VWS maakt werk van deregulering? Niet echt!

wet big

Bericht geplaatst 8 augustus 2023 om 10:04

‘Het actief vermelden van het BIG-nummer is niet meer nodig. Deze maatregel wordt genoemd om de behoefte aan deregulering in de zorg te realiseren’. Even dachten we dat het ging om een satirisch artikel in De Speld. Maar nee, het staat bloedserieus vermeld in een brief van 26 juni aan de Tweede Kamer van de (inmiddels demissionair) minister van VWS. Echt? Zijn er geen betere maatregelen die kunnen én moeten bijdragen aan het verminderen van regels in de zorg?

Behoefte aan deregulering

Eerlijk is eerlijk, deze maatregel staat niet op zichzelf; het maakt onderdeel uit van vele beleidsregels rondom de BIG-registratie. Opvallend is wel dat de beslissing over de vermelding van het BIG-nummer door zoveel media is opgepikt. De maatregel staat namelijk op de laatste bladzijde van de brief van 6 kantjes. Hierin staan dan ook belangrijkere onderwerpen met betrekking tot de Wet BIG. Bijvoorbeeld over de aanpassingen aan het tuchtrecht voor de BIG-beroepen. En over de voortgang rondom ‘Bekwaam is Inzetbaar’, onderdeel van het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ).

Maar niet deze onderwerpen, maar ‘het niet langer actief hoeven te vermelden van het BIG-nummer’ kreeg alle aandacht. Alsof deze maatregel, die op zichzelf logisch en begrijpelijk is, ook maar iets bijdraagt aan de behoefte aan deregulering. Alsof het actief uitdragen van het BIG-nummer dagelijks enorme hoeveelheden tijd kost…

Maatregel leidt niet tot tijdwinst

Het toevoegen van het BIG-nummer aan een e-mailhandtekening is een eenmalige handeling; daarna heb je er geen omkijken meer naar. Hetzelfde geldt voor het vermelden van een BIG-nummer op een website. Ook dat is een eenmalige handeling die veel zorgaanbieders niet eens zelf uitvoeren maar neerleggen bij een webbeheerder.

Kortom, het vervallen van de verplichting het BIG-nummer actief te vermelden, levert enige tijdwinst op. Maar om te stellen dat het een bijdrage levert aan deregulering in de zorg… dat gaat wel heel ver. Zeker omdat in de zorg dagelijks verschrikkelijk veel tijd wordt verspild met het naleven en opvolgen van allerlei onzinnige regels. Is het niet beter daar iets aan te doen?

Terugdraaien nutteloze regel

Vóór de invoering van de regel over het actief vermelden van het BIG-nummer, gaven veel partijen aan dat dit geen toegevoegde waarde zou hebben. Het ministerie wilde destijds niet luisteren en de maatregel werd gewoon ingevoerd. Om dan nu te beweren dat het laten vervallen van de verplichting een bijdrage levert aan deregulering in de zorg? Dat komt op z’n minst gezegd toch wel potsierlijk over; er is hooguit is een ongewenste situatie teruggedraaid.

Het wachten is nu op dereguleringsmaatregelen die écht effectief zijn. We houden het in de gaten!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket