Werkgevers in de zorg veroorzaken zélf de leegloop van de zorg

zzp'ers

Bericht geplaatst 17 mei 2022 om 09:18

Op 5 mei 2022 stond in de Stentor een artikel over zzp’ers in de zorg. SoloPartners heeft aan dat artikel meegewerkt. In dat artikel komen een zzp’er, een bestuurder van een zorginstelling, een vertegenwoordiger van Actiz en een vertegenwoordiger van vakbond NU’91 aan het woord. Uit dit artikel blijkt wel dat instellingen en vakbonden blind zijn voor de redenen van zorgmedewerkers om zzp’er te worden.

De bestuurder van Carinova die aan het woord komt in het artikel geeft toe dat hij niet graag met zzp’ers werkt. Ze zouden duurder zijn en minder betrokken dan medewerkers in loondienst. Op beide argumenten valt het nodige af te dingen. Of en wat Carinova doet om de leegloop in de zorg te voorkomen, komt niet aan bod. Terwijl de werkgevers in de zorg zelf de grootste oorzaak zijn van de toename van het aantal zzp’ers in de zorg.

De krenten uit de pap

De bestuurder van vakbond NU’91 maakt het nog bonter door domweg te stellen dat zzp’ers niet bereid zouden zijn om impopulaire diensten te werken, zoals nachtdiensten. Die stelling is niet gebaseerd op feiten. Dat zzp’ers de minder aantrekkelijke werkzaamheden zouden laten liggen voor het vaste personeel klopt evenmin. Ook NU’91 benadert het fenomeen zzp’er in de zorg alleen maar negatief. Er is geen enkele aandacht voor de redenen waarom zorgmedewerkers kiezen voor het zzp-schap.

De Sociaal Economische Raad (SER) weet beter

Branchevereniging Actiz lijkt het meest realistisch door te stellen dat instellingen, politiek en overheid gezamenlijk de oorzaken van de leegloop in de zorg moeten aanpakken. Jammer is dat Actiz er niet bij vertelt dat politiek en overheid hun bijdrage al hebben geleverd door de SER hierover een advies te laten uitbrengen. In dat advies, dat dateert van maart 2021, staat heel duidelijk dat de werkgevers in de zorg zelf de oorzaak zijn van de grote uitstroom naar zzp-schap. Ze bieden onvoldoende flexibiliteit en eigen regie en verantwoordelijkheid aan de medewerkers, die uit onvrede daarover massaal uit loondienst gaan en zelfstandig ondernemer worden.

Zzp’er voelt zich niet welkom

Doordat veel instellingen, net als Carinova, liever niet met zzp’ers werken en dat ook duidelijk laten blijken aan zzp’ers dat ze eigenlijk liever niet van hun diensten gebruik maken, veroorzaken ze zelf de sfeer waarbinnen een zzp’er zijn diensten draait en weer vertrekt.

Werkgevers die de boodschap van de SER wel hebben begrepen, Vitalis Zorggroep in Eindhoven is daarvan een goed voorbeeld, slagen er enerzijds in om personeel in loondienst te behouden en anderzijds zzp’ers een prettige werkomgeving te bieden waarbinnen zij ook de minder prettige diensten en werkzaamheden voor hun rekening nemen.

De zzp’er blijft!

Zzp’ers in de zorg verdwijnen niet, zeker niet op korte termijn. Juist door deze groep op de werkvloer en in de media negatief blijven benaderen, bereikt men precies het tegenovergestelde. Er is geen aandacht voor de redenen van zorgmedewerkers om zzp’er te worden, en dus wordt er ook niks gedaan om die redenen weg te nemen. Gevolg, medewerkers in loondienst blijven ontevreden en daarmee blijft de uitstroom naar het zzp-schap groeien.

Als alle tijd en energie die nu wordt gestoken in het beïnvloeden van de beeldvorming over zzp’ers zou worden besteed aan creëren van een prettige werkomgeving voor zowel het personeel in loondienst als voor zzp’ers, zou de leegloop in de zorg zomaar kunnen worden gestopt.

SoloPartners gaat graag in gesprek met werkgevers in de zorg die geïnteresseerd zijn in een constructieve oplossing.  

Hoe sta jij er in als zzp’er in de zorg?

We zijn deze maand een onderzoek gestart naar de beweegredenen van zzp’ers in de zorg. Wij waren, na alle negatieve berichtgeving, wel eens benieuwd hoe het nou écht zit. We hebben inmiddels al bijna 1000 reacties mogen ontvangen, en wat blijkt? Het tot nu toe gemiddelde cijfer voor het zzp’er zijn is een 9! Hoe zit dat bij jou? Laat het ons weten en vul onze enquête in!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket