Zelfstandig ondernemerschap: er is niet zoiets als ‘gegarandeerd zelfstandig’

zelfstandig onderemerschap

Bericht update 3 november 2023 om 11:58

De vraag naar zorgverleners neemt alleen maar toe de aankomende jaren. Een deel van de nieuwe en bestaande zorgverleners zal als zelfstandig zorgaanbieder door het leven gaan. Het zelfstandig ondernemerschap in de zorg is enorm populair, vooral omdat het veel vrijheid biedt. Het ondernemerschap voor zzp’ers in de zorg trekt ook heel veel partijen aan die jou willen faciliteren, informeren, ondersteunen, bemiddelen of een opdracht willen geven; ze springen als paddenstoelen uit de grond. Waar je voor kiest en met wie je samenwerkt moet je helemaal zelf weten. Maar één zekerheid kunnen we je wel meegeven; gegarandeerd zelfstandig zul je onder de huidige wetgeving nooit worden.

Zelfstandig ondernemerschap: jij bepaalt!

De mens is gek op voorspelbaarheid en het liefst weten we dan ook precies waaraan we toe zijn. Een vraag die we dan ook vaak krijgen van onze leden is: ‘doe ik het goed en wanneer doe ik het goed?’ Voor zzp’ers in de zorg is daar geen passend antwoord op. Met jouw inschrijving bij de Kamer van Koophandel koos je voor een bestaan van relatieve onzekerheid; dat van ‘zelfstandig ondernemer’. Met dat ondernemerschap is het zoeken naar de juiste mix om ervoor te zorgen dat je door de Belastingdienst wordt gezien als ‘ondernemer voor de Inkomstenbelasting’ (IB ondernemer).

De keuzes die je als zzp’er maakt, maak je zelf. Het is dus aan jou om te bepalen waarvoor je kiest en of iets bij je past of niet. Reddingsboeien bestaan in dit opzicht niet. We zien wel eens zorgaanbieders en bemiddelaars met claims als: ‘Ons platform is zo ingericht dat de zzp’er altijd als zelfstandige wordt gezien door de Belastingdienst.’ Pas op om met zo’n zorgaanbieder in zee te gaan. Zij kunnen dit namelijk onmogelijk garanderen. Mocht het toch anders/verkeerd uitpakken dan zitten niet zij, maar jij, met de problemen. Niemand kan vooraf garanties geven over jouw zelfstandig ondernemerschap. Wij niet, een bemiddelaar niet, een service-organisatie niet en zelfs de Belastingdienst niet.

Het is altijd de grijze mix

Dat jouw ondernemerschap altijd van jezelf moet zijn en blijven, proberen we met regelmaat onder de aandacht te brengen. Ben je eenmaal actief, dan is het ieder jaar weer de vraag of jij voldoende hebt ondernomen om het ‘ondernemerschap voor de Inkomstenbelasting’ te claimen, zoals dat heet. Dit IB-ondernemerschap zit in een grijze mix van criteria verscholen. We zetten ze even kort op een rij. Garanties zijn er dus niet; de juiste richting wel.

Je kunt worden gezien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ als:

 1. de mate van duurzaamheid en de omvang van de werkzaamheden, passen bij een onderneming;
 2. kapitaal en arbeid georganiseerd zijn;
 3. de omzet (bruto baten) groot genoeg is;
 4. je verwacht winst te maken;
 5.  je ondernemersrisico loopt;
 6. je de werkzaamheden zelfstandig uitvoert;
 7. je voldoende tijd steekt in je onderneming;
 8. je jezelf naar buiten kenbaar maakt (reclame);
 9.  je over voldoende opdrachtgevers beschikt.

In het artikel ‘Belangrijke punten voor zzp’ers in de zorg volgens de Belastingdienst‘ vind je een uitgebreide omschrijving en uitleg van bovenstaande punten.

Jouw accenten

Waar jij de accenten legt om dit voor elkaar te krijgen, is aan jou. Of je het goed gedaan hebt, is achteraf aan de Inspecteur van de Belastingdienst om vast te stellen. Waarbij jij je wel/niet laat ondersteunen tijdens jouw ondernemerschap, is aan jou. En wie jij kiest om je hierbij te laten ondersteunen, is ook aan jou.

Wat we proberen te zeggen is dat het dus vooral jouw eigen oordeel is over hoe je je zzp’schap in de zorg goed en volgens de regels inricht. Wij zien hele mooie dingen ontstaan als zzp’ers in de zorg zelf ondernemen. Het ondernemerschap is jouw keuze en jouw verantwoordelijkheid. Maar realiseer je dat zoiets als ‘gegarandeerd zelfstandig ondernemerschap’ niet bestaat.

Heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket