SoloPartners in het Financieele Dagblad over wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’

zzp'er in de zorg

Bericht geplaatst 26 oktober 2023 om 13:05

LET OP: Reageren op de internetconsultatie is niet meer mogelijk!

Veel zzp’ers maken zich grote zorgen over het ‘Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. Deze ontwerpwet zou duidelijkheid moeten scheppen over wie zelfstandig aan het werk is en wie niet. Velen vrezen dat de vrijheid, waarvoor zzp’ers vaak kiezen, door de nieuwe zzp-wet op de tocht komt te staan.

‘Oordeel komt snel uit op werknemerschap…’

Het Financieele Dagblad besteedde onlangs ruim aandacht aan dit onderwerp. Loe van Erp, algemeen directeur van SoloPartners, sprak uitgebreid met de journalist. En komt in het artikel aan het woord:

Zorgzelfstandigen klagen dat zij bijna altijd zullen worden aangemerkt als werknemer, vanwege de protocollen die in de sector gelden. ‘Ongeacht hoeveel zeggenschap en vrijheden ze hebben, aan de hand van dit wetsvoorstel komt het oordeel al snel uit op werknemerschap’, beaamt bijvoorbeeld algemeen directeur Loe van Erp van SoloPartners, brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg.
Dat zou funest zijn voor de sector, die nu al kampt met grote personeelstekorten, waarschuwt hij. ‘In de  regelmatige raadplegingen van onze achterban zegt 55% de zorg te verlaten als ze in dienstverband zou moeten.’

‘Ik ben mentaal gezonder en kan meer aan’

In het artikel komt ook een aantal zzp’ers uit de verschillende branches aan het woord; hoe kijken zij aan tegen het wetsvoorstel?

Vanuit de zorgsector geeft Roy Kiekebosch, actief lid van SoloPartners, zijn visie. Roy werkt sinds 2011 als begeleider in de complexe zorg en de gehandicaptenzorg; de laatste drie jaar doet hij dit als zzp’er. Hij is van mening dat het wetsvoorstel teveel de nadruk legt op de opdracht. In het FD legt hij uit: ‘Zelfs al voldoe je aan alle criteria voor ondernemerschap en heb je alle zaken zoals pensioen, arbeidsongeschiktheid en andere verzekeringen goed voor elkaar, is de kans groot dat het overgrote deel van de opdrachten die je doet wordt gezien als arbeidsovereenkomst. Je verliest je keuzevrijheid als ondernemer.’  (…)

‘Ik draai ook diensten waarbij ik zij aan zij werk met vaste collega’s. Dan word ik gezien als ingebed. Als ik dat soort klussen moet doen via kortlopende (oproep)contracten ben ik al mijn vrijheid kwijt. Terwijl ik nu meer doe dan toen ik in dienst was. Maar omdat ik vrijer ben om te kiezen en mijn eigen leven in te richten, ben ik mentaal gezonder en kan ik meer aan.’

De overheid ziet ook dat ‘goed werkgeverschap’ noodzakelijk is in de zorg; zo kun je als zorgorganisatie medewerkers aan je binden. Roy Kiekebosch is het daarmee eens. ‘Daarmee stop je de leegloop’, zegt hij in het FD. ‘Maar de zzp’ers lok je er niet mee terug.’

Benieuwd naar het hele artikel in het Financieel Dagblad? Lees het hier!

Heb jij al van je laten horen?

Om de mening over het wetsvoorstel te peilen, kan iedereen op dit voorstel reageren via een internetconsultatie. SoloPartners heeft al gereageerd! Heb jij dat ook al gedaan? Dat kan nog tot vrijdag 10 november 2023. De ingediende ideeën, standpunten en visies kunnen worden gebruikt om wijzigingen aan te brengen in het wetsvoorstel. Deel dit bericht zodat we samen een vuist kunnen maken tegen dit wetsvoorstel.

Meer lezen over het wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’? Lees dan de meest recente artikelen die we over dit onderwerp hebben geschreven:
Demissionair minister regeert over eigen graf heen
Nekt wetsvoorstel ‘Aanpak schijnzelfstandigheid’ de zzp’er

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket