Wetenschappelijk onderzoek positie verzorgende IG

Bericht geplaatst 25 januari 2022 om 11:12

Verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (verzorgenden IG) zijn en blijven onmisbaar in de zorg. Daarom is het belangrijk om ze in positie te brengen en te houden en naar ze te luisteren. Hoe dit beter tot stand kan komen en in stand kan blijven, is aanleiding geweest voor dit onderzoek. Het onderzoek beschrijft ook de motivatie van verzorgenden IG om als zzp’er actief zijn. In dit artikel informeren we je hierover.

Het onderzoek

Het onderzoeksrapport begint met een gedicht van een verzorgende IG in de wijkverpleging. Het schetst een goed beeld van de liefdevolle en professionele zorg die verzorgenden IG geven. Het laat zien op welke manier zij waardevol zijn. Ze zijn onmisbaar in de langdurige zorg. Hun positie is echter kwetsbaar. Zij lopen tegen een aantal uitdagingen aan.

Als eerste hebben zorgverleners in de langdurige zorg (care) minder aanzien dan zorgverleners in ziekenhuizen (cure). Dit werd opnieuw pijnlijk duidelijk tijdens de eerste golf van de coronacrisis. Er was veel politieke aandacht voor ziekenhuizen terwijl zich in verpleeghuizen een stille ramp voltrok. Het tweede punt is de sterk heersende hiërarchische beroepsindeling in de zorg. Ze ervaren een gebrek aan waardering en (h)erkenning van hun werk. Ten derde worden ze nauwelijks uitgenodigd mee te praten in vertegenwoordigings- of adviesorganen. Er wordt hierdoor geen ruimte gecreëerd om inhoudelijk mee te praten. Tot slot lukt het niet iedere verzorgende IG om het initiatief te nemen de eigen belangen onder de aandacht te brengen. Hier speelt angst voor negatieve consequenties een rol.

Dit resulteerde in de onderzoeksvraag ‘op welke manieren is de vereiste positionering, (h)erkenning van het vak van verzorgende IG en het geven van een stem aan deze beroepsgroep te faciliteren en waarborgen?’. Met andere woorden: hoe brengen we de verzorgenden IG blijvend in positie en hoe gaan we ervoor zorgen dat er blijvend naar ze wordt geluisterd?

Verzorgende IG en het zzp-schap

Tijdens het onderzoek zijn zzp’ers geïnterviewd die actief zijn als verzorgende IG. De uitkomsten van deze interviews geven volgens de onderzoekers belangrijke (eerste) inzichten in de motivatie om als zzp’er ter werken.

Zzp’ers geven aan dat zij als zzp’er meer tijd met cliënten door kunnen brengen en daardoor kwalitatief goede zorg verlenen. Zzp’ers vinden hun werk als verzorgende IG uitdagend als zij cliënten met een persoonsgebonden budget (pgb) verzorgen. Dan hebben ze ruimte om weer die taken uit te voeren waarvoor ze daadwerkelijk zijn opgeleid. Zorginstellingen kiezen er namelijk regelmatig voor taken waarvoor verzorgenden IG bevoegd en bekwaam zijn te laten uitvoeren door verpleegkundigen.

Omdat een zzp’er meerdere opdrachtgevers heeft, voelt hij zich minder afhankelijk van één specifieke opdrachtgever. Hierdoor wordt veel vrijheid ervaren om informatie te delen, suggesties te geven, ideeën aan te reiken en de eigen mening te geven. Deze inbreng wordt over het algemeen gewaardeerd en biedt de opdrachtgever ruimte voor verandering en verbetering. Dit komt de kwaliteit van de zorg ten goede.

Onderzoekers komen voorzichtig tot de slotsom dat het zzp-schap verzorgenden IG de mogelijkheid biedt weer dichter bij de kern van hun vak te komen.

Onderzoeksconclusies

De belangrijkste conclusies van het onderzoek: creëer een prettige en veilige omgeving waar verzorgenden IG (mede)verantwoordelijkheid kunnen nemen en zich proactief kunnen opstellen. Faciliteer zeggenschap in vertegenwoordigings- of adviesorganen. Hoor wat er daadwerkelijk in de zorgpraktijk speelt door echt naar ze te luisteren.

V&VN

V&VN kondigt het onderzoek groots aan op hun website: ‘eerste wetenschappelijke onderzoek positie verzorgenden IG: werk aan de winkel’. Het onderzoek laat zien dat scholing, zeggenschap en waardering belangrijk zijn voor verzorgenden IG. Marita de Kleijne, voorzitter van V&VN verzorgenden geeft aan dat het onderzoek helaas geen verrassende conclusies brengt. We zijn dan ook nieuwsgierig naar welke rol V&VN in dit proces gaat pakken. Als beroepsvereniging zijn zij tenslotte een invloedrijke partij die alle verzorgenden IG vertegenwoordigt.

Meer informatie

Het volledige rapport is te downloaden via deze link.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket