Waarom sommige zzp’ers in de zorg niet meer in het register staan

Wtza, fabels over de Wtza

Bericht geplaatst 14 januari 2022 om 11:31

Op 1 januari 2022 is dan eindelijk de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden, deels ter vervanging van de Wtzi, deels met nieuwe regelgeving, voor onder anderen zzp’ers. We merken dat er vragen komen over waarom bestaande zzp’ers eerst wel in het register staan, en na 1 januari 2022 niet meer. Waarom is dat en wat nu?

Met dit artikel willen we jullie informeren over opvallende zaken en vragen die zijn gesteld over zaken die niet of helemaal niet goed gaan met betrekking tot de Wtza.

Sta je niet meer in het register?

We krijgen op dit moment veel vragen van zzp’ers die voor 1 januari 2022 wel opgenomen waren in het register en na 1 januari 2022 plotseling niet meer. Navraag bij het ministerie leert dat het LRZa is opgeschoond na 1 januari 2022. Dit betekent niet direct dat je niet valt onder de nieuwe wetgeving.

Heb je na 01-01-2022 in het register gekeken?

Mocht je in 2021 al hebben gecontroleerd of je in het register stond, adviseren wij je om dit nogmaals te checken. Sta je nog steeds in het register dan hoef je nog steeds niets te doen. Sta je er onverhoopt niet meer in dan volg je de volgende stappen:

  • Controleer met welke SBI-code je geregistreerd staat in het handelsregister; komt deze wel overeen met de zorg die je levert?
  • Val jij onder de Wkkgz of bied jij jeugdhulp? Grote kans dat je je dient te melden. Voor wie lees je hier.

Voor nieuwe zzp’ers in de zorg die zijn gestart op of na 01-01-2022 geldt dat zij zich altijd moeten melden bij het CIBG. Let op: het is belangrijk dat de gegevens in het register juist zijn. Controleer dit en wijzig deze indien nodig. Dit geldt ook voor in de toekomst.

Bewijs van melding

Diverse partijen, zoals Vektis, Kiwa, bemiddelingsbureaus en andere opdrachtgevers, verlangen inmiddels een bewijs van registratie in het Landelijk Register van Zorgaanbieders (LRZa), voordat je in aanmerking komt voor een AGB-code, een keurmerk of een inschrijving.

Het register biedt de mogelijkheid om een bewijs van opname te downloaden. Voor zzp’ers, die voldoen aan de meldplicht door in het register te staan, wordt die mogelijkheid geboden vanaf eind januari, begin februari 2022. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er straks een link geplaatst op de website van het CIBG waar deze groep in een eigen portaal kan om dit bewijs te downloaden. Let op hiervoor is er e-herkenning nodig.

Meld je je als nieuwe zorgaanbieder bij het CIBG, dan krijg je wel direct een bewijs. Wees je ervan bewust dat je voor deze melding een eHerkenning nodig hebt van ten minste niveau 2+. Omdat we voorzien dat je periodiek een nieuw bewijs moet kunnen overleggen, adviseren we je dan ook om een driejarige e-herkenning aan te vragen, dat is goedkoper en voorkomt dat je jaarlijks een nieuwe aanvraag moet doen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket