Reactie SoloPartners op wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’

reactie SoloPartners wetsvoorstel

Bericht geplaatst 24 oktober 2023 om 09:00

LET OP: Reageren op de internetconsultatie is niet meer mogelijk!

We hebben al diverse keren aandacht besteed aan het ‘Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. En dat is niet voor niets. Het wetsvoorstel heeft namelijk grote gevolgen voor álle zzp’ers; ongeacht in welke branche ze werkzaam zijn. Komt het wetsvoorstel erdoor, dan betekent dat voor zzp’ers een einde aan de eigen, vrije keuze voor het ondernemerschap.

Om de mening over het wetsvoorstel de peilen, kan iedereen op dit voorstel reageren via een internetconsultatie. En natuurlijk hebben ook wij van ons laten horen. In een uitgebreide reactie op het voorstel hebben we onze onvrede laten blijken.

Reactie van SoloPartners

“Deze wet, gericht op de aanpak van schijnzelfstandigheid, schiet zijn doel ver voorbij. De wet biedt geen extra duidelijkheid vooraf en raakt zelfstandig ondernemers rechtstreeks in hun bestaansrecht. De vrijheid van ondernemerschap, een Europees grondrecht, wordt hun ontnomen.

Zelfstandig werken zal meer en meer de toekomst zijn in de vierde industriële revolutie. Maar met deze wetgeving keert het kabinet juist de rug naar die toekomst. Er is geen ruimte meer voor wat werkenden en werk- en opdrachtgevers zelf willen.

De kritiek richt zich op twee hoofdpunten. Het inbeddingscriterium stuurt vooral aan op een arbeidsovereenkomst en biedt onvoldoende ruimte voor ondernemerschap. Het sluit daardoor zzp’ers, over wiens ondernemerschap geen enkele twijfel bestaat, uit van een veelheid van opdrachten. Voor zover ondernemerscriteria wel een rol spelen, zijn ze niet persoonsgebonden maar worden ze beoordeeld binnen de opdracht. Dat is te beperkt en een gemiste kans op echte duidelijkheid.”

Onze punten van kritiek

In onze reactie lichten we vervolgens de volgende, concrete punten van kritiek op het wetsvoorstel uitgebreid toe:

 • Geen duidelijkheid vooraf;
 • Deze wet druist in tegen een Europees grondrecht, de vrijheid van ondernemerschap;
 • Deze wet jaagt mensen hun sector en beroep uit, in plaats van een arbeidsovereenkomst in;
 • Met deze wet wil de overheid een publiekrechtelijke uitdaging via het privaatrecht oplossen;
 • Met het invoeren van het rechtsvermoeden van werknemerschap, kan de overheid de schrijnende schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt al goed aan;
 • Met het inbeddingscriterium gaat de overheid op de stoel zitten van bedrijven door voor hen te bepalen wat hun kernactiviteit is;
 • Deze wet leidt eerder tot een explosie van tijdelijke contracten, dan tot een – door dit demissionaire kabinet zo vurig gewenste – terugkeer van het vaste contract;
 • Deze wet duwt zelfstandigen in handen van bemiddelaars en uitzendbureaus via wie zij vaak niet willen werken en ontneemt hun de regie op hun bestaanszekerheid;
 • Deze wet laat zien dat deze overheid met de rug naar de realiteit toe staat. De arbeidsmarkt ontwikkelt zich richting de toekomst, en niet terug naar het verleden.

Oplossing

De oplossing voor schijnzelfstandigheid moet niet worden gezocht in het beoordelen van de arbeidsrelatie maar in het beoordelen van de persoon van de ondernemer. Dit standpunt hebben wij, zowel zelf als via de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), al vele malen verkondigd.

Benieuwd naar de volledige reactie van SoloPartners op het ‘Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’? Klik hier.

Heb jij al van je laten horen?

Heb jij al gereageerd op de internetconsultatie? Je kunt nog reageren tot vrijdag 10 november 2023. De ingediende ideeën, standpunten en visies kunnen worden gebruikt om wijzigingen aan te brengen in het wetsvoorstel. Deel dit bericht zo breed mogelijk zodat we samen een vuist kunnen maken tegen dit wetsvoorstel.

Lees de meest recente artikelen die we over dit onderwerp hebben geschreven:
Demissionair minister regeert over eigen graf heen
Nekt wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ de zzp’er

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket