Maximeren zzp’ers in de zorg niet de oplossing

schijnzelfstandigheid, maximeren

Bericht geplaatst 28 juni 2023 om 11:41

In een artikel in Zorgvisie van 28 juni 2023 zegt Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) te overwegen een maximumnorm in te stellen voor het aantal zzp’ers. Een voorstel dat door Stichting ZZP Nederland en SoloPartners met ongeloof is ontvangen. Met name omdat vanuit VWS tot op heden geen enkel signaal is ontvangen dat er serieus wordt nagedacht over de invoering van (een van de) aanvullende maatregelen. Dergelijke maatregelen zijn genoemd in de kamerbrief van SZW van 2 juni jongstleden over de Voortgang PNIL-werkprogramma die door minister Helder mede is ondertekend. VWS lijkt de oplossing niet te zoeken in die oplossingen.

De extra maatregelen zijn aanvullend op de generieke maatregelen die gaan over de structurering van de open norm ‘werken in dienst van’. Hiervoor worden drie hoofdelementen benoemd: materiële ondergeschiktheid (toezicht, instructies et cetera), de organisatorische inbedding van het werk, en – als contra-indicatie voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst – zelfstandig ondernemerschap binnen de betreffende arbeidsrelatie.

Geen keurslijf

Minister Helder zegt in het interview te denken aan een maximumpercentage van 10 of 20 procent zzp’ers in een zorgorganisatie. Stichting ZZP Nederland heeft al eerder aangegeven dat een verplichting om minder zzp’ers in te zetten geen oplossing biedt. Frank Alfrink, voorzitter Stichting ZZP Nederland; “Onderzoek heeft al uitgewezen dat zzp’ers in de zorg eerder uit het beroep stappen dan terug te willen in het keurslijf van het werknemerschap. Daar ligt het probleem; werknemerschap moet aantrekkelijker worden gemaakt”.

Het onderzoek dat VWS samen met SZW doet naar een maximumnorm levert naar verwachting geen andere resultaten op. Ook opdrachtgevers zullen niet blij zijn met het voornemen. Er is immers niet direct een alternatief voorhanden voor het capaciteitstekort dat ontstaat door een maximum te stellen aan het aantal zzp’ers in een organisatie. Loe van Erp, directeur SoloPartners: “Nu al geeft 55 % van de zzp’ers aan een baan buiten de zorg te gaan zoeken als ze niet meer als zzp’er kunnen werken. Dat percentage zal naar verwachting alleen maar stijgen.”

De kans dat de minister het voornemen ook daadwerkelijk omzet in beleid, lijkt dan ook niet erg groot. Maar dat de minister blijkbaar speelt met het idee, is op zichzelf al reden genoeg voor zorg. Ze ziet zzp’ers blijkbaar nog steeds als het probleem. En niet (deel van) de oplossing.

Aanspreekpunt

Dat werkgevers nu bespreken dat vaste medewerkers eerste keus krijgen bij het invullen van de diensten, is voor Stichting ZZP Nederland geen probleem. Alfrink: “Geef je werknemers eerste keus en huur in voor resterende diensten”. In het interview met Zorgvisie haalt de minister het argument aan dat een vast aanspreekpunt voor cliënten belangrijk is, wat bij zzp’ers een probleem wordt. Alfrink vindt dit pertinent onjuist. “Juist omdat cliënten een vast aanspreekpunt willen, werken ze met zelfstandigen of zelfstandige teams. Via een instelling krijgen ze om de dag een nieuw gezicht die in de overdracht niet op de hoogte is van lopende afspraken.”

In gesprek over maximumnorm

Stichting ZZP Nederland en SoloPartners gaan in gesprek met het ministerie om hun standpunten duidelijk te maken. Een verplichting om met een maximaal aantal zzp’ers te mogen werken is geen oplossing. Het zal zorgorganisaties in de problemen brengen om aan hun zorgplicht te voldoen. En zzp’ers verder uit het zorgberoep drukken.

SoloPartners en ZZP Nederland vertegenwoordigen samen 50.000 zzp’ers in de zorg.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket