Het urencriterium, hoe zit het eigenlijk?

urencriteria

Laatste update 26 januari 2024 om 15:48

We krijgen regelmatig vragen over het zpp-schap en het urencriterium. Er is nogal wat onduidelijkheden over dit onderwerp. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je niet aan dat criterium voldoet?

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is de norm die de Belastingdienst hanteert voor ondernemers voor de Inkomstenbelasting (IB ondernemers), waaronder ook zzp’ers. Aan die norm moet je voldoen om in aanmerking te komen voor bepaalde aftrekposten voor ondernemers. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Hoeveel uren breng je in rekening?

Het urencriterium gaat ervan uit dat je jaarlijks 1.225 uur aan je onderneming besteedt. Daaronder vallen niet alleen de uren die je daadwerkelijk bij een opdrachtgever in rekening kunt brengen. Hieronder vallen ook alle andere uren die je aan je onderneming besteedt zoals voor studie, aan netwerken en administratie. En denk ook aan reistijd.

Voldoe je niet aan het urencriterium?

Als je niet voldoet aan het urencriterium betekent dat niet dat je geen ondernemer meer mag of kunt zijn. Ook als je minder uren maakt, kun je nog steeds een hele goede ondernemer zijn. Je hebt dan alleen geen recht op zelfstandigen- en startersaftrek. Maak je winst? Dan heb je wel recht op mkb-winstvrijstelling. Hiervoor is namelijk het aantal uren dat je werkt niet relevant.

Startende zzp’er? Let op!

Het urencriterium geldt per kalenderjaar. In het jaar dat je start als zelfstandig ondernemer geldt er geen uitzondering op het urencriterium. Dit kan tot gevolg hebben dat je, als je laat in het jaar start, in het eerste jaar niet voldoet aan het urencriterium. Je hebt dan ook geen recht op aftrek.

Uitzonderingen

 • Start je vanuit een situatie van arbeidsongeschiktheid als ondernemer? Dan geldt een verlaagd urencriterium van 800 uur per kalenderjaar.
 • Bij zwangerschap gelden de niet gewerkte uren tijdens je verlof toch als gewerkte uren. Voor een maximum van 16 weken mag je niet gewerkte uren toch meetellen als gewerkte uren.
 • Combineer je het zzp-schap met een baan in loondienst? Dan gelden er in bepaalde gevallen afwijkende regels. Als je jaarlijks minder dan 1.225 uur in loondienst werkt, geldt het urencriterium dat je daarnaast nog steeds 1.225 uur aan je eigen onderneming moet besteden. Werk je jaarlijks 1.250 uur in loondienst (vergelijkbaar met circa 3 dagen per week) dan moet je daarnaast ook nog ten minste 1.251 uur aan je eigen onderneming besteden. Je moet namelijk meer dan 50% van je werktijd aan je eigen onderneming besteden om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek (met een minimum van 1.225 uur).

Houd je uren goed bij

Als de Belastingdienst erom vraagt, moet je kunnen aantonen hoeveel uren je hebt gewerkt. We adviseren dan ook om goed bij te houden hoeveel uren je werkt en waaraan je die tijd besteedt. Dat voorkomt niet alleen (eventuele) vervelende fiscale gevolgen. Het helpt je ook om inzicht te krijgen in je tijdsbesteding en het efficiënter indelen van je tijd.

Ondernemersaftrek

Voldoe je aan het urencriterium dan kun je in aanmerking komen voor twee vormen van ondernemersaftrek:

 • Zelfstandigenaftrek; werk je voldoende uren? Dan heb je recht op deze vorm van aftrek.
 • Startersaftrek; het recht op startersaftrek bestaat gedurende de eerste 5 jaar dat je zelfstandig ondernemer bent. Binnen die periode mag je 3 keer een beroep doen op die aftrek.

Deze vormen van aftrek zijn automatisch verwerkt in de aangifte inkomstenbelasting en hoef je dus niet aan te vragen.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket