Zwangerschapsuitkering als zzp’er

Laatste update 5 juli 2021 om 15:33

Ook als ondernemer kun je in aanmerking komen voor een uitkering bij zwangerschap: de Zelfstandig en Zwanger (ZEZ-uitkering). Deze uitkering valt onder de Wet arbeid en zorg (Wazo).

ZEZ-uitkering

Een ZEZ-uitkering is een uitkering die je als zelfstandig ondernemer kunt aanvragen wanneer je zwanger bent. De hoogte van deze uitkering wordt bepaald aan de hand van het aantal gewerkte uren tijdens het jaar voor de zwangerschap en is gemaximeerd tot het wettelijk bruto minimumloon. Een ZEZ-uitkering duurt minimaal 16 weken. Mocht je binnen deze periode weer aan de slag gaan dan heeft dat geen invloed op de uitkering.

Aanvragen kan ook bij een parttime ondernemerschap of als je recent bent gestart. De periode en het aantal gewerkte uren bepaalt mede de hoogte van de uitkering.

Hoe vraag ik aan?

De ZEZ-uitkering kan vanaf 24 weken zwangerschap en uiterlijk tot twee weken voor het zwangerschapsverlof worden aangevraagd. De aanvraag dien je zelf in bij het UWV via ‘mijn UWV’ (inloggen met DigiD). De beslissing van het UWV over de aanvraag, ontvang je via een brief in ‘mijn UWV’. In deze brief wordt de hoogte, de duur en de eerste betaaldatum van de uitkering gegeven.

Betaling

Het bedrag van de ZEZ-uitkering is inclusief 8% vakantiegeld. Je ontvangt dus geen aparte betaling voor vakantiegeld in mei. De betaling vindt een keer per week plaats.

Let op: Bij jouw belastingaangifte geef je de ZEZ-uitkering aan als loon.

Rechten en plichten tijdens de ZEZ-uitkering

In de periode dat je de ZEZ-uitkering ontvangt, heb je ook rechten en plichten. Op de website van het UWV vind je hierover meer informatie.

Einde ZEZ-uitkering

Na de bevalling heb je nog minimaal tien weken recht op de ZEZ-uitkering.

Ziek door zwangerschap of bevalling

De ZEZ-uitkering is geen verzekering tegen misgelopen inkomsten bij ziekte door zwangerschap of bevalling. Je ontvangt de ZEZ-uitkering uitsluitend tijdens je verlof. Via een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kun je jouw inkomen ook tijdens ziekte verzekeren. Er zijn AOV’s die zwangerschaps- en bevallingsverlof uitbetalen. Deze uitbetaling heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering en hoef je dus niet op te geven bij jouw Belastingaangifte. Meer informatie over de AOV vind je in dit artikel.

Werkomstandigheden

Wanneer van toepassing heb je als zzp’er recht op dezelfde arboregels als medewerkers in loondienst. Deze regels waarborgen jouw en andermans veiligheid. Meer informatie vind je op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Urencriterium

Om te voldoen aan het urencriterium mogen uren die je normaal gesproken werkt, worden meegeteld. De Belastingdienst geeft aanvullende informatie.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 36.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket