Ondernemen doe je niet alleen

leontien

Bericht geplaatst 5 februari 2021 om 15:02

Sinds 2012 werkt Leontien van Leeuwen als zelfstandige in de zorg. Ze beheert een volle agenda, waarin ze als alleenstaande de zorg voor haar kinderen combineert met lesgeven en de verzorging van cliënten. Ze is een onderneemster pur sang, die – naar eigen zeggen – nog geen dág zonder werk heeft gezeten. Dat lukt alleen als je je flexibel opstelt, legt ze uit. De door haar zelf opgerichte kwaliteitskring zorgt er daarbij voor dat ze zich als ondernemer kan blijven ontwikkelen.

Als je Leontien (35) vraagt wat voor werk ze doet, benadrukt ze haar multi-inzetbaarheid. Vandaar ook haar bedrijfsnaam: Multi-zorg Leontien. Enthousiast schetst ze haar loopbaan, waarin lesgeven en zorg of begeleiding aan huis elkaar steeds afwisselen. Op het moment combineert ze beide. Ze geeft les aan het Zadkine College in Rotterdam en heeft daarnaast enkele cliënten. Zo begeleidt ze onder andere een jongen met autisme die zelfstandig woont met koken van een afwisselend weekmenu en het handhaven van zijn weekstructuur. Daarnaast heeft ze nog twee zorgvragers die ze helpt met ADL-taken.

Ze maakte de stap naar het zelfstandig ondernemerschap vanuit de GHZ. “Vanuit mijn ervaring als casemanager raakte ik per toeval betrokken bij de ontwikkeling van een particuliere woonvorm voor jongvolwassenen. Door het intensieve overleg met de betrokken ouders maakte ik kennis met de particuliere kant van de markt. Dat triggerde me om voor mezelf te beginnen. De juiste keuze, want ik heb me sindsdien nog geen dag verveeld.”

Niet zo gek dus, dat Leontien collega’s die het zelfstandig ondernemerschap overwegen een hart onder de riem steekt: “Laat je niet weerhouden om het te proberen. De beren op de weg die je je erbij voorstelt, vallen in de praktijk vaak enorm mee.”

Voeling houden

Als zelfstandige in de zorg kreeg ze twee kinderen en gingen zij en haar partner uit elkaar. Leontien: “Dat was uiteraard steeds opnieuw schakelen en beslist niet gemakkelijk. Maar het fijne is dat je als zelfstandige zélf je agenda beheert. Je wordt er ook heel inventief van. Zo werk ik in de weekenden dat mijn de kinderen bij hun vader zijn.”

Toegegeven: toen ze namens een bijscholingscentrum gevraagd werd voor een docentschap verpleegtechnische vaardigheden, bracht dat ook wat rust in de agenda. “Ik vond het in het begin doodeng. Maar mijn motto is: als je een echte ondernemer bent, kan álles! Tot mijn verbazing vond ik het veel leuker dan ik had verwacht. Wel vind ik het belangrijk om zelf ook in de praktijk te blijven werken. Je moet toch voeling houden met de vloer.”

Sparren

Om zich ook als zelfstandige te blijven ontwikkelen, begon ze een kwaliteitskring. “Ik miste vooral de verbinding met collega’s. Als zzp’er in de particuliere zorg ben je immers solist. Dan is het fijn om af en toe te kunnen sparren, zowel vakinhoudelijk als over je ondernemerschap. Hier in de provincie Zeeland waren daarvoor nog geen voorzieningen. Dus ben ik zelf maar een kwaliteitskring begonnen, eigenlijk als aanvulling op de intervisie die we voor onze KIWA-certificering al moesten organiseren. Dat hebben we inmiddels uitgebreid met elementen op het gebied van verbinding en versterking.”

Niet alleen

De kwaliteitskring van Leontien heeft intussen vijftien leden. Leontien is behalve de oprichter ook nog altijd de grootste ambassadeur. “Ik vind het zó jammer dat veel collega’s hier niet in investeren. Het levert je namelijk zóveel op. Je kunt elkaar helpen, kennis en ervaringen delen, interpretaties toetsen, een aanpak evalueren… Vooral de herkenning geeft voldoening. Je voelt je niet langer alleen. Ik zeg altijd: ‘Ondernemen doe je alleen, maar samen kom je verder’. Eigenlijk vind ik dat je het aan jezelf verplicht bent om elke gelegenheid aan te grijpen om je als ondernemer te verbeteren, om scherp te blijven. Het zorgt voor verdieping. Dan kun je de beste kwaliteit blijven garanderen.”

Om dezelfde reden heeft ze zich aangesloten bij SoloPartners. “Als solist is verbinding essentieel. Zeker waar het gaat om beïnvloeding van beleid en lobby richting besluitvormers. Daarvoor heb je in je eentje te weinig slagkracht. Dan is het fijn om via een platform als SoloPartners de krachten te kunnen bundelen en erop te kunnen vertrouwen dat er een partij is die onze belangen behartigt.”

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket