10 gouden tips over het afhandelen van klachten

Laatste update 4 mei 2021 om 08:25

Het afhandelen van klachten kan in sommige gevallen zorgen voor het hoog oplopen van emoties. Dat dit gebeurd is volkomen normaal en menselijk. Voor zowel de cliënt als voor de zorgverlener is onvrede niet prettig. Ontvang je een klacht van je cliënt of uit jouw cliënt haar/zijn onvrede naar je dan hebben we 10 tips voor je op een rij gezet.

Met deze tips ben jij in staat om rustig te blijven en tot de kern van het ‘probleem’ te komen en voorkom je dat het escaleert:

  1. Bied je excuses aan. Als je fout zit bied dan je oprechte excuses aan. Vind je dat je niet fout zit, bied dan je oprechte excuses aan voor de situatie die heeft plaatsgevonden.
  2. Stel vragen aan je cliënt, probeer duidelijk te krijgen wat er volgens de cliënt mis is gegaan en waarom het is misgegaan. Zo weet je precies wat je cliënt dwars zit en op die manier laat je zien dat je serieus bezig bent met het zoeken naar een oplossing.
  3. Ben altijd eerlijk, zowel naar jezelf als naar je cliënt.
  4. Doe geen beloftes die je niet kunt waarmaken.
  5. Laat zien dat je met de cliënt meeleeft en dat je hem of haar begrijpt. Als de cliënt het gevoel heeft dat jullie op een lijn zitten, zal hij of zij eerder geneigd zijn om mee te werken. Op die manier is de kans groter dat de klacht onderling wordt afgehandeld.
  6. Probeer ervoor te zorgen dat je de cliënt niet direct doorstuurt naar een onafhankelijke klachtenfunctionaris. Vertel je cliënt welke stappen jij zelf gaat ondernemen om de klacht op te lossen, en binnen welke termijn. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je er samen met de cliënt uitkomt en het vertrouwen van de cliënt weer terug kunt winnen.
  7. Werk tijdens dit proces samen met je cliënt. Vorm een team, vermijd ‘’ja, maar’’ en begin eerder met ‘’ja, en…’’ je zult merken dat het gesprek een stuk soepeler zal verlopen.
  8. Probeer de rust te bewaren, en maak geen overhaaste beslissingen. Ook als je een mail aan het schrijven bent, lees de mail opnieuw voordat je op verzenden drukt. Desnoods laat je het even in je concepten staan en lees je het op een later moment even terug. Op die manier voorkom je dat je in een opwelling een mail verstuurd waar je later wellicht spijt van hebt.
  9. Ga verder in op de klacht en probeer een blijvende oplossing te creëren.
  10. Kom je er niet uit vraag dan om hulp bij een collega of partner.

Mocht je er ondanks deze 10 tips toch niet samen uitkomen, dan kun je jouw cliënt, indien jij aangesloten bent bij SoloPartners, doorverwijzen naar de klachtenregeling van SoloPartners via www.klachtenregeling.nl!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket