Nekt wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ de zzp’er?

zzp'ers

Bericht geplaatst 12 oktober 2023 om 15:46

LET OP: Reageren op de internetconsultatie is niet meer mogelijk!

We informeerden jullie al over het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’; in de volksmond beter bekend als wetsvoorstel ‘aanpak schijnzelfstandigheid’. Inmiddels staat de internetconsultatie voor het wetsvoorstel open. Tot 10 november 2023 kan iedereen zijn stem laten horen en reageren op het voorstel. Wij roepen alle zzp’ers op om gebruik te maken van deze mogelijkheid!

Gevolgen zijn ingrijpend!

Het is belangrijk dat zzp’ers, ongeacht in welke branche ze werkzaam zijn, een vuist maken tegen dit voorstel. En dat is hard nodig. Uit de diverse reacties blijkt dat het voorstel vooral veel vragen oproept. De wet kan op veel verschillende manieren worden uitgelegd. Maar wat is de juiste uitleg? De toelichting bij de wet lost dat niet op. Daarnaast zijn er veel vragen. Bijvoorbeeld over hoe de wet in verhouding staat tot het fiscaal kader waaraan in de zorg wordt gewerkt.

Minister Van Gennip (CDA) geeft in het Financieele Dagblad van 7 oktober een voorbeeld van hoe de wet in de praktijk moet gaan werken. Het gaat om de volgende passage:

Vraag FD: Beoordelen per opdracht kan dus betekenen dat, als iemand een klus krijgt met toevallig wat meer gezagsverhouding, hij twee maanden in dienst moet?
Reactie van demissionair minister Van Gennip: ‘Dat kan hij doen, of hij kan zeggen: “Dan wil ik de klus niet want ik wil dit voor eigen risico en rekening doen.” Of kan hij voorstellen de klus anders vorm te geven: “Jullie denken dat dit mij 40 uur kost, ik denk dat het in 30 uur kan en dan heb ik iets moois verdiend.” Maar lukt het niet, dan is hij zelf verantwoordelijk.’

‘Werken onder gezag’ omzeilen? Nee!

De minister suggereert hier, naar onze mening ten onrechte, dat je ‘werken onder gezag’ kan omzeilen. Hoe? Door het aanpassen van aantal uren dat met de werkzaamheden gemoeid gaat. Maar het wetsvoorstel is op dat punt hartstikke duidelijk; zodra er sprake is van ‘werken onder gezag’ is er sprake van een arbeidsovereenkomst. En kom je dus niet eens meer toe aan het beoordelen van het ondernemerschap.

Hieruit blijkt dat de wet geen extra duidelijkheid vooraf biedt. De onzekerheid voor opdrachtgevers en zzp’ers blijft met het ingaan van de Wet DBA bestaan; én wordt, zo mogelijk, verder vergroot. Daarnaast raakt dit voorstel zelfstandig ondernemers rechtstreeks in hun bestaansrecht.

Is het wetsvoorstel wel de beste oplossing?

Het wetsvoorstel heeft tot doel om schijnzelfstandigheid op te lossen. Uit de toelichting bij de wet blijkt dat er geen informatie beschikbaar is over het aantal zzp’ers dat als schijnzelfstandige werkt. Het is dus niet bekend hoe groot het probleem eigenlijk is. Dat maakt het dan ook onmogelijk om te beoordelen of dit wetsvoorstel wel de beste oplossing is.

Vanuit de zorg komen geluiden dat de branche geen last zou krijgen van de nieuwe wet. Het fiscaal kader dat in ontwikkeling is, zou de inzet van zzp’ers in de zorg namelijk regelen. Dat is volledig onjuist! Het fiscaal kader gaat niet boven de wet. Als de wet erdoor komt, zal het fiscaal kader aan de wet aangepast moeten worden. Dit betekent in de praktijk dat het fiscaal kader in de prullenbak kan.

Terug naar de tekentafel

Het zou goed zijn als het wetsvoorstel teruggaat naar de tekentafel. Er kan dan eerst onderzoek worden gedaan naar aard en omvang van schijnzelfstandigheid. Die informatie moet dan leiden tot de beste oplossing voor het probleem. Dat kan een nieuwe wet zijn. Maar die wet moet dan toch ten minste duidelijkheid bieden; duidelijkheid die nu ontbreekt. Bovendien moeten succesvolle alternatieve oplossingen, zoals het fiscaal kader in de zorg, niet worden gedwarsboomd door een ongerichte wet. Dat lost niets op en veroorzaakt alleen nog maar meer problemen.

Oproep: laat je stem horen!

Kom in actie door te reageren op de internetconsultatie! De ingediende ideeën, standpunten en visies kunnen worden gebruikt om wijzigingen aan te brengen in het wetsvoorstel. Schrijf zoveel mogelijk je eigen tekst. Het hoeft niet lang te zijn, als je standpunt maar duidelijk is. Reageren kan tot vrijdag 10 november 2023.

SoloPartners verzet zich, samen met Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en de andere brancheorganisaties voor zzp’ers, krachtig tegen dit wetsvoorstel. Lees hier de artikelen die in de media zijn verschenen over de aanpak schijnzelfstandig waaraan VZN een bijdrage heeft geleverd. SoloPartners is mede-oprichter van VZN. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat deze wet er niet komt. We houden jullie op de hoogte!

Deel dit bericht zo breed mogelijk zodat we samen een vuist kunnen maken tegen dit wetsvoorstel. Meer lezen over het wetsvoorstel? Klik hier.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket