Zzp’ers in de zorg en het onderwijs zitten in hetzelfde schuitje

zzp onderwijs

Bericht geplaatst 26 april 2024 om 12:34

Het zzp-schap in de zorg en het onderwijs kent veel overeenkomsten. Beide sectoren zijn cruciaal en publiek gefinancierd. En bij allebei is het zzp-schap doelwit van kritiek van politici en beleidsmakers die ongenuanceerd hun stem laten horen. En die met regelgeving werkelijk alle bewegingsvrijheid uit deze cruciale sectoren (willen) knijpen. Doodzonde!

Gelijkenissen in situatie onderwijs en zorg

In beide sectoren zie je dezelfde patronen bij de vaste medewerkers. Ze zijn het gebrek aan regie, flexibiliteit en overdaad aan administratie en regulering helemaal zat. Om hieraan te ontsnappen kiezen velen voor het zzp-schap. In de zorg is deze ontwikkeling al gaande sinds pakweg 2016. In het onderwijs minder lang. Maar je ziet dat de situatie zoals die in de zorg  speelt, zich herhaalt. Ook de vooroordelen en de beeldvorming vertonen opvallende gelijkenissen; ongenuanceerd en niet berust op feiten…

Rapport Algemene Rekenkamer

Net als in de zorg leeft in het onderwijs het hardnekkige vooroordeel dat een zzp’er duurder is dan een medewerker in loondienst. Een rapport van de Algemene Rekenkamer van 24 april jl. lijkt dat vooroordeel te bevestigen. Maar kritische bestudering van rapport brengt iets anders aan het licht; de kosten van zzp’ers en vaste medewerkers worden op onjuiste wijze met elkaar vergeleken.

Zo ‘vergeet’ de Algemene Rekenkamer rekening te houden met het feit dat vaste krachten ook tijdens de schoolvakantie worden doorbetaald. Bij zzp’ers is dit niet het geval. Daarnaast laat het rapport de kosten van ziekteverzuim en scholing buiten beschouwing. Wordt met die kosten wel rekening gehouden en is er geen bemiddelingsbureau betrokken? Dan is een  zzp’er nauwelijks duurder dan een vaste leerkracht.

Bemiddelaars

Net als in de zorg spelen bemiddelingsbureaus een cruciale rol. Ook in het onderwijs zijn de uurtarieven die zzp’ers kunnen krijgen lager wanneer er een bemiddelingsbureau is ingeschakeld. Bemiddelingsbureaus houden de eigen marges in stand door de zzp’er een minder dan marktconform tarief te betalen. Het resultaat is uiteindelijk dat onderwijsinstellingen duurder uit zijn.

Op basis van het rapport van de Rekenkamer ligt de conclusie dan ook voor de hand: scholen kunnen kosten besparen door zzp’ers rechtstreeks te contracteren. Zzp’ers kunnen dan een hoger uurtarief bedingen. Ook dit is vergelijkbaar met de zorg waar de tarieven van zzp’ers via bemiddelaars onder druk staan. Alleen zo kunnen bemiddelaars de zzp’ers goedkoper ‘aanbieden’ zonder dat de eigen marge eronder lijdt.

Strategische meerwaarde

De boodschap lijkt helder: een bemiddelaar is interessant als deze strategische meerwaarde biedt die de extra kosten rechtvaardigt. In alle andere gevallen is het binnen de zorg en het onderwijs  goedkoper om rechtstreeks zaken met elkaar te doen.

Heb je vragen over het artikel of heb je vragen over jouw zzp-schap? Onze klantenservice staat voor je klaar!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket