SoloPartners accepteert geen fraude

fraude

Bericht geplaatst 2 september 2022 om 15:26

Het aantal meldingen bij de IGJ van vermoedelijke fraude met zorgdiploma’s is toegenomen van 8 in 2017 naar 58 in 2021. Voor 2022 staat het aantal meldingen tot nu toe op 29. In 5 jaar tijd is het aantal meldingen verzevenvoudigd!

Gelet op het belang van een diploma en het vertrouwen dat daarmee wordt gewekt, kun je stellen dat er sprake is van een probleem, ook al zijn de absolute aantallen misschien niet hoog. Aangezien er ongetwijfeld ook fraudegevallen niet gesignaleerd worden, is het niet raar om te veronderstellen dat het echte probleem groter is dan uit het aantal meldingen blijkt.

Fraudeverhalen

Ook SoloPartners hoort regelmatig verhalen over fraude in de zorg. Dat varieert van fraude met MBO- en HBO-diploma’s en fraude met scholingscertificaten met betrekking tot voorbehouden handelingen, tot fraude met ID-bewijzen waarbij iemand zich voordoet als iemand die in het bezit is van een zorgdiploma.

Er zijn ook zzp’ers die zich schuldig maken aan fraude. Er is een fraudegeval bekend van een zzp’er die op een zeker moment meerdere familieleden met vervalste ID-bewijzen aan het werk had op basis van zijn diploma. Je zou bijna zeggen: het moet niet gekker worden!

Liefde voor het vak

Wij, SoloPartners, zijn van mening dat zorgprofessionals in loondienst of zelfstandig horen te voldoen aan wet- en regelgeving. De meeste zorgprofessionals die wij spreken hebben liefde voor hun vak. Het gaat hen dan ook aan het hart als een cliënt niet de juiste zorg krijgt of krijgen kan. Voor ons geldt hetzelfde. Je laat je haren toch ook niet knippen door een bouwvakker.

Bij signalen doen wij onderzoek

SoloPartners neemt fraude zeer serieus. Ook wij krijgen vragen of meldingen met betrekking tot leden en vermoedens van fraude. Op basis daarvan doen wij altijd zelf nader onderzoek. Als blijkt dat sprake is van fraude, blijft dat niet zonder gevolgen. Het lidmaatschap van SoloPartners (indien van toepassing) wordt per direct beëindigd, er wordt melding gemaakt bij de IGJ en er wordt aangifte gedaan bij de politie.

Fraude met diploma’s of anderszins is nooit goed te praten. Er is altijd wel een excuus of een reden en berouw komt doorgaans achteraf, als duidelijk wordt welke gevolgen een ontdekte fraude heeft. SoloPartners heeft aan mooie praatjes achteraf geen enkele boodschap. Dat is geen reden om af te zien van de hiervoor weergegeven maatregelen. Wees gewaarschuwd!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket