Kleineondernemersregeling (KOR)

factuur

Laatste update 15 september 2023 om 15:22

Om kleinere ondernemers tegemoet te komen, heeft de Belastingdienst de kleineondernemersregeling (KOR) in het leven geroepen. Als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je geen btw-aangifte te doen. Hierdoor heb je minder administratieve verplichtingen. Deze kleineondernemersregeling is een belastingmaatregel die voor jou als zzp’er de moeite waard kan zijn. In dit artikel lees je meer over deze regeling.

Voorwaarden KOR-regeling

Btw (Belasting Toegevoegde Waarde) is belasting die je betaalt over je omzet. Maar mogelijk zijn jouw diensten vrijgsteld van btw en val je onder de kleineondernemersregeling (KOR).

Je komt in de aanmerking voor de KOR als je voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

 • jouw belastbare jaaromzet blijft onder de € 20.000,- per kalenderjaar;
 • je bent als ondernemer door de belastingdienst aangemerkt als btw-plichtig;
 • je bent als ondernemer in Nederland gevestigd.

Verleen je alleen btw-vrijgestelde diensten en wil je geen aangifte doen? Of lever je slechts gedeeltelijk (minder dan € 20.000 per kalenderjaar) btw-belaste diensten? Dan is deze regeling interessant voor jou als zelfstandige zorgaanbieder.

Minder administratieve werkzaamheden

Maak je gebruik van de KOR, dan houdt dit het volgende in:

 • je berekent geen btw aan je klanten en je draagt dus ook geen btw af aan de Belastingdienst;
 • je vermeldt geen btw op je facturen, maar vermeldt dat er sprake is van een vrijstelling;
 • je hoeft geen btw-aangifte meer te doen;
 • je kunt de btw over zakelijke kosten en investeringen niet meer aftrekken.

Er zijn situaties waarin je eenmalig btw-aangifte moet moet. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over deze incidentele btw-aangifte.

Gebruik maken van de KOR?

Wil je gebruik maken van de KOR? Meld je dan aan via het aanmeldformulier van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een KvK-inschrijving en btw-nummer nodig.

Let op! Als je je aanmeldt voor de KOR-regeling dan doe je dat voor een periode van tenminste 3 jaar. Je kunt de deelname niet tussentijds beëindigen. Wil je ook na die 3 jaar gebruik blijven maken van de KOR? Dan hoeft je niets te doen.
Komt je omzet hoger uit dan € 20.000,- in een kalenderjaar? Meld dit dan direct aan de belastingdienst via het afmeldformulier. Vanaf dat moment vervalt namelijk de deelname aan de KOR.

Twijfel je of deelname aan de kleineondernemersregeling voor jou interessant is? Dan kunnen verschillende overwegingen een rol spelen. Klik hier om meer te lezen over een aantal van deze overwegingen.

Meer informatie

Heb je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen over de kleineondernemersregeling (KOR)? Vraag dan gratis en vrijblijvend onze whitepaper voor (startende) zzp’ers in de zorg aan. Of neem contact op met onze klantenservice.

Wil je meer lezen over de eisen die de Belastingdienst stelt aan jou als zelfstandig zorgaanbieder? Lees het hier!

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket