Hoe combineer je een loondienstverband met zelfstandig ondernemerschap?

schijnzelfstandigheid

Laatste update 28 juli 2023 om 13:49

Wist je dat je ervoor kunt kiezen om naast je loondienstverband ook als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Maar spring dan niet zomaar in het diepe; weet wat je te wachten staat en bereid je goed voor. Want ook wanneer je ‘parttime’ als zzp’er in de zorg aan de slag gaat, krijg je te maken met wet- en regelgeving. In dit artikel laten we zien waar je op moet letten als je deze keuze maakt. 

Voordelen ‘parttime’ ondernemerschap

Je kunt dus je loondienstverband combineren met het zzp-schap, ofwel zelfstandig ondernemerschap. Dit heeft een aantal voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld, als (beginnend) zzp’er, zonder al te veel risico’s bekijken of het zelfstandig ondernemerschap bij je past of blijft passen. Je behoudt tenslotte een deel van je inkomen via je loondienstverband. Daarnaast ben je deels verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouw je over jouw loondienst-uren misschien ook nog pensioen op. Parttime ondernemen kan ook uitkomst bieden als je een deel van je tijd wil besteden aan bijvoorbeeld een studie. 

Starten als parttime zzp’er

Wil je jouw loondienstverband gaan combineren met het zelfstandig ondernemerschap? Dan is het belangrijk dat je eerst je arbeidsovereenkomst goed bekijkt. Zijn er voorwaarden opgenomen die invloed hebben op jouw ondernemerschap? Het kan namelijk zo zijn dat er sprake is van een concurrentie- of relatiebeding

Vervolgens is het goed om in gesprek te gaan met jouw werkgever; vertel dat je een eigen onderneming wil starten. Bespreek ook het aantal uren dat je wil werken in loondienst. Soms is een gesprek zelfs (op grond van de arbeidsovereenkomst) verplicht. Leg de afspraken die jullie met elkaar maken schriftelijk vast. Zodra duidelijk is dat je werkgever geen bezwaar heeft, kun je jouw onderneming gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). 

Wat betekent het om parttime zzp’er te zijn? 

1. Wet- en regelgeving

Verleen je als zzp’er zorg, dan moet je voldoen aan alle eisen van de wet- en regelgeving. Hiervoor maakt het niet uit voor hoeveel uur je als zzp’er actief bent. Het organiseren van alléén een klachtenregeling is, net als bij een fulltime ondernemerschap, niet voldoende. Lees hierover meer in onze whitepaper ‘Starten als zzp’er in de zorg’; vraag de whitepaper gratis en vrijblijvend aan.

2. Aangifte inkomstenbelasting

Ook een parttime ondernemer moet alle inkomsten uit het ondernemerschap opgeven bij de Belastingdienst. Blijf je onder het urencriterium van 1.225 uur? Geef de inkomsten dan op als ‘Resultaat Overige Werkzaamheden’ (ROW). In deze situatie kun je geen aanspraak maken op aftrekposten als zelfstandigen- en startersaftrek. Je betaalt daarom inkomstenbelasting over alle inkomsten uit ROW (na aftrek van de bedrijfskosten). 

Voldoe je aan het urencriterium van 1.225 uur én ziet de Belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer)? Geef je inkomsten dan op als ‘winst uit onderneming‘. Op jouw winst mag je een aantal aftrekposten in mindering brengen.

3. Bedrijfskosten

Wanneer je een onderneming hebt, maak je kosten; denk bijvoorbeeld aan scholing, een laptop en het lidmaatschap van SoloPartners. Deze bedrijfskosten mag je in mindering brengen op jouw inkomsten. Dit betekent dat het bedrag waarover je belasting betaalt (jouw ‘Resultaat Overige Werkzaamheden’ (ROW) óf jouw ‘winst uit onderneming’) lager wordt; je betaalt dus minder belasting. Lees hierover meer in ons artikel over het aftrekken van bedrijfskosten.

4. Btw en KleineOndernemersRegeling (KOR)

Ook een parttime ondernemer kan te maken krijgen met ‘belasting toegevoegde waarde’ (btw). Lees hierover meer in onze gratis whitepaper. Is jouw omzet lager is dan € 20.000,- per jaar? Dan kun je je aanmelden voor de KleineOndernemersRegeling (KOR). Word je geaccepteerd voor deze btw-vrijstelling, dan hoef je geen btw-aangifte te doen. In ons artikel over de KOR vind je hierover meer informatie.

5. Risico’s van de ondernemer

Ondernemerschap brengt risico’s met zich mee; risico’s die je niet hebt in loondienst. Denk dan aan risico’s als arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en zakelijke juridische bijstand. Hiervoor kun je een zakelijke verzekering afsluiten; .privé afgesloten verzekeringen gelden niet voor jouw onderneming. Bekijk goed welke risico’s er voor jou zijn en hoe je daarmee om wil gaan. Heb je bijvoorbeeld de financiële middelen om de kosten te dragen bij arbeidsongeschiktheid? Laat je goed informeren als je overweegt bepaalde risico’s te verzekeren.

6. Werkzaam buiten dienstverband

Wanneer je als (parttime) zzp’er onderneemt, bestaat het risico op schijnzelfstandigheid. Stel je daarom op als een ondernemer. Leg afspraken met je opdrachtgever vast in een overeenkomst, onderhandel over je tarief en zorg ervoor dat er geen sprake is van gezag. In onze whitepaper ‘Starten als zzp’er in de zorg’ gaan we hier dieper op in (paragraaf 2.6).

Als zzp’er mag je niet direct bij je oud-werkgever aan de slag. De Belastingdienst ziet dit als een verkapt loondienstverband waardoor je kans loopt op boetes en naheffingen. Wil je toch graag werken bij jouw oud-werkgever? Ga daar dan pas als zzp’er aan de slag nadat jouw dienstverband minimaal zes maanden is beëindigd. En dat je daarnaast ook andere opdrachtgevers hebt. 

Tot slot

Je ziet dat ook een parttime ondernemerschap in de zorg betekent dat je serieus met jouw onderneming aan de slag moet gaan. Ook als je maar enkele uren als zzp’er onderneemt; het aantal uren maakt daarbij dus niet uit. Neem de tijd om je voor te bereiden en houd je kennis actueel. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen ook alles vertellen over de pakketten die SoloPartners biedt om zzp’ers in de zorg te ondersteunen bij hun zelfstandig ondernemerschap.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 40.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket