Zelfstandig ondernemerschap: er is niet zoiets als ‘gegarandeerd zelfstandig’

Zelfstandig ondernemerschap in de zorg - Solopartners

Laatste update 3 augustus 2021 om 09:34

De vraag naar zorgverleners neemt alleen maar toe de aankomende jaren. De verwachtingen zijn dat er maar liefst 100.000 nieuwe zorgverleners nodig zijn de aankomende vijf jaar. Een deel van nieuwe en bestaande zorgverleners zal als zelfstandig zorgaanbieder door het leven gaan. Een uitstekende keuze wat ons betreft. Vele zorgverleners gingen je voor en het zelfstandig ondernemerschap in de zorg blijkt enorm populair omdat het vooral veel vrijheid biedt. Dat enorme populaire ondernemerschap voor zzp’ers in de zorg trekt ook heel veel partijen aan die jou willen faciliteren, informeren, ondersteunen, bemiddelen of een opdracht willen geven. De concepten rondom zzp’ers in de zorg springen als paddenstoelen uit de grond. Waar je voor kiest en met wie je samenwerkt moet je helemaal zelf weten, maar één zekerheid kunnen we je wel meegeven bij al deze partijen; gegarandeerd zelfstandig zul je onder de huidige wetgeving nooit worden.

Zelfstandig ondernemerschap: het is altijd aan jou

We zijn gek op voorspelbaarheid en het liefst weten we dan ook precies waar we aan toe zijn. ‘Wanneer doe ik het goed?’, is een veelgehoorde vraag door onze leden.

Voor zzp’ers in de zorg is daar echter geen precies antwoord op. Met jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel koos je voor een bestaan van relatieve onzekerheid. Het woord dat we daarvoor gebruiken is ‘ondernemerschap’. Met dat ondernemerschap is het altijd zoeken naar de juiste mix van dingen die je doet, om ervoor te zorgen dat je je belastingaangifte als IB ondernemer mag invullen aan het einde van het jaar.

De keuzes die je maakt zijn die van jezelf. Het is dus altijd aan jou om te bepalen of iets bij je past of niet. Reddingsboeien bestaan in dit opzicht niet. Alhoewel we zzp’ers soms zien vastklampen aan een bepaald concept of een bepaalde aanbieder omdat deze pretendeert ‘veilig’ te werken met zzp’ers, is niets minder waar. Heb je een eenmanszaak, dan kan niemand vooraf garanties geven over jouw zelfstandig ondernemerschap. Wij niet, een bemiddelaar niet, een service organisatie niet en zelfs de Belastingdienst niet als ze het zouden willen. Garanties zijn er dus niet. De juiste richting is wel voorhanden.

‘Ons platform is zo ingericht dat de zzp’er altijd als zelfstandige wordt gezien door de Belastingdienst.’
Foutieve quote van een zorgaanbieder die werkt met zzp’ers

Het is altijd de grijze mix

Dat jouw ondernemerschap altijd van jezelf zal moeten zijn en blijven, proberen we met regelmaat onder de aandacht te brengen. Zo schreven we bijvoorbeeld hier over de basics bij de start van het zzp’erschap in de zorg. Ben je eenmaal actief, dan is het ieder jaar weer de vraag of jij voldoende hebt ondernomen om het ‘ondernemerschap voor de Inkomstenbelasting’ te claimen zoals dat heet. Dit IB-ondernemerschap zit in een grijze mix van tien criteria verscholen. We hebben die tien criteria wel eens eerder beschreven en die vind je hier. We zetten ze even kort op een rij.

Zzp’ers zouden..

  1. Tegen een stootje moeten kunnen.
  2. Hun onderneming moeten organiseren.
  3. Omzet moeten maken.
  4. Geld over moeten houden (winst).
  5. Soms wat risico horen te lopen.
  6. Best wat eigenzinnig moeten zijn.
  7. Reclame moeten maken.
  8. Een aantal klanten moeten hebben.
  9. Ondernemerstaal moeten spreken.
  10. Tijd en geld moeten investeren.

Jouw accenten

Waar jij de accenten legt om dit voor elkaar te krijgen, is aan jou. Of je het goed gedaan hebt, is achteraf aan de Inspecteur van de Belastingdienst om vast te stellen.
Waarbij jij je laat ondersteunen tijdens jouw ondernemerschap, is aan jou.
Wie jij kiest om je hierbij te laten ondersteunen, is aan jou.

Wat we proberen te zeggen is dat het dus vooral jouw eigen oordeel zou moeten zijn over wat je toestaat. Wij zien zelf hele mooie dingen ontstaan als zzp’ers in de zorg zelf ondernemen.

We zien soms ook problemen ontstaan. Soms blijkt een coöperatie van zzp’ers zelf toch gewoon één opdrachtgever als zij via een coöperatie werken, blijkt een platform voor zzp’ers ook zelf een zorgorganisatie, blijkt een partij die zich bemiddelaar noemt gewoon een zorgorganisatie en dus opdrachtgever, of is een faciliterende partij voor zzp’ers eigenlijk een bemiddelaar. Enzovoorts. Oftewel, er zijn net zoveel smaken in omloop als dat er concepten zijn en dat is prima, maar ondernemerschap is jouw keuze en jouw verantwoordelijkheid.

Er is niet zoiets als gegarandeerd zelfstandig ondernemerschap. Vraag je je af of een bepaalde opzet wel klopt? Leg het ons vrijblijvend voor. We zijn namelijk jouw brancheorganisatie >>

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 36.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Certificaat
  • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
  • Erkende klachtenregeling
  • Jaarlijks gratis VOG
  • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket