Belangrijke punten voor zzp’ers in de zorg volgens de Belastingdienst

renseigneringsverplichting

Laatste update 26 mei 2023 om 12:08

De Belastingdienst beoordeelt een aantal zaken als belangrijk om als ondernemer te (kunnen) functioneren. Er worden vanuit wet- en regelgeving eisen gesteld. Het is dus belangrijk dat je ook hier invulling aan geeft.
Maar nu eerst antwoord op de vraag: Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting, ofwel zzp’er?

Je kunt worden gezien als ‘zzp’er voor de inkomstenbelasting’ als:

… de mate van duurzaamheid en de omvang van de werkzaamheden, passen bij een onderneming.

Maar… eigenlijk geldt het tegenovergestelde. Je behoort niet zozeer duurzaam voor één klant te werken, of daar bijvoorbeeld 80% van je werk vandaan te halen. Het cruciale punt wat speelt bij de zzp’er in de zorg is de volgende vraag: is de zorginstelling de klant of is dat de cliënt? Als je de jurisprudentie hierover naleest, merk je toch dat de rechter vaak van mening is dat een zorgorganisatie, of bemiddelende instantie, als één klant wordt gezien. Het is daarom belangrijk te gaan voor een redelijk gelijke spreiding van de lengte van opdrachten en de verhouding tussen opdrachten.

… kapitaal en arbeid georganiseerd zijn.

Dit punt gaat in op praktische punten die gelden bij je ondernemerschap. Verricht je daadwerkelijk arbeid om aan omzet te komen? Heb je een bedrijfs- of werkruimte? Schrijf je facturen uit en komt het voor dat je moet wachten op je geld? Geef je geld uit waardoor je kosten maakt om aan je omzet te komen? Doe je weleens investeringen? Deze onderdelen zeggen iets over de opbouw tussen uitgaand en binnenkomend kapitaal en de prestatie die je daarvoor levert.

… de omzet (bruto baten) groot genoeg is.

Als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’, heb je recht op allerlei kortingen en regelingen. Dit kost de schatkist geld. Je moet dus bewijzen dat je daadwerkelijk de omzet draait die bij een ondernemer past. Ligt die omzet te laag, dan loop je de ondernemersaftrek mis. De werkzaamheden kunnen dan worden gezien als  nevenactiviteiten; formeel heet dat ‘Resultaat uit Overige Werkzaamheden’. De Belastingdienst heeft een handige tool gemaakt waarin je de eigen situatie kunt invullen.

… je verwacht winst te maken.

Start je een onderneming en maak je gedurende langere tijd veel kosten zonder dat daar omzet tegenover staat? Dat is geen ondernemerschap maar een verkapte aftrekpost. De Belastingdienst ziet graag dat je een redelijke kans maakt om meer geld te verdienen dan dat je uitgeeft. Winst dus!

… je ondernemersrisico loopt.

Kwetsbaarheid hoort volgens de fiscus bij ondernemerschap. Een aantal voorbeelden: gemaakte omzet die je wel factureert maar waarbij je moet wachten op je geld. Een Ming vaas die je omgooit tijdens het werk en waarbij je aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. Het inschakelen van een incassobureau omdat je je geld niet krijgt. Het zijn zaken waar ondernemers van gruwelen maar waar je mee te dealen hebt. Wil je zekerheden? Ga dan in loondienst werken. Wil je ondernemen? Dan loop je risico en gaan er ook dingen fout; ingecalculeerd risico lopen is onderdeel van je eigen bedrijf.

… je de werkzaamheden zelfstandig uitvoert.

Daar is ie dan. De achilleshiel van de zzp’er in de zorg. Althans, tot voor kort. Zelf vervanging mogen regelen (zónder overleg met de zorgorganisatie of de bemiddelende instantie) en geen praktische sturing krijgen tijdens je werkzaamheden zijn enkele voorbeelden van hoe we graag zouden willen werken als zzp’ers in de zorg, maar dat in de praktijk niet vaak doen. Dit onderdeel blijft een ongelooflijk ingewikkeld punt voor de zelfstandige en zal dan ook op allerlei manieren verdedigd moeten worden. Denk hierbij ondermeer aan het gebruik van de juiste contracten.

… je voldoende tijd steekt in je onderneming.

Het hebben van een onderneming is niet iets voor ‘ernaast’. Een onderneming is iets wat je aangejaagt en waarmee je als ondernemer continu in verbinding  staat. Althans, zo wordt er naar de ondernemer gekeken. De verhouding tussen een -eventueel- loondienstverband en jouw onderneming is onderwerp van discussie. Zorg ervoor dat je voldoende tijd in je onderneming steekt én dat ook overeenkomstig registreert.

… je jezelf naar buiten kenbaar maakt.

Een eigen website, een blog, folders bij de huisarts, visitekaartjes in de binnenzak of een bordje in de tuin. Is dat nou wel allemaal nodig?  Jazeker, dat nodig!  Het is simpelweg niet geloofwaardig als je helemaal geen reclame maakt of niet aan netwerken doet terwijl je wel over een forse omzet beschikt. Dat zou gezien kunnen worden als dat je bovengemiddeld gefaciliteerd wordt door een bemiddelende instantie die je aan werk helpt en houdt. En dat is onwenselijk.

… je over voldoende opdrachtgevers beschikt.

Veel mensen die denken dat je bij drie klanten ondernemer bent. Het is slechts één van de tien relevante items die bepalen of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien. Meerdere klanten wil zeggen; ik sta in contact met een breed netwerk aan opdrachtgevers. Stel dat een bureau slechts als 1 klant geldt, dan is het zaak om daar meerdere bureaus van te maken. Of meerdere bureaus en een aantal particuliere klanten. Of meerdere bureaus en een aantal particuliere klanten en een aantal zorgorganisaties.

… je jezelf ook daadwerkelijk uit (!) als ondernemer.

Je gedrag is absoluut medebepalend in het oordeel van de Belastingdienst. Als je op alle vragen van de Belastingdienst zegt dat de opdrachtgever (bemiddelende instantie) daar zorg voor draagt, kom je minder sterk ove. Je bent ondernemer; ben daar stellig in, geloof erin en beargumenteer dit aan de hand  van de bovengenoemde items. Kortom, ook wat je zegt, is van belang!

Samengevat

Het is een brede mix aan praktische zaken en beeldvorming, dat leidt tot het predikaat ‘ondernemerschap’. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice.

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 37.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket