Kan ik een abonnement nemen op Wtza?

veilig werken

Laatste update 2 maart 2023 om 08:46

Een abonnement op de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) bestaat niet. Het is namelijk niet mogelijk om je te abonneren op wet- en regelgeving. Als je de Wtza op orde wilt hebben, zul je een aantal stappen moeten ondernemen. SoloPartners helpt je graag verder.

Wtza: niets meer dan een meldplicht

Het is belangrijk om te weten dat de Wtza van zzp’ers in de zorg betekent dat jij een wettelijke meldplicht hebt.

Ben je gestart als zzp’er in de zorg voor 1 januari 2022?

Dan is het belangrijk dat je op 1 januari 2022 al in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) geregistreerd stond en er nu nog steeds in staat. Het LRZa is in te zien via het zorgaanbiedersportaal. Staan jouw gegevens in het zorgaanbiedersportaal en ben je gestart als zzp’er in de zorg vóór 1 januari 2022? Dan heb je de zaken op orde omtrent de meldplicht.

Ben je gestart als zzp’er in de zorg ná 1 januari 2022?

Dan kan het zo zijn dat jouw gegevens wél in het zorgaanbiedersportaal staan, maar dat jij je nog niet hebt gemeld. Als dat het geval is, is het belangrijk dat jij je zo snel mogelijk meldt door de vragenlijst in te vullen in het zorgaanbiedersportaal. Hiervoor heb je eHerkenning nodig, minimaal niveau 2+.

De enige die de Wtza kan ‘regelen’ ben jij zelf

Het is niet mogelijk voor andere partijen om voor jou de Wtza te ‘regelen’. Je kunt jezelf namelijk alleen maar melden in het zorgaanbiedersportaal met eHerkenning. Dit is een persoonlijke inlogcode die niet door derden gebruikt mag worden. Dit zul je dus echt zelf moeten doen. Het melden is eenmalig.

Wat houdt de Wtza nog meer in?

De Wtza is in het leven geroepen om een overzicht te krijgen van alle zorgaanbieders. De IGJ kan op deze manier beter haar taak van toezicht uitvoeren en de zorgaanbieders beter bewust maken van de (kwaliteits-)eisen. Als je al als zzp’er actief bent dan ben je verplicht om je vanaf 1 januari 2022, maar vóór 1 juli 2022 te melden. Meld je je niet, of meld je je te laat als startende of reeds actieve zzp’er in de zorg, dan kun je een boete krijgen. De boete kan oplopen tot € 21.750.

Wat doet SoloPartners voor jou?

De Wtza ziet onder andere toe op het voldoen aan de kwaliteiseisen van de Wet kwaliteit klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz). Wij hebben speciaal voor alle zzp’ers in de zorg een pakket ontwikkeld met daarin alle handvatten om te kunnen voldoen aan de Wkkgz. Zo hebben wij in ons basispakket een klachtenregeling voor je ontwikkeld. Voor het basispakket betaal je jaarlijks €75,- en eenmalig €20,- inschrijfkosten, hiermee voldoe jij echter nog niet volledig aan de Wkkgz en heb je niet automatisch de kwaliteitseisen op orde.

Om de zelfstandige zorgverlener nog beter te ondersteunen hebben wij het kwaliteitspakket ontwikkeld, hierin zit ook de klachtenregeling, maar het biedt alle opties om voor jezelf een kwaliteitssysteem op te zetten. Zo krijg jij een eigen digitale omgeving waarin je gebruik kunt maken van de volgende functies:

 • Gratis neutrale VOG (t.w.v. €38,50)
 • Veilig incidenten melden
 • Toegang tot de Vilans protocollen (t.w.v. €30)
 • Model privacyverklaring (AVG)
 • Modelovereenkomsten
 • Bewijs registratie LRZa (Wtza)
 • Korting op e-learning (t.w.v. €130)
 • Downloadbaar cliëntendossier
 • Model medicatiebeleid
 • Online portfolio
 • Belangenbehartiger

Ook krijg je van ons een certificaat dat je kunt ophangen in je praktijk, zodat cliënten zien dat jij lid bent van SoloPartners. Hiermee toon je aan dat je in het bezit bent van een klachtenregeling. Afhankelijk van het pakket kun je aantonen dat je hiermee eventueel nog meer zaken op orde hebt. Ook is jouw registratie in het LRZa (Wtza) zichtbaar op het certificaat.

Deel dit bericht via:

SoloPartners

SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.

Word direct lid Meer info

Sluit je aan bij meer dan 41.000 leden

Basispakket

75,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Certificaat
 • Gratis klachtenafhandeling
Kies dit pakket

Kwaliteitspakket

160,-
per jaar
 • Erkende klachtenregeling
 • Jaarlijks gratis VOG
 • Modelovereenkomsten
Kies dit pakket