Zorgverleners hebben weinig vertrouwen in zorgverzekeraars en de politiek

vertrouwen

Bericht geplaatst 22 februari 2022 om 14:32

Zorgverleners zijn van mening dat zorgbeleid ontstaat vanuit wantrouwen en regeldruk. Dit komt uit onderzoek onder ruim 2.000 zorgverleners naar voren. De uitkomsten staan in het rapport: Brede verkenning zorglandschap. Wij delen in het kort de meest opvallende en en de meest zorgwekkende uitkomsten.

Vertrouwen in zorgverzekeraar extreem laag

Slechts een zeer klein percentage van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan vertrouwen te ervaren van zorgverzekeraars (13%) en politiek (11%). Dat is een beschamend laag percentage, wat beide groepen zich aan mogen trekken.

Zeker als we dat afzetten tegen het vertrouwen dat zorgverleners ervaren van patiënten en hun familie, 93% van de zorgverleners geeft aan dat vertrouwen te ervaren. 92% van de zorgverleners ervaart waardering van diezelfde patiënten. Zorgverzekeraars en politiek hebben dus nog wel wat stappen te maken.

Afstand waarschijnlijk de oorzaak

Als reden voor het gebrek aan vertrouwen wordt genoemd de afstand tot de praktijk van verzekeraars en politiek. Door die onbekendheid met wat er op de werkvloer gebeurt, sluit beleid van verzekeraars en politiek niet aan, daardoor neemt het gebrek aan gevoeld vertrouwen verder af.

De signalen over het gebrek aan gevoeld vertrouwen vanuit zorgverzekeraars en politiek zijn er al geruime tijd. Het is goed dat door het onderzoek nu duidelijk is hoe groot de kloof tussen de praktijk en de zorgverzekeraars en politiek precies is. Wat wel zorgen baart dat die kloof zo ontzettend groot is.

Wij dragen waar we kunnen ons steentje bij

SoloPartners is benieuwd of en wat de verzekeraars en politiek gaan doen om het gebrek aan vertrouwen te herstellen. Wij zijn uiteraard bereid daaraan een steentje bij te dragen.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket