Niet maximeren aantal zzp’ers

schijnzelfstandigheid, maximeren

Bericht geplaatst 29 augustus 2023 om 11:41

Op 28 juni plaatsten wij een artikel over de uitlatingen van (inmiddels demissionair) minister Helder in ZorgVisie. De minister zei te overwegen om het aantal zzp’ers in de zorg te maximeren. Wij schreven toen al dat ons tot op dat moment geen enkel signaal bekend was dat hier daadwerkelijk plannen voor zijn; en dat blijkt gelukkig terecht.

Naar aanleiding van het artikel zijn kamervragen gesteld, die onlangs door de minister zijn beantwoord. Uit de antwoorden van de minister blijkt dat ze wel degelijk van mening is dat de balans tussen vaste en flex-medewerkers moet worden hersteld. Over een maximumnorm van het  aantal zzp’ers in de zorg wordt niet gesproken. Dat is positief.

De minister vertrouwt op de zorgsector

Het valt op dat de minister vertrouwt op de sector zelf (werkgevers, bemiddelingsbureaus et cetera) om met de juiste oplossingen te komen. Niet alleen oplossingen voor de disbalans tussen ‘vast en flex’, maar ook voor het bijbehorende kostenaspect. Zo verwijst de minister naar de kerngroep binnen het Programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ). Hier worden de plannen uitgewerkt voor het herstel van die balans. SoloPartners is onderdeel van die kerngroep en denkt en praat mee over die plannen. We hebben er alle vertrouwen in dat de gesprekken leiden tot goede oplossingen.

Groep zzp’ers blijft groeien

Jammer is dat er wordt gesproken over ‘herstel van de balans’; dit houdt namelijk in dat het aantal zzp’ers zou moeten afnemen. Maar de realiteit is dat het aantal zzp’ers nog steeds groeit. Het is dan ook niet realistisch dat zorgprofessionals die zijn overgestapt naar het zelfstandig ondernemerschap, terugkeren in loondienst. Dat is ook gebleken uit het laatste grote SoloPartners-onderzoek.

Nadruk op behoud van zorgprofessionals

In de verschillende overleggen en besprekingen zet SoloPartners nadrukkelijk in op het ‘behoud van zo veel mogelijk professionals in de zorg’. De zorg is er namelijk niet bij gebaat dat zzp’ers de zorg verlaten. En dat gebeurt als zij het gevoel krijgen dat het werken hen onmogelijk wordt gemaakt. Het is dan ook belangrijk om na te denken over hoe er in de zorg op een goede manier wordt omgaan met zzp’ers; deze groep zorgprofessionals is er gewoon en gaat ook niet meer weg.

Positieve blik

Wat betekent dat praktisch? Zorgorganisaties moeten op een andere manier omgaan met zzp’ers. Te vaak worden zzp’ers op ad hoc-basis ingevlogen om op korte termijn diensten in te vullen. Daarmee wordt de capaciteit van die zzp’ers niet, of in ieder geval onvoldoende, benut. Werk meer ‘planmatig’ met zzp’ers; dat biedt veel meer mogelijkheden om continuïteit en kwaliteit te behouden. Dat vereist wel dat er met een positieve blik wordt gekeken naar zorg-zzp’ers; gericht op de mogelijkheden die de inzet van deze groep zorgprofessionals biedt.

Geen maatregelen van bovenaf

Gelukkig laat de minister de sector alle ruimte om in onderling overleg te werken aan oplossingen en worden er geen strenge maatregelen van bovenaf overwogen. Die helpen namelijk niets!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket