzp’ers op de van website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Urencriterium

Om te voldoen aan het urencriterium mogen uren die je normaal gesproken werkt, worden meegeteld. Met andere woorden: onderbreek je je werk als ondernemer door zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren. De Belastingdienst geeft aanvullende informatie.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket