Download onze Whitepaper
Wil jij gaan starten als zzp’er in de zorg of ben je al een tijdje ondernemer en wil je nog eens kijken of je alles op orde hebt? Download dan onze gratis whitepaper.
DownloadLaatste update 12 november 2021 om 13:55
Er zijn nogal wat verschillen tussen de Wkkgz en de wet Bopz. Bopz cliënten kunnen wel terecht bij de Wkkgz. De grootste verschillen zijn dat de Bopz een klachtencommissie heeft, en bij de Wkkgz maak je gebruik van een onafhankelijke klachtenfunctionaris en geschilleninstantie. De tijd waarin een klacht wordt afgehandeld is via de Wkkgz 6 weken en via een klachtencommissie tussen de 2 en 4 weken. Bij de Wkkgz kun je terecht met een breed scala aan klachten, en bij de Bopz klachtencommissie kun je maar gelimiteerd met klachten terecht (Bopz gerelateerd). Via de Wkkgz oordeelt de zorgaanbieder zelf, en bij de klachtencommissie Bopz wordt het oordeel geveld door een commissie.
Ook de beroepsmogelijkheden zijn anders. Via de Wkkgz kun je terecht bij een onafhankelijke geschillencommissie, en bij de wet Bopz moet je direct in hoger beroep bij de rechter. Er ontstaat wel eens verwarring doordat er twee verschillende paden bewandeld kunnen worden. Een Bopz cliënt is in principe volledig gedekt door de Wkkgz; maar kan een klachtenfunctionaris voldoende rekening houden met de situatie? Voor Bopz cliënten is de situatie in veel gevallen anders, ze zijn vaak nogal kwetsbaar. Het is dus erg belangrijk dat het toegankelijk en laagdrempelig is.
Dan is er nog de verhouding tussen de klachtenfunctionaris en de vertrouwenspersoon. Een Bopz cliënt kan van beide partijen gebruik maken. Dus van zowel een klachtenfunctionaris als een vertrouwenspersoon. Deze twee partijen overlappen elkaar redelijk. Hetgeen waar ze elkaar niet in overlappen is de manier waarop ze opereren. Een cliëntenvertrouwenspersoon opereert uitsluitend in het belang van de cliënt. Een klachtenfunctionaris kan ook opereren via een nabestaande of een vertegenwoordiger van de cliënt. Dat is het grootste verschil.
De zorgaanbieder biedt zelf een klachtenfunctionaris aan, dit is een van de eisen van de Wkkgz. Een cliëntenvertrouwenspersoon is juist onafhankelijk van de zorgaanbieder. Een cliëntenvertrouwenspersoon is dus partijdig, zeker als het om gedwongen opnames gaat. Een klachtenfunctionaris bemiddelt altijd tussen beide partijen. De onafhankelijkheid van de cliënt kan hierdoor mogelijk gevaar lopen.
Ook is er een verschil in de mogelijkheden om in beroep te gaan. De Wkkgz biedt een beroep aan bij de geschillencommissie, zij doen binnen 6 maanden een bindende uitspraak. De geschillencommissie heeft geen mogelijkheid tot schorsing, en geeft zelf vorm aan hun regelingen. Dit gebeurt natuurlijk wel binnen de minimumeisen. Het beroep bij de wet Bopz gaat altijd via de rechter. Het gaat hier dan ook vaak om ingrijpende beslissingen zoals vrijheidsbeperking, wilsonbekwaamheid of een dwangbehandeling. Het oordeel is een rechterlijk oordeel en wordt op korte termijn geveld. Bij de rechter is er wel een mogelijkheid tot schorsing. De zorgaanbieder dient de cliënt zo goed mogelijk te informeren over de beroepsmogelijkheid die het beste bij de klacht past.
De wet Bopz vervangt de Wvggz op 1 januari 2020. Bij de wet Bopz staat de gedwongen opname centraal, waar bij de Wvggz juist echt de zorg centraal staat. De zorg is cliëntvolgend en zal worden toegepast op de plek waar de cliënt zich bevindt. De cliënt kan op die manier ook thuis zorg krijgen. De Wvggz biedt ook meer behandelmogelijkheden dan de Bopz. De Wvggz toetst álle vormen van gedwongen zorg vooraf, en dus niet alleen de gedwongen opname.
SoloPartners is dé brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Wij volgen de ontwikkelingen in de zorg en verspreiden actuele en begrijpelijke voorlichting en informatie aan onze leden en niet-leden. Het streven is om dé bron van informatie te zijn voor de zelfstandige zorgprofessional. Als lid van SoloPartners ondersteunen wij de zzp’er in de zorg in het voldoen aan wet- en regelgeving. Wil je weten hoe, lees dan verder.
Word direct lid Meer info