Herregistreren in het BIG-register wordt makkelijker

herregistratie

Bericht geplaatst 15 april 2022 om 14:42

Minister Kuipers wil de tweejaars-werkonderbrekingseis uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) halen. Het vervallen van de tweejaars-werkonderbrekingseis heeft een positief effect op het behoud van belangrijke zorgverleners. Daarnaast geeft het ook ruimte aan uitgestroomde zorgverleners die graag opnieuw een bijdrage aan de zorg willen leveren.

Herregistratie

Elke vijf jaar moet je je als BIG-geregistreerde zorgverlener herregistreren in het BIG-register. Om je te kunnen herregistreren, moet je voldoende werkervaring hebben. Er wordt een urennorm gehanteerd: in een periode van vijf jaar moet bijvoorbeeld een verpleegkundige 2.080 uur haar beroep hebben uitgeoefend.

Tweejaars- werkonderbrekingseis.

In de periode van herregistratie (vijf jaar) ben je dus verplicht te voldoen aan de voor jou geldende urennorm. De tweejaars-werkonderbrekingseis betekent dat je jouw werkzaamheden in de zorg maximaal twee aaneengesloten jaren mag onderbreken in die vijf jaar.

We lichten het graag toe in een voorbeeld.

De registratieperiode duurt vijf jaar. In het eerste jaar werk je 32 uur per week als verpleegkundige. Daarna kun je door omstandigheden drie jaar niet werken. Je hebt dan nog slechts de resterende periode van de registratieperiode (in dit voorbeeld één jaar) om aan de volledige urennorm te voldoen. De uren die je hebt gewerkt voor de onderbreking mogen ze tenslotte niet meetellen vanwege de tweejaars-werkonderbrekingseis. In dit voorbeeld moet je in één jaar 2.080 uur als verpleegkundige werken (52 weken van 40 uur).

Wanneer je niet voldoet aan de urennorm dan kan jouw herregistratie pas na een scholingstraject verlengd worden.

Meer informatie (inclusief de scholingseisen) vind je per beroep via deze link.

Vervallen Tweejaars-werkonderbrekingseis

De tweejaars-werkonderbrekingseis belemmert het behoud van ervaren zorgverleners. Het kan juist leiden tot uitstroom van belangrijke zorgverleners en dit is een ongewenste situatie. Daarom heeft VWS in oktober vorig jaar toegezegd deze eis geheel of gedeeltelijk te schrappen.

Minister Kuipers heeft in zijn brief van februari jl. inmiddels toegezegd de tweejaars-werkonderbrekingseis in zijn geheel te schrappen uit de Wet BIG. De verwachting is dat in het najaar van 2022 het wijzigingsbesluit gepubliceerd wordt zodat de wijziging 1 januari 2023 kan ingaan.

Op dit moment is het dus nog zo dat een verpleegkundige die haar werk langer dan twee jaar niet heeft uitgevoerd, haar uren die ze werkte voor deze onderbreking niet mag meetellen voor haar herregistratie als verpleegkundige in het BIG-register. Na het doorvoeren van deze wijziging tellen ze de uren voor de onderbreking wel mee.

Meer informatie

Meer informatie over de Wet BIG vind je in dit artikel op onze website en op de website van de overheid.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket