Als zzp’er val je niet (meer) onder een CAO

ondernemerschapseisen CAO

Bericht update 7 juni 2022 om 16:18

Als zzp’er ben je ondernemer en geen werknemer. Dat het niet altijd eenvoudig is om los te komen van het taalgebruik en de arbeidsvoorwaarden als werknemer, merken wij dagelijks uit de vragen die wij daarover krijgen. In dit artikel zetten we daarom wat aandachtspunten voor je op een rij, zodat je in gesprekken met onder meer opdrachtgevers professioneel overkomt.

Geen CAO

Als zzp’er val je niet (langer) onder een CAO. Wat daarin is geregeld, is dus ook niet langer van toepassing op de overeenkomsten die je sluit. Als het niet is vastgelegd in de overeenkomst van opdracht, heb je er geen recht op, ook niet als het wel in de CAO staat.

Concreet betekent dit dat wat in de CAO staat over bijvoorbeeld het beëindigen van overeenkomsten, het betalen van ORT en het afzeggen van diensten e.d. niet van toepassing is op overeenkomsten van opdracht. Opdrachtgevers hoeven naar zzp’ers toe de CAO niet te respecteren en doen dat dus ook niet.

Dit betekent dus ook dat je geen recht hebt op doorbetaling bij ziekte en geen vakantiegeld ontvangt. Ook heb je niet automatisch recht op vergoeding van reistijd en reiskosten.

Als je afspraken wil maken over zaken die voor werknemers in de CAO zijn vastgelegd, dien je dat op te nemen in de overeenkomst van opdracht. Het is dus niet zo dat je geen voorwaarden kunt opnemen die gelijk zijn of lijken op wat in de CAO staat, maar daar moet je wel zelf actie voor ondernemen.

Let op je taalgebruik

Wil je afspraken vastleggen die lijken op wat er in de CAO staat, is het belangrijk om je te realiseren dat de terminologie die in de CAO wordt gebruikt, doorgaans alleen wordt gebruikt voor arbeidsovereenkomsten. Als je die termen overneemt in je zzp-overeenkomsten staat dat wat knullig en kom je niet echt professioneel over.

Vermijd dus het gebruik van termen als ORT, salaris en loon e.d. en gebruik in plaats daarvan de termen tarief, uurtarief, omzet, nettowinst en inkomen. Als je voor werkzaamheden buiten reguliere werktijden en op andere dagen dan werkdagen andere tarieven wilt hanteren, dan kan dat, maar noem het dan geen ORT. Neem in de overeenkomst de tarieven op die je hanteert voor de verschillende dagen en uren en welke andere kosten of vergoedingen je in rekening zult brengen.

Met het gebruik van de juiste terminologie straal je professionaliteit uit en laat je zien dat je weet dat een zzp’er zijn zaken op een andere manier regelt dan een werknemer. Dat helpt je niet alleen bij het krijgen van nieuwe opdrachten, het helpt je ook om bij de Belastingdienst aan te tonen dat je zelfstandig ondernemer bent. Als je namelijk teveel termen gebruikt die zijn gebaseerd op de CAO, kan de Belastingdienst zomaar het idee krijgen dat je misschien in loondienst bent en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Ben je naast het ondernemerschap ook nog (deels) in loondienst? Zó kun je dat het beste combineren.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 42.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket