Hoe combineer je een dienstverband met zelfstandig ondernemerschap?

Laatste update 8 november 2021 om 09:20

Het kan zijn dat je ervoor kiest te starten als zzp’er naast een loondienstverband. Ook wanneer je parttime als zzp’er in de zorg aan de slag gaat, krijg je te maken met wet- en regelgeving. In dit artikel laten we zien waar je op moet letten als je deze keuze maakt. 

Het parttime ondernemerschap

Wanneer je naast een loondienstverband aan de slag gaat als zzp’er geeft dit jou de mogelijkheid om zonder al te veel risico te onderzoeken of het zelfstandig ondernemerschap bij je past. Je behoudt tenslotte een deel van je inkomen via je loondienstverband, bent voor dat deel verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouwt over jouw loondienst uren wellicht nog pensioen op. Parttime ondernemen kan ook uitkomst bieden als je een deel van jouw tijd wil besteden aan bijvoorbeeld een studie. 

Starten als parttime zzp’er

Jouw loondienstverband combineren met het ondernemerschap begint met het bekijken van jouw arbeidsovereenkomst. Zijn er voorwaarden opgenomen die invloed hebben op jouw ondernemerschap? Het kan namelijk zijn dat er sprake is van een concurrentie- of relatiebeding

Vervolgens is het goed om in gesprek te gaan met jouw werkgever over jouw voornemen om een eigen onderneming te starten. Bespreek ook het aantal uren dat je in loondienst blijft of wil gaan werken. Soms is een gesprek (op grond van de arbeidsovereenkomst) verplicht. Afspraken die jullie met elkaar maken, leg je het liefst schriftelijk vast. Zodra duidelijk is dat jouw werkgever geen bezwaar heeft, kun je jouw onderneming gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). 

Wat betekent het om parttime zzp’er te zijn? 

1. Wet- en regelgeving

Het maakt voor de wet- en regelgeving niet uit hoeveel uur je als zzp’er in de zorg actief bent. Verleen je zorg als zzp’er, dan moet je voldoen aan alle eisen van wet- en regelgeving. Het organiseren van alleen een klachtenregeling is net als bij een fulltime ondernemerschap niet voldoende. Lees meer over dit onderwerp in onze whitepaper. 

2. Aangifte inkomstenbelasting

Een parttime ondernemer moet alle inkomsten die hij met het ondernemerschap ontvangt, aangeven bij de Belastingdienst. Wanneer je onder het urencriterium van 1225 uur blijft (zie dit artikel) dan geef je deze inkomsten op als Resultaat Overige Werkzaamheden (ROW). Omdat je in deze situatie geen aanspraak kunt maken op aftrekposten betaal je inkomstenbelasting over alle inkomsten uit ROW (na aftrek van de bedrijfskosten). 

Voldoe je aan het urencriterium én ziet de Belastingdienst jou als ondernemer voor de inkomstenbelasting dan geef je jouw inkomsten op als winst uit onderneming. Op jouw winst mag je een aantal aftrekposten in mindering brengen waardoor je minder belasting betaalt. Via deze link kun je nagaan of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en in dit artikel vind je meer informatie over aftrekposten. 

3. Bedrijfskosten

Wanneer je een onderneming hebt, maak je kosten. Denk bijvoorbeeld aan scholing, een laptop en het lidmaatschap van SoloPartners. Deze bedrijfskosten mag je in mindering brengen op jouw inkomsten. Dit betekent dat jouw ROW of jouw winst uit onderneming (het bedrag waarover je belasting betaalt) lager wordt en dus minder belasting betaalt. We schreven er eerder over in dit artikel

4. BTW en KleineOndernemersRegeling (KOR)

Een parttime ondernemer kan ook te maken krijgen met BTW. In het artikel over BTW lees je hierover. Als jouw omzet lager is dan € 20.000,- per jaar kun je je aanmelden voor de KOR. Word je geaccepteerd dan hoef je geen BTW-aangifte te doen. Een uitleg over de KOR vind je hier.

5. Risico’s van de ondernemer

Ondernemerschap brengt risico’s met zich mee die je in loondienst niet hebt. Het gaat dan om risico’s als arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en zakelijke juridische bijstand. Hiervoor kunnen verzekeringen worden afgesloten. Verzekeringen die je privé hebt afgesloten, gelden namelijk niet voor jouw onderneming. Bekijk welke risico’s er voor jou zijn en hoe je daarmee om wil gaan. Heb je de financiële middelen de kosten te dragen bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid? Wil je bepaalde risico’s verzekeren, laat je dan goed informeren. 

5. Buiten dienstverband

Ook wanneer je parttime onderneemt, bestaat het risico op schijnzelfstandigheid. Daarom is het ook nu belangrijk je op te stellen als een ondernemer. Leg afspraken met jouw opdrachtgever vast in een overeenkomst, onderhandel over jouw tarief en zorg ervoor dat er geen sprake is van gezag. We gaan hier in §2.6 van onze whitepaper dieper op in . 

Je mag als zzp’er niet direct bij jouw oud-werkgever aan de slag. De Belastingdienst ziet dit als een verkapt loondienstverband met mogelijk boetes en naheffingen tot gevolg. Wil je toch graag aan de slag bij jouw oud-werkgever, zorg er dan voor dat er minimaal zes maanden na jouw loondienst is verstreken voordat je daar een opdracht als zzp’er aanneemt. En dat je daarnaast andere opdrachtgevers hebt. 

Tot slot

Je ziet dat het ondernemerschap in de zorg betekent dat je serieus met jouw onderneming aan de slag mag gaan. Daarbij maakt het niet uit of je slechts enkele uren of 40 uur per week onderneemt. Neem de tijd om je voor te bereiden en je kennis vervolgens actueel te houden. Hoe serieuzer jij jezelf als ondernemer in de zorg neemt, hoe serieuzer jouw (toekomstige) opdrachtgevers jou nemen. 

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 37.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket