Aanpak schijnzelfstandigheid in de zorg – sector aan zet

zzp'er in de zorg

Bericht geplaatst 18 juli 2023 om 11:23

Diverse ministeries (waaronder VWS), de Belastingdienst en diverse brancheorganisaties (waaronder Zorgthuisnl) hebben een samenwerkingsverklaring ondertekend om schijnzelfstandigheid in de zorg tegen te gaan. De lat voor ondernemerschap in de zorg gaat omhoog…

Worstelen met Wet DBA

De Tweede Kamer heeft de Belastingdienst opdracht gegeven werk te maken van het controleren van en het handhaven op schijnzelfstandigheid. Een opdracht die bij de Belastingdienst voor hoofdbrekens zorgde. Waarom? De Belastingdienst worstelde met de Wet DBA. In april 2022 schreven wij al een artikel over deze wet en het feit dat deze wet onuitvoerbaar is. En hier is tot op de dag van vandaag niets in gewijzigd. En die wet was er nu net de oorzaak van dat er niet werd gehandhaafd.

De sector is aan zet

Maar er wordt nu dus toch werk gemaakt van de handhaving van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst doet dit door afspraken te maken met relevante partijen in de zorgsector. Zo zorgt de Belastingdienst er voor dat de sector zélf gaat werken aan het vermijden van schijnzelfstandigheid. De dienst komt pas in actie als zorgorganisaties de gemaakte afspraken niet nakomen.

Eisen voor ondernemerschap

Nog niet alle ‘puzzelstukjes’ van de samenwerkingsverklaring zijn bekend. Zodra die helder zijn, wordt duidelijk hoe het tegengaan van schijnzelfstandigheid in de zorg in de praktijk wordt aangepakt. Wat we al wel weten, is dat zzp’ers moeten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de door de Belastingdienst gestelde eisen van ondernemerschap. Daarnaast moeten zzp’ers zelfstandig voldoen aan de kwaliteitswet- en regelgeving. Ook als ze daarvoor gebruik kunnen maken van de faciliteiten van de opdrachtgever.

De lat gaat omhoog

De lat voor ondernemerschap in de zorg komt dus hoger te liggen. Maar niet onoverkomelijk hoog. Voor een echte, ondernemende zzp’er zal nog steeds plaats zijn in de zorg. Hij maakt immers werk van zijn ondernemerschap en weet waaraan hij moet voldoen in het kader van de kwaliteit van zorg.

SoloPartners is dé partij om je te informeren over en te ondersteunen bij het vormgeven van je zelfstandig ondernemerschap. Dit doen we door onze pakketten zo ondersteunend mogelijk te maken en je te voorzien van uitgebeide informatie en advies. Heb je nog vragen over ondernemerschap in de zorg? Neem gerust contact met ons op.

SoloPartners laat stem horen!

SoloPartners was niet uitgenodigd voor de besprekingen die vooraf gingen aan de samenwerkingsverklaring. Wel zijn wij op de hoogte gehouden van de vorderingen. Bovendien hebben diverse partijen ons geraadpleegd over inhoudelijke aspecten van de samenwerking. Ook bij de verdere uitwerking van de samenwerking laten wij ongetwijfeld onze stem weer horen.

We hebben er alle vertrouwen in dat er een kader komt dat ook voor zzp’ers in de zorg werkbaar is. En dat het er niet toe leidt dat ondernemende zzp’ers tegen hun zin worden weggejaagd uit de zorg.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket