Wat deden wij in december 2023?

Wat deden we in december 2023

Bericht geplaatst 5 januari 2024 om 11:58

December 2023 was weer een drukke maand. We hebben heel wat gesprekken gevoerd met zorg-zzp’ers. Maar ook hebben we opdrachtgevers en belangenbehartigers uit het werkveld gesproken. En hebben we teruggekeken en geëvalueerd. Maar dit is slechts een kleine greep uit onze werkzaamheden in december…

Als brancheorganisatie behartigen we jullie belangen in Den Haag en bij andere partijen die betrokken zijn bij de zorg. Omdat die activiteiten niet altijd even goed zichtbaar zijn, informeren we jullie hier iedere maand over. Lees het in dit artikel.

Koffiemomenten

Begin december was er een koffiemoment met een SoloPartners-lid die bezorgd was over de kwaliteit van zorg, verleend door zzp’ers. En over wat zorg-zzp’ers moeten en kunnen doen om bevoegd en bekwaam te blijven. Niet alle zzp’ers beseffen dat ze zélf verantwoordelijk zijn voor het up-to-date houden van hun kennis en vaardigheden. Ook zijn er zzp’ers die niet zo goed weten wat ze moeten doen om te voorkomen dat de kwaliteit van hun zorgverlening achteruitgaat.

Als zzp’er in de zorg ben je wettelijk verplicht je bij te scholen. Laat je jouw bijscholing versloffen, dan heb je hier niet alleen jezelf mee maar draag je ook bij aan de negatieve beeldvorming van andere zzp’ers. Een goede, ondernemende zzp’er maakt werk van kwalitatief goede zorg. Niet alleen voor zichzelf en de eigen cliënten. Maar ook uit verantwoordelijkheidsbesef naar de andere zzp’ers in Nederland. We gaan de komende tijd nadenken over hoe we de zzp’ers die dit niet uit eigen beweging doen, een handje kunnen helpen.

Wil je ook een keer met ons in gesprek? Dat kan! Neem dan contact op met onze klantenservice. We plannen dan een zogenaamd ‘koffiemoment’ in. We gaan dan persoonlijk of online met elkaar in gesprek over zo ongeveer elk onderwerp dat betrekking heeft op zzp’ers in de zorg.

Wzd Coalitie (Wet zorg en dwang)

Ook de Wzd-coalitie van brancheverenigingen voor kleinschalige zorgaanbieders heeft in december niet stilgezeten. Er zijn belangrijke stappen gezet in de organisatie van de Wzd-themadag die we gezamenlijk, en in samenwerking met Vilans, organiseren. Het evenement vindt plaatst op 12 maart in Omnisport te Apeldoorn. Binnenkort gaan de kaarten in de verkoop en informeren we jullie over de inhoud van het programma.

Masterclass

Op 7 december vond in Amsterdam de laatste masterclass van het jaar plaats. Voorafgaand hieraan was er weer gelegenheid voor intervisie met beroepsgenoten. Tijdens de masterclass zijn de deelnemers bijgepraat over de recente ontwikkelingen in het zzp-dossier. En zijn de verantwoordelijkheden en verplichtingen van een zzp’er in de zorg besproken. Het was een interactieve bijeenkomst met veel vragen vanuit de deelnemers. De bijeenkomst is door de aanwezigen hoog gewaardeerd, zo blijkt uit de evaluatie.

Webinar Spijtenburg – 6 december

Voor opdrachtgevers van bemiddelingsbureau Spijtenburg Werving en Advies hebben we een webinar verzorgd. Tijdens dit webinar beantwoordde Loe van Erp, algemeen directeur van SoloPartners, vragen van de opdrachtgevers over de recente ontwikkelingen en toekomstige wijzigingen. Zo’n 60 vertegenwoordigers/opdrachtgevers zijn in 2 uur volledig bijgepraat. De reacties na afloop waren zeer positief. Het was erg interessant om met zorgorganisaties in gesprek te gaan over zzp-onderwerpen.

Per Saldo

Tijdens een afspraak in Utrecht hebben we Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-budgethouders, bijgepraat over de ontwikkelingen rondom zzp’ers in de zorg. Pgb-zorg wordt vaak verleend door zzp’ers. Vandaar dat de huidige ontwikkelingen in het zzp-dossier ook voor de budgethouders van belang zijn. Niet vreemd dus dat Per Saldo wil bijblijven om tijdig de eigen achterban te kunnen informeren.

Evaluatie KvK-Startersdag

Met diverse standhouders is de KvK-Startersdag geëvalueerd. Aan de hand van de uitkomsten van enquêtes, gehouden onder bezoekers en standhouders, werden de sterke en minder sterke punten van de dag besproken. De waarderingen waren in overwegende mate positief. De locatie in het Jaarbeurscomplex en de kosten van de catering waren de meest gehoorde kritiekpunten. Verder waren de waarderingen overwegend positief tot zeer positief. Met name de workshops konden op zeer hoge waardering rekenen. We zijn ervan overtuigd dat ook de KvK-Startersdag 2024 een groot succes wordt. SoloPartners is daar in ieder geval weer van de partij.

BKV

We hebben in Breda kennisgemaakt met BKV; een bemiddelingsbureau voor, met name, hoger opgeleide zorgverleners. Er zijn afspraken gemaakt voor een gezamenlijk webinar op 18 januari voor bij BKV aangesloten zzp’ers. Dan praten we hen bij over de actuele ontwikkelingen en beantwoorden we hun vragen.

TAZ (Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn)

In december was er weer een bijeenkomst van de TAZ-kerngroep Balans vast-flex. Na bijna twee jaar van plannen en afspraken maken, was het teleurstellend te moeten constateren dat de eindstreep nog lang niet is bereikt. Zo moet er nog aardig wat gebeuren voordat het fiscaal kader kan worden ingevoerd en kan dienen als basis voor verdere afspraken.

Ook de onduidelijkheid rondom het wetsvoorstel VBAR (verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) zorgt voor extra vertraging. Eerst moet er duidelijkheid komen over wat er met de wet gaat gebeuren en hoe die er uiteindelijk uit komt te zien. Pas daarna is het mogelijk om meer gedetailleerde afspraken te maken voor de zorg. Zo voorkom je dat je afspraken maakt die uiteindelijk toch niet kunnen worden geïmplementeerd.

Er moet in 2024 dus nog het nodige gebeuren wil er eind 2024 een uitvoerbaar pakket van afspraken liggen; afspraken die een positieve bijdrage aan de arbeidsmarkt voor de zorg leveren. We blijven positief en hopen op het beste. De belangen zijn té groot om uiteindelijk niets af te spreken.

Dat was het weer voor deze maand. Op naar januari waarin weer met diverse partijen overleg plaatsvindt over jullie; zzp’ers in de zorg. Uiteraard doen we hiervan volgende maand weer verslag.

Volg SoloPartners op de socials!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van zaken die voor jou, zzp’er in de zorg, belangrijk zijn? Volg SoloPartners dan op Facebook, LinkedIn en Instagram. Daar delen we nieuws- en kennisbankartikelen met o.a. tips voor het ondernemerschap, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving én komen wij op voor de belangen van de zzp’ers. Volg SoloPartners op de socials om niets te missen!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket