Mooi zo’n hoofdlijnenakkoord, maar het gaat om de uitwerking

zzp'er in de zorg hoofdlijnenakkoord

Bericht geplaatst 17 mei 2024 om 15:55

De reacties op het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, BBB en NSC waren tot op zekere hoogte voorspelbaar. Aan de linkerkant van het politieke spectrum klinkt voornamelijk kritiek. Aan de rechterkant vooral applaus.

Vanuit de zorg variëren de reacties, mede omdat niet alle sectoren worden genoemd. Voor de sectoren die wel worden genoemd, pakt het akkoord voor de ene positief uit en voor de andere negatief. Wat staat er in het hoofdlijnenakkoord voor zzp’ers in de zorg?

Wordt werken als zzp’er bemoeilijkt?

In tegenstelling tot de suggestie die door verschillende organisaties wordt gewekt, staan er in het akkoord geen maatregelen die zijn gericht op zzp’ers in de zorg. Het is niet zo dat de nieuwe coalitie plannen aankondigt om het werken als zorg-zzp’er te bemoeilijken. Het akkoord vermeldt alleen dat de behandeling van de Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) wordt voortgezet.

Over die wet heeft het ministerie van SZW de Tweede Kamer inmiddels bericht dat deze inhoudelijk opnieuw tegen het licht wordt gehouden. En dat deze vermoedelijk niet vóór het eerste kwartaal van 2026 naar de Tweede Kamer wordt gezonden. Op dit moment kun je dan ook onmogelijk stellen dat het werken als zzp’er wordt bemoeilijkt; dus ook niet voor zzp’ers in de zorg.

Zzp’er is in beeld

Het hoofdlijnenakkoord kondigt zelfs een zelfstandigenbeleid aan. Dit om zekerheid te bieden voor de positie op de arbeidsmarkt van de groep zelfstandig ondernemers. Het is dus nog maar de vraag of de nieuwe coalitie het wel zo slecht voor heeft met de zzp’ers…

De aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling wordt teruggedraaid. Bovendien wordt er een lastenverlaging op arbeid aangekondigd. Het lijkt er meer op dat de zelfstandig ondernemers goed in beeld zijn bij de nieuwe coalitie en dat deze groep meer erkenning krijgt.

Nog even afwachten!

Maar… het zijn slechts hoofdlijnen met weinig gedetailleerde uitwerkingen. We kunnen momenteel dus nog niet met zekerheid iets zeggen over de effecten van de plannen voor zzp’ers. Daarvoor moeten we wachten op publicatie van de volgende versie van de Wet VBAR. En moet er eerst meer duidelijkheid komen over het zelfstandigenbeleid.

Kortom, het is nu nog veel te vroeg om ongefundeerd te roepen dat het voor zzp’ers in de zorg moeilijker wordt om aan het werk te blijven. Hier moeten we voor waken want bij paniek zaaien heeft niemand belang.

Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over de Wet VBAR, in de volksmond ook wel de Wet ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ genoemd? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket