Voorkom juridisch ‘gezeur’ met een rechtsbijstandverzekering

rechtsbijstandverzekering

Laatste update 10 november 2023 om 11:55

Als ondernemer kun je je overal voor verzekeren, maar niet elke verzekering is relevant. Heb jij duidelijk welke risico’s je loopt als zzp’er? Welke risico’s wil/kun je zelf dragen en welke risico’s wil je afdekken? Een aantal verzekeringen is verplicht, zoals de eigen zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering voor je auto (uiteraard als je deze hebt). Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht maar is toch zeker een aanrader. Het kan je namelijk veel ellende besparen…

Voor zzp’ers in de zorg is het extra belangrijk om goed beschermd te zijn. Je werkt met verschillende opdrachtgevers en hebt in de zorgsector te maken met veel en ingewikkelde regelgeving. Als er dan een juridisch geschil ontstaat, is het fijn om te weten dat je ergens op kunt terugvallen. Een rechtsbijstandverzekering zorgt er niet alleen voor dat je juridische bijstand krijgt, maar ook dat je financieel beschermd bent.

Juridische hulp

Het kan voorkomen dat je een conflict krijgt met bijvoorbeeld een cliënt of leverancier. Meestal los je dat samen op, maar soms kom je er onderling niet uit. Dan kan het nodig zijn om juridische hulp in te schakelen. Je bent per slot van rekening zorgverlener, geen jurist of advocaat! Als je juridische bijstand nodig hebt, kunnen de kosten flink oplopen. Met een verzekering hoef je je daar minder zorgen over te maken. Het is als het ware een vangnet dat je helpt om juridische obstakels te overwinnen; zo kun jij je blijven richten op waar je goed in bent: het verlenen van zorg.

Weet dat een rechtsbijstandverzekering die je privé hebt afgesloten, geen zakelijke schade dekt; je hebt dus een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig. Je kunt deze al afsluiten vanaf circa € 25,- per maand. Daarmee kun je als zzp’er rekenen op juridische hulp bij conflicten die ontstaan door of tijdens je werk. Want wat doe je bijvoorbeeld als een zorginstelling een factuur weigert te betalen? Dan laat je het er natuurlijk niet bij zitten. In zo’n geval kan de rechtsbijstandverzekering de incassokosten dekken.

Een paar voorbeelden

Er zijn vele situaties op te noemen waarvoor een rechtsbijstandverzekering handig is; of het nu gaat om geschillen over facturering, arbeidsvoorwaarden of andere zakelijke kwesties. Bijvoorbeeld wanneer:

 • een bemiddelingsbureau de afspraken niet nakomt;
 • je een klacht hebt over onlangs aangeschafte medische apparatuur en de leverancier zich niet thuis geeft;
 • een patiënt/cliënt je aanklaagt, omdat hij of zij vindt dat je je werk niet goed hebt gedaan.

Wat valt niet onder de rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering vergoedt veel, maar niet alles. Zaken die de rechtsbijstandverzekering niet dekt, zijn bijvoorbeeld:

 • fiscale geschillen;
 • geschillen over subsidies;
 • natuurrampen;
 • terrorisme.

Tot slot…

Een verzekering is geen wondermiddel. Het is belangrijk dat je begrijpt en weet wat de rechtsbijstandverzekering wel en niet doet. Het spreekt dus voor zich dat je je goed moet verdiepen in de algemene voorwaarden van de verzekering. De dekking verschilt namelijk per verzekeraar en zo maak je een bewuste keuze.

Tot slot nog twee opmerkingen:

 • ben je ervan bewust dat je geen beroep kunt doen op de rechtsbijstandverzekering voor zaken die al speelden vóórdat je de verzekering afsloot;
 • bij veel zakelijke rechtsbijstandsverzekeringen kun je voor een laag bedrag ook jouw privé (gezins)rechtsbijstand meeverzekeren. Dit kan je veel geld besparen.

Wil je weten welke verzekeringen ‘verplicht’, ‘noodzakelijk’ en ‘handig’ zijn voor jou als zorg-zzp’er? Lees het in dit artikel!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket