Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadLaatste update 13 oktober 2022 om 08:54
Met de inwerkingtreding van de Wtza op 1 januari 2022 verandert het nodige voor zzp’ers in de zorg. Over de belangrijkste verandering voor zzp’ers, de meldplicht, schreven we al eerder. Met de Wtza krijgt een kleine groep zzp’ers echter ook te maken met een andere verplichting, de jaarverantwoording. Wat dat is en wie daarmee te maken krijgen, leggen we uit in dit artikel.
Met de jaarverantwoording leggen zorgaanbieders jaarlijks verantwoording af over hun prestaties. Zo laten zij zien dat zij verantwoord omgaan met publiek zorggeld. De jaarverantwoording is openbaar en door iedereen te raadplegen.
De jaarverantwoording is niet nieuw. Instellingen die beschikken over een toelating op grond van de Wtzi verantwoorden jaarlijks al hun zorgprestaties. Zorgaanbieders ingevolge de Jeugdwet ook.
Zzp’ers in de zorg waren tot op heden vrijgesteld van de jaarverantwoording. Dit gaat in een aantal gevallen onder de Wtza veranderen.
Als je als solistisch werkend zorgverlener je praktijk hebt ingebracht in een BV moet je met ingang van het verslagjaar 2022 jaarlijks verantwoording afleggen, ook als je verder geen personeel in dienst hebt en helemaal alleen zorg verleent.
Ben je zzp’er en sta je met een eenmanszaak ingeschreven in het handelsregister, dan ben je in bepaalde omstandigheden ook gehouden de jaarverantwoording in te vullen. Daarvan is sprake als je als zzp’er zorg verleent. Dat is het geval wanneer je ofwel zorgverleners in loondienst hebt of andere zzp’ers inschakelt om zorg te verlenen. In de laatste situatie maakt het geen verschil of je andere zzp’ers contracteert om samen met jou zorg te verlenen bij dezelfde cliënt of wanneer je zzp’ers inschakelt om zorg te verlenen waarvoor je zelf geen tijd of gelegenheid hebt.
Als je wilt voorkomen dat je jaarverantwoording moet afleggen, is dat eenvoudig te doen. Het niet in loondienst nemen van medewerkers is een voor de hand liggende oplossing. Daarnaast dien je niet met andere zzp’ers te contracteren. Is er sprake van zzp’ers die betrokken zijn bij dezelfde cliënt, kun je die zzp’ers rechtstreeks met de cliënt laten contracteren. Kortom, alleen als daadwerkelijk solistisch werkend zorgverlener, ben je zzp’er in de zin van de Wtza, en voorkom je dat je jaarverantwoording moet afleggen.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info