Niet zzp’ers maar ‘slechte’ werkgevers maken de zorg duur!

PNIL goed werkgeverschap

Bericht geplaatst 24 november 2023 om 13:54

In het tweede kwartaal van 2023 heeft het CBS voor het eerst een enquête* gehouden onder zelfstandig ondernemers zonder personeel in zorg en welzijn. De bevindingen van dit onderzoek zijn voor ons geen verrassing. Ze komen namelijk grotendeels overeen met de uitkomsten van onze eigen SoloPartners-enquêtes.

Flexibiliteit en eigen regie

Eind 2022 telde Nederland, volgens de definitie van het CBS, 178.000 zzp’ers in de zorg. Dat is een toename van 14% ten opzichte van 2021. Uit het CBS-onderzoek zijn vooral de redenen om te kiezen voor het zzp-schap heel herkenbaar; namelijk de behoefte aan flexibiliteit en eigen regie. De eigen regie heeft dan vooral betrekking op hoeveel en wanneer wordt gewerkt.

Opvallend is dat 10 % van de respondenten aangeeft een voorkeur te hebben loondienst. Redenen die zij daarvoor geven zijn de financiële stabiliteit en de sociale zekerheid. Blijkbaar is terugkeer naar loondienst voor deze groep geen optie; terwijl ze daar eigenlijk wel de voorkeur aan geven.

Te weinig oog voor ‘goed werkgeverschap’

De uitkomsten zeggen iets over het werken in loondienst in de zorg. Ruim 40 % van de respondenten heeft gekozen voor het zzp-schap door de behoefte aan flexibiliteit en eigen regie. Dit hoge percentage geeft aan dat veel werkgevers deze punten nog steeds onvoldoende oppakken. Werkgevers maken blijkbaar nog onvoldoende werk van ‘goed werkgeverschap’. Ze hebben de uitstroom niet kunnen stoppen. En ze hebben het nog niet aantrekkelijk gemaakt om te stoppen als zzp’er en weer in loondienst te gaan.

Verloop van personeel kost kapitaal

Dit is een pijnlijke constatering, zeker in het licht van de uitkomsten van een ander onderzoek. Zo berekende Adviesbureau Porres dat de gezamenlijke werkgevers in de zorg jaarlijks € 12,5 miljard kwijt zijn als gevolg van het verloop van personeel in de zorg. Dat is maar liefst een achtste deel, ofwel 12,5%, van het totale zorgbudget!

Jaarlijks wisselen zo’n 300.000 zorgmedewerkers van positie. Hiervan wisselen 120.000 medewerkers van baan. 22.000 kiezen voor het zzp-schap en maar liefst 160.000 medewerkers verlaten de zorg.

Natuurlijk wisselt niet iedereen uit onvrede met de werkgever. En niet alle onvrede komt voor rekening van de werkgever. Maar als je de samenhang met de uitkomsten van andere onderzoeken bekijkt, lijkt veel terug te voeren tot het laten versloffen van ‘goed werkgeverschap’. Dit zorgt dus niet alleen voor personeelstekorten, maar kost ook verschrikkelijk veel geld.

Maak werk van ‘goed werkgeverschap’

Werkgevers hebben dus dubbel reden om werk te maken van goed werkgeverschap. Het is goed voor het behouden en werven van medewerkers. En bovendien blijft er meer geld beschikbaar voor het verlenen van zorg. Dat is relatief eenvoudig te organiseren. Zeker  vergeleken met de moeilijke keuzes die op ons afkomen om het zorgstelsel betaalbaar en werkbaar te houden.

Effectiever besteden van zorggeld

Wij zien dat veel zorgorganisaties aan de slag zijn met goed werkgeverschap, personeelsbeleid en beleid rondom de inzet van personeel dat niet in loondienst is. Een heleboel zorgorganisaties hebben echter nog een lange weg te gaan…

Naar aanleiding van het onderzoek van Adviesbureau Porres is de financiële prikkel om te veranderen ongetwijfeld gevoeld. Wellicht kan dit de ontwikkelingen versnellen. Het is namelijk niet te verantwoorden om jaarlijks zo’n groot deel van het zorgbudget te besteden aan ‘onnodige’ kosten. Dat geld kan én moet veel effectiever worden besteed!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

*Een samenvatting van de resultaten van het CBS-onderzoek lees je hier.  

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket