Slecht werkgeverschap zorgt voor 25% minder zorgmedewerkers

zzp'ers

Bericht geplaatst 21 juni 2022 om 08:12

Onderzoek onder uitstroom van medewerkers in de zorg van wie de overeenkomst is gestopt geeft een beeld van beweegredenen. De uitkomsten bevestigen de bevindingen van SoloPartners op basis van informatie van zzp’ers, maar laten daarnaast zien dat de situatie veel ernstiger is dan gedacht.

Pensioenfonds PFZW heeft recent een onderzoek gedaan onder medewerkers in de zorg van wie de arbeidsovereenkomst is beëindigd. Doel was om informatie te krijgen over de vraag op wiens initiatief de arbeidsovereenkomst eindigde. En als medewerkers zelf het contract beëindigd hebben, waarom ze daartoe besloten hebben.

25% van de medewerkers heeft de zorg verlaten

75 % van de medewerkers vertrekt op eigen initiatief. Eenzelfde percentage blijft vervolgens werkzaam in de zorg. Dat betekent dat van alle medewerkers waarvan de overeenkomst eindigt, 25 % vervolgens de zorg verlaat. Naar onze mening is dat een aantal dat niet gemist kan worden, gelet op de personeelstekorten in de zorg.

Uit ons onderzoek tot nu toe blijkt dat als zzp’ers in de zorg geen zzp’er meer kunnen zijn, 40 % de zorg verlaat. De hierboven en hiervoor genoemde uitstroom is problematisch. Maar zover is het nog niet.. de zzp’er is er nog. Dus er dient wat te veranderen voor en medewerkers en zzp’ers.

Uitstroom: maar 6% kiest voor zzp’erschap

Opvallend is dat van de vrijwillige vertrekkers maar 6 % ervoor kiest om zzp’er te worden. Het overgrote deel van de vertrekkers blijft op enigerlei wijze in loondienst werken. Op basis van deze cijfers lijkt de ophef over de toename van het aantal zzp’ers nogal overdreven. De meeste vertrekkers gaan bij een andere werkgever aan de slag.

Beweegredenen om te vertrekken

De redenen om te vertrekken komen overeen met de redenen die zzp’ers geven om te kiezen voor het zzp-schap. De werkdruk, de inflexibiliteit ten aanzien van de roosters en het feit dat de cliënt niet langer centraal staat. Bijkomende klacht is dat er onvoldoende ondersteuning wordt ervaren vanuit het management om deze problemen op te lossen.

Opvallend is dat de belangrijkste reden die genoemd wordt het management en de organisatie is. Daarnaast is ook het gebrek aan ontwikkelmogelijkheden een veel genoemde reden.

Overeenkomst ons onderzoek vs onderzoek PFZW

Wat het onderzoek van PFZW goed laat zien is dat de redenen waarom medewerkers op eigen initiatief van baan veranderen, grotendeels gelijk zijn aan de redenen van zorgverleners om zzp’er te worden.

Oorzaak uitstroom ligt grotendeels bij werkgevers

Werkgevers hebben nogal eens de neiging om de zzp’er en het aantal zzp’ers als het probleem te beschouwen. Uit het onderzoek van PFZW blijkt echter dat zzp-schap slechts een gevolg is. De oorzaak voor de uitstroom moeten werkgevers grotendeels bij zichzelf zoeken. Een aantal werkgevers heeft dat ook gedaan en is er inmiddels in geslaagd om zowel voor medewerkers een fijne werkgever te zijn als voor zzp’ers een fijne opdrachtgever. Maar dat er nog een wereld te winnen is, mag duidelijk zijn.

De resultaten van het onderzoek door PFZW zijn met ons gedeeld.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket