Wat deden wij in januari 2024?

wat deden we in januari 2024

Bericht geplaatst 5 februari 2024 om 09:17

Als brancheorganisatie behartigen we jullie belangen in Den Haag en bij andere partijen die betrokken zijn bij de zorg. Omdat die activiteiten niet altijd even goed zichtbaar zijn, informeren we jullie hier iedere maand over.

Januari is meestal niet de drukste maand. De meeste mensen zijn aan het opstarten en het nieuwe jaar aan het voorbereiden. Bij SoloPartners hebben wij niet stilgezeten. In dit artikel vind je een kleine greep uit de bijeenkomsten, gesprekken en werkzaamheden van afgelopen maand.

Inspiratiedag Wzd

We zijn  bezig geweest met de Inspiratiedag Wet zorg en dwang (Wzd) die op 12 maart plaatsvindt in Apeldoorn. De organisatie is in handen van SoloPartners, BVKZ, Federatie Landbouw en Zorg en Zorgthuisnl. Vilans verzorgt het inhoudelijke programma. Zoals de naam al zegt, belooft het een inspirerende dag te worden. De praktijk van de Wzd staat centraal; hoe kun én moet je de Wzd in de praktijk gebruiken om kwalitatief goede zorg te leveren.

Klik hier voor meer informatie. Geïnteresseerd? Wacht dan niet met aanmelden; er zijn slecht 100 plaatsen beschikbaar en vol = vol.

Masterclass

Op 11 januari waren wij met onze Masterclass in Rotterdam, met een mooi uitzicht over de Maas en de Erasmusbrug. Zoals altijd was er, voorafgaand aan de masterclass, gelegenheid voor intervisie. Tijdens de masterclass zijn de deelnemers bijgepraat over recente ontwikkelingen. En zijn de verantwoordelijkheden en verplichtingen van een zzp’er in de zorg besproken. Het was weer een interactieve bijeenkomst waarin veel vragen zijn besproken en beantwoord.

De nieuwe opzet van de masterclass valt goed in de smaak. Zo ontvingen we bijvoorbeeld de volgende ‘recensies’ via het evaluatieformulier: “Informatie, verstrekt door professionals, is aangepast aan ieders niveau of fase van ondernemen/hun onderneming” en “Op basis van de uiteindelijke doelgroep (zzp) zijn mijn verwachtingen overtroffen. Alle vragen die ik had zijn beantwoord. Daarom zijn er geen verbeterpunten. Top!”

Ook een masterclass volgen? Bekijk de agenda.

Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO)

Medio januari kwam het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO) bij elkaar in de Malietoren in Den Haag om het nieuwe jaar in te luiden. Een mooie gelegenheid om vooruit te kijken naar wat er in 2024 mogelijk verandert voor zzp’ers. Veel is nog onduidelijk omdat de formatieonderhandelingen nog lopen. Inhoudelijk was er nog niet veel te melden over de ontwikkelingen rondom de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Datzelfde gold voor het wetsvoorstel dat schijnzelfstandigheid moet tegengaan.

Tijdens de bijeenkomst is het eindrapport Zelfstandig Professionals gepresenteerd (geschreven door SEO, in opdracht van Head First Group). Uit dit rapport blijkt dat de categorie zzp’ers die aangemerkt kan worden als zelfstandig professional, een aanzienlijke economische en maatschappelijke waarde heeft. Het is daarom niet verstandig om die groep te beperken in hun mogelijkheden om als zzp’er te werken.

Webinar ‘Live met Loe’

Op 17 januari vond voor het eerst in lange tijd weer het webinar ‘Live met Loe’ plaats. De aanwezige zzp’ers zijn bijgepraat over de actuele ontwikkelingen. Daarna werd dieper ingegaan op de reflectieverplichting in de Wkkgz (intervisie); hoe geef je daar op juiste wijze invulling aan? En hoe kan SoloPartners je daarbij helpen?

Daarna was er uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen. Het webinar is namelijk pas afgelopen als álle vragen zijn beantwoord.

Ook een webinar bijwonen? Bekijk de agenda. Hierin zie je ook welke hoofdonderwerpen aan bod komen.

Webinar BKV

Op verzoek van bemiddelingsbureau BKV hebben we meegewerkt aan een webinar voor de zzp’ers die via BKV worden bemiddeld. Zo’n 60 zzp’ers zijn in 1,5 uur bijgepraat over de zaken waar je als zzp’er in de zorg rekening mee moet houden. Daarnaast was er aandacht voor de actuele ontwikkelingen rondom het zzp-schap in de zorg.

Nieuwjaarslunch Kenniz

Op 23 januari waren we uitgenodigd voor de nieuwjaarslunch van Kenniz (Kenniscentrum voor zorgorganisaties) in Kasteel Woerden. Tijdens de lunch namen kennispartners Eldermans & Geerts Advocaten, Westerveld en Vossers Accountants en Kenniz ons mee in de juridische en financiële actualiteiten en ontwikkelingen in de zorg.

Daarnaast was er voldoende tijd om met de aanwezige zorgaanbieders van gedachte te wisselen over hun organisatie en hun ervaringen met zzp’ers. Duidelijk werd dat ook opdrachtgevers de ontwikkelingen rondom schijnzelfstandigheid met belangstelling volgen. Ze denken na over oplossingen om met zzp’ers te blijven werken; de vrees is gegrond dat zonder zzp’ers de capaciteitstekorten alleen maar groter worden.

R & R Zorgpartners

We hebben uitvoerig gesproken met Roy en Roel van R & R Zorgpartners. Zij hebben plannen voor een organisatie in de zorg die het mogelijk maakt om als zzp’ers in georganiseerd verband, grotere opdrachten aan te nemen. Kansen en risico’s zijn besproken. Ook in relatie tot de behoefte van zorgorganisaties om aan ervaren zzp’ers in projectvorm (onder)delen van de zorgtaken van een organisatie uit te besteden. Roy en Roel willen op die behoefte gaan inspelen; een behoefte die vaak samenhangt met de complexe en zorgintensieve cliënten die soms niet goed geholpen kunnen worden binnen een reguliere organisatie.

Mooi om te zien hoe een kans is omgezet in een concreet plan met de eerste opdrachten in het verschiet. Tijdens de aansluitende nieuwjaarsborrel heeft Loe van Erp, algemeen directeur van SoloPartners, de aangesloten zzp’ers bijgepraat over  actuele ontwikkelingen in de zorg.

Branchevereniging voor Bemiddelaars in de Zorg

Eind januari spraken wij met de gloednieuwe branchevereniging voor bemiddelingsbureaus in de zorg. Die vereniging bevindt zich nog in de opstartfase. Zowel zzp’ers als bemiddelingsbureaus zijn gebaat bij voldoende mogelijkheden om als zelfstandig ondernemer te kunnen werken in de zorg, We delen daardoor veel gezamenlijke belangen. Uiteraard zijn er ook verschillen. Wij zijn benieuwd of de vereniging erin slaagt een positie te verwerven als branchevereniging specifiek voor bemiddelingsbureaus in de zorg. Wij wensen ze natuurlijk veel succes.

Overleg brancheverenigingen

Als slotstuk van de maand, overlegden de brancheverenigingen BVKZ, Federatie Landbouw en Zorg, SPOT en SoloPartners met elkaar over de actuele ontwikkelingen in de zorg. En dan met name over de ontwikkelingen die gevolgen hebben voor kleinschalige zorgaanbieders. Het blijft een uitdaging om ‘Den Haag’, verzekeraars en zorgkantoren het belang van kleinschaligheid in de zorg te laten zien. En om onjuiste beeldvorming te corrigeren. Het is niet altijd even makkelijk maar we blijven ons hard maken voor kleinschaligheid. Dit doen we niet alleen voor onze achterban maar zeker ook voor de cliënten die kleinschaligheid hoog waarderen. Juist deze groep moet weinig hebben van grootschalige zorg.

Dat was het weer voor deze maand. Op naar februari waarin weer met diverse partijen overleg plaatsvindt over jullie; zzp’ers in de zorg. Uiteraard doen we hiervan volgende maand weer verslag.

Volg SoloPartners op de socials!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van zaken die voor jou, zzp’er in de zorg, belangrijk zijn? Volg SoloPartners dan op Facebook, LinkedIn en Instagram. Daar delen we nieuws- en kennisbankartikelen met o.a. tips voor het ondernemerschap, de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving én komen wij op voor de belangen van de zzp’ers. Volg SoloPartners op de socials om niets te missen!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket