(Niet) alle zzp’ers deugen

Bericht geplaatst 26 maart 2024 om 09:51

In het AD van 23 maart stond een groot artikel over zzp’ers in de zorg die voornamelijk voor het geld werkzaam zijn. En daarom ook niet ‘heel erg gemotiveerd’ zijn. Aan de hand van één concrete casus en diverse, deels anonieme, bronnen worden alle zzp’ers in de zorg over één kam geschoren. Ze worden neergezet als ongemotiveerde geldwolven.

Beeldvorming – meer dan ‘jammer’

De voorbeelden uit het artikel zijn ook bij SoloPartners helaas niet onbekend. Maar we weten ook dat dit maar over een heel klein deel van de zorg-zzp’ers gaat. Het is zeker niet representatief voor álle zzp’ers in de zorg. Het is dan ook meer dan ‘jammer’ te noemen dat het artikel een hele groep zelfstandige zorgprofessionals wegzet als graaiers. Terwijl de meeste zzp’ers enthousiaste en hardwerkende zorgverleners zijn met hart voor de zorg én de cliënt.

Meer dan goed werkgeverschap nodig

De partijen die in het artikel aan het woord komen over een mogelijke oplossing, slaan vervolgens de plank mis. De nadruk ligt op goed werkgeverschap en het tegengaan van de uitstroom naar zzp. Maar daarmee zijn de problemen die het AD signaleert niet opgelost. Bovendien is werken als zzp’er een steeds populairdere keuze voor jongeren die toetreden tot de arbeidsmarkt. En dit geldt niet alleen in de zorg. Het is dan ook een illusie om te denken dat met uitsluitend goed werkgeverschap het zzp-schap op termijn verdwijnt. Dat gebeurt niet. De behoefte om zélf te bepalen wanneer en hoeveel wordt gewerkt, neemt alleen maar toe. CAO’s kunnen en willen die flexibiliteit niet faciliteren. Dit versterkt de wens om zzp’er te worden alleen maar meer.

Goed opdrachtgeverschap

Naast goed werkgeverschap, wordt goed opdrachtgeverschap steeds belangrijker; iets wat in toenemende mate wordt verlangd van zorgorganisaties. Veel zorg-zzp’ers hebben, voorafgaand aan de uitvoering van een opdracht, geen enkel contact gehad met de opdrachtgever. Dat is natuurlijk bijzonder vreemd. En de zorg is ook zo ongeveer de enige sector waar dit gebeurt.

Hoe ontstaat deze situatie? De zorginstelling plaatst openstaande diensten in een app, vaak van een bemiddelingsbureau. De zzp’er gebruikt diezelfde app om diensten te accepteren. De app regelt vervolgens automatisch de wederzijdse bevestiging. Er komt dus een opdracht tot stand zonder dat er direct contact is geweest tussen de zzp’er en de opdrachtgever. Sterker nog, in veel gevallen is er helemaal geen menselijke bemoeienis geweest. Hierdoor wordt het de ‘kwaadwillende’ zzp’ers ook wel bijzonder gemakkelijk gemaakt om zonder de juiste motivatie aan het werk te zijn.

Werkhouding blijkt niet uit de papieren

Het is op zich natuurlijk niet vreemd om te klagen over zzp’ers die het enkel om het geld te doen is. En dat hen iets te verwijten valt, is ook logisch. Maar alleen klagen over deze groep zzp’ers, hoe terecht ook, lost het probleem niet op. En ook het beter controleren op diploma’s, certificaten of VOG is geen oplossing. Het gaat immers om werkhouding en beroepsattitude. En dat blijkt niet uit een papiertje.

Ga in gesprek!

De aangewezen oplossing is het persoonlijke gesprek met de zzp’er voordat deze diensten krijgt aangeboden. In zo’n gesprek blijkt immers snel genoeg hoe een zzp’er ‘erin’ staat. En met een ongemotiveerde zorgverlener ga je vervolgens natuurlijk niet in zee.

Als het gesprek goed verloopt, kun je de zzp’er toegang geven tot de systemen waarmee deze diensten kan accepteren. Niet eerder! Dat je daarmee het risico loopt dat diensten moeilijker of niet ingevuld worden, moet wellicht voor lief worden genomen; er is nu eenmaal een tekort aan medewerkers in de zorg. Maar dat mag niet betekenen dat je daardoor moet accepteren dat ‘slimme jongens’ daarvan misbruik maken. Dat is niet in het belang van je cliënten. En daarmee geef je een verkeerd signaal af aan je vaste medewerkers.

Helaas… gelegenheid maakt de dief

Een dief is een dief. Maar gelegenheid maakt de dief. Er is geen enkele goede reden te bedenken waarom in de zorg die gelegenheid moet worden geboden!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket